Извършен е опит за военен преврат в Судан. Министрите са арестувани от военните

Pan.bg 25 окт 2021 | 06:38 views (529) commentaries(0)
img
пан.бгИзвършен е опит за военен преврат в Судан


Доклади идват от Судан за следващото напрежение в ситуацията. Докладите казват, че войниците на суданската армия са извършили опит за военен преврат, арестувайки няколко правителствени министри на тази африканска държава.


В момента се съобщава, че военните са блокирали входовете в столицата на страната Хартум и изходите от нея. Сред арестуваните висши служители на Судан са министрите на комуникациите, финансите, информацията и др. Известно е, че военните се опитват да арестуват шефа на правителството на Судан. Според някои сведения те са обградили къщата му. Очевидно скоро ще бъде арестуван и премиерът Абдула Хамдук (Хамдок).

Съобщава се, че зад опита за военен преврат стои суданският генерал Бурхан. Местни източници пишат, че той се готви да състави ново правителство, тъй като смята, че настоящият кабинет "не работи в интерес на суданския народ".

Междувременно ситуацията в Хартум се нажежава. Съобщава се, че стотици местни жители издигат барикади по улиците на суданската столица, като палят огньове в подготовка за отпор на военен преврат.

Ситуацията в тази африканска страна е особено забележителна. Факт е, че в Судан Русия е трябвало да създаде логистичен център на Червено море. Това е съоръжение в град Порт Судан. Това е основен логистичен център, който е един от най -важните компоненти за суданската икономика. В същото време Хартум на няколко пъти заявява, че „думите за създаването на руска база всъщност не отговарят”. Това беше последвано от потвърждение на информацията за преговорите с руската страна.

По време на председателството на Доналд Тръмп в САЩ суданските власти възстановиха политическия и дипломатически диалог с Израел. Тръмп каза, че това е негова заслуга в рамките на „добрата сделка“. Много представители на суданските генерали възприеха възстановяването на отношенията с Израел, меко казано, без особен ентусиазъм.

Използвани снимки:
рамка RT

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка