Британия: военни специални сили от финансови експерти срещу Русия, Китай, Иран

Pan.bg 23 окт 2021 | 05:41 views (477) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
FT: Великобритания може да използва военни специални сили от финансови експерти срещу Русия

Групата помага на британските военни да усъвършенстват своите умения за "икономическа война" и да защитават страната от заплахата от тероризъм, кибератаки и целенасочено разпространение на дезинформация

Великобритания може да използва специално звено на Министерството на отбраната, сформирано от специалисти в областта на финансите и бивши служители на лондонското сити, срещу Русия, Китай и Иран. Както Financial Times съобщи в петък вечерта, класифицираната експертна група помага на британските военни да усъвършенстват своите умения за "икономическа война" и да защитават страната от заплахата от тероризъм, кибератаки и целенасоченото разпространение на дезинформация.

Изданието отбелязва, че подразделението е сформирано преди шест години и е използвано активно за противодействие на дейността на терористичната групировка "Ислямска държава" в Ирак и Сирия. Резервистите на групата с опит в областта на финансите съветват други специални сили, британското разузнаване и 77 -а бригада на британската армия, която е специализирана в електронната и психологическата война.

Изданието пише, че не може да посочи размера на звеното и функциите му от съображения за сигурност, но отбелязва, че търсенето на специалисти, разбиращи международните финансови потоци в британските въоръжени сили, сега е голямо. Вестникът приписва това на предполагаема нарастваща заплаха от Русия и Китай. Според източниците на публикацията, задачите на звеното биха могли хипотетично да включват намеса във финансовите операции и интересите на руската Вагнер, както и борба с групи хакери .

„Необходимо е да установите ключовите елементи на бизнес модела, които се използват от онези, срещу които се противопоставяте, да премахнете тези елементи и да направите задачата за замяната им възможно най-трудна. Говорим ли за ливанското движение„Хизбула“, обкръжението на руския президент Владимир Путин, Корпусът на гвардейците на ислямската революция в Иран или дори Народно -освободителната армия на Китай, всички те са миниатюрни държави със собствена икономика ", заяви британският маршал Едуард Стрингер за групата под негово командване, пред изданието. Как противниците ще излязат на бойното поле, ако можете да ги лишите от ресурсите им, преди да се стигне до война?"

Той призна, че след разгрома на ИД специалното подразделение се набира от Министерството на отбраната за решаване на конкретни задачи и все още не е станало постоянна част от структурата на британските войски. Той обаче изрази надежда, че това ще се случи в бъдеще.


© REUTERS / Ким Хонг-Джи

източник
тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка