The New York Times: Китайските хиперзвукови оръжия изненадаха Пентагона

Pan.bg 28 окт 2021 | 08:20 views (709) commentaries(0)
img
пан.бгРазработването на противосателитни и хиперзвукови оръжия от китайски специалисти изненада Пентагона. За това пише голямото американско издание The New York Times, като се позовава на изявлението на началника на Обединените началници на щабовете (JSC) генерал Марк Мили. Американският генерал в скорошното си изявление каза следните думи:


Докладите от китайска страна за противосателитни и хиперзвукови оръжия привлякоха вниманието ни.

Мили каза за способността на китайските ракети да проникнат в системата за противоракетна отбрана на САЩ.

NYT пише, че това изявление на ръководителя на OKNSH „недвусмислено показва, че новите оръжейни способности на Китай са изненадали Министерството на отбраната на САЩ“. По-специално се изтъква, че Мили говори за „послания от китайска страна“. Оказва се, че генерал Марк Мили не е разполагал със собствени данни как вървят нещата в Китай с разработването на най-новите оръжия.

Критики от страна на американски репортери предизвика и изявлението на генерал Мили, че все още не знае колко успешни са били последните тестове на нови оръжия в Китай. По-специално се казва, че ако тези доклади за най-новите оръжия привлякоха вниманието на Пентагона, тогава защо те не знаят колко успешни биха могли да бъдат тестовете.

NYT пише, че военните експерти в Съединените щати не се съмняват в способността на Китай скоро да въоръжи хиперзвуковите си ракети с ядрени бойни глави с възможност за изстрелването им,по траектория на малка надморска височина, включително през "алтернативни географски пространства" - например над територия на Антарктида, за да се намали вероятността от прихващане ... Беше отбелязано, че основните сили на американската противоракетна отбрана са ориентирани на запад (над Тихия океан) и на север. А южната част остава практически без прикритие, от което Китай може да се възползва.

В тази връзка има цитат от Робърт Ууд, който заема поста на специален пратеник на САЩ в мисията на ООН за контрол на въоръженията (щаб квартира в Женева):

Ние просто не знаем как да се защитим от тази технология нито от китайците, нито от руснаците.

източник
военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка