Бивши водещи афганистански политици създадоха съвет за съпротива

Pan.bg 23 окт 2021 | 00:59 views (356) commentaries(0)
img пан.бгВодещи афганистански политици и членове на бившето ръководство на страната създадоха съвет за съпротива
Политиците призоваха ръководството на талибаните, да прекраи систематичните убийства и арести на военни и членове на предишното правителство, да спрат да преследват хората и да отнемат имуществото им.
Няколко водещи афганистански политици, както и представители на сваленото ръководство на страната, създадоха Върховен съвет за национална съпротива на Ислямска република Афганистан, за да се противопоставят на радикалното движение на талибаните . Съответната декларация беше публикувана във Фейсбук в петък от един от лидерите на партия Ислямско общество на Афганистан Ата Мохамад Нур, който в момента се намира в Узбекистан, според редица медии.

„Съветът изразява своята благодарност към международната общност за непризнаването на талибаните и призовава ООН и всички страни по света да окажат натиск върху тях, за да създадат приобщаващо правителство, тъй като представители на различни етнически групи, официални изповеданията и езици, както и жените в нашето общество, се игнорират и повечето от членовете на сформирания от радикалите кабинет на министрите са под санкции “, се казва в изявлението.

Освен това политиците призовават народа на Афганистан „да се подготви за трудна и дългосрочна съпротива срещу вътрешна тирания, външна агресия и окупация“, а лидерите на талибаните „да спрат систематичните убийства и арести на военни и членове на предишното правителство, да спрат преследването на хора и да заграбват имуществото им, да прекратят насилието срещу граждани и да се включат в преки и конструктивни преговори с представители на съвета."

Говорейки за причините за падането на предишното правителство, основателите на новия политически орган отбелязват, че причината за завземането на властта от талибаните е "некомпетентност, тотална корупция и предателство на членовете на бившето ръководство", което сега доведе до „бедност, несигурност в страната и многобройни страдания на населението“. В тази връзка съветът призова „международната общност и различни глобални организации да предоставят пряка хуманитарна помощ на народа на Афганистан“.

Подчертавайки необходимостта от възобновяване на преговорите и мирно разрешаване на съществуващите проблеми, политиците в същото време подчертават: „Ако другата страна и тези, които я подкрепят, откажат да участват в диалог, ще трябва да прибегнем до втория етап на съпротива (военна намеса и последиците от това ще бъдат изцяло на противоположната страна. "


Състав на борда

В декларацията не се уточнява точно кой ще бъде включен в новия политически орган. Междувременно, според съобщения на редица афганистански медии, освен Нур, който публикува посоченото изявление, членовете й вече са станали бивш председател на Wolesi Jirga (Народната камара, долната камара на парламента на страната) в 2005-2010 г., първият вицепрезидент на ислямската република през 2014 г., както и лидерът на партията Нов Афганистан Мохамад Юнус Кануни и маршал Абдурашид Дустум, който беше първият вицепрезидент на страната и лидер на Националното ислямско Движение на Афганистан през 2014-2020 г.

Освен това в Съвета са включени първият вицепремиер през 2014-2020 г. и един от лидерите на Ислямската партия на Афганистан Мохамад Хан, както и вторият заместник-ръководител на изпълнителната власт на страната през 2014-2019 г., ръководителят на Партията на ислямското единство на афганистанския народ, Мохамед Мохакик.

Освен това, както е посочено, бившият министър на финансите на Ислямската република (през 2020-2021 г.), един от лидерите на Ислямската партия на Афганистан Абдулхади Аргандивал и лидерът на партията Ислямски призив Абдураб Расул Саяф станаха членове на Съвета .
Положението в Афганистан

След обявяването от страна на Съединените щати тази пролет за решението за изтегляне на въоръжените си сили от Афганистан, талибаните започнаха мащабна операция за установяване на контрол над страната.

На 15 август талибаните влязоха в Кабул без бой, а президентът Ашраф Гани напусна републиката. На 6 септември радикалите обявиха установяване на контрол над цялата афганистанска територия, а на 7 септември обявиха състава на временното правителство, което включваше изключително членове на радикалното движение и главно представители на най-голямата етническа група в Афганистан - пущуни.

В тази връзка много страни заявиха, че такъв кабинет не е приобщаващ, призовавайки талибаните да включат етническите и религиозни малцинства в страната, както и жените.


Съпротива срещу талибаните

В същото време сили, несъгласни с властта на радикалите, организираха съпротива в северната провинция Панджшир, водена от Ахмад Масуд. Бившият вицепрезидент Амрула Салех, който се обяви за действащ държавен глава, призова да го подкрепи.

Междувременно, на 6 септември говорителят на талибаните Забихула Муджахид информира, че Панджшир е попаднал под пълен контрол на талибаните, поради което войната в Афганистан е приключила.
На свой ред Масуд обяви, че противопоставянето на радикалите продължава, призовавайки всички жители на страната към всенародно въстание. Като говорител на милицията Али Майсам Назари, по-късно изясни, че съпротивата преминава към тактиката на партизанската война.

Афганистанските медии съобщават за последните въоръжени сблъсъци между бойци от съпротивата и талибаните на 16 октомври, когато, както се уточни, седем души бяха убити от милицията, талибаните също претърпяха загуби, но броят на жертвите сред радикалите не беше докладван.


източник ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка