Президентът: Поднасям своето възхищение и благодарност към хората със сини пагони

Pan.bg 15 окт 2021 | 15:57 views (418) commentaries(0)
img пан.бг
Източник: otbrana.com


Военновъздушните сили имат своите предизвикателства, но най-важното е, че хората в тях са мобилизирани, гледат уверено към утрешния ден, каза още държавният глава ген. Румен Радев.


Поднасям своето възхищение и благодарност към хората със сини пагони, които не само пазят и развиват богатите традиции на бойната ни авиация, но и с много ентусиазъм, всеотдайност, интелект и отговорност се справят с предизвикателствата, работят във все по-сложна среда, с по-високи технологии и отстояват въздушния суверенитет, свободата и достойнството на България. Това каза днес президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев при поднасянето на цветя пред Паметника на летеца в градинката до Народното събрание. Поводът бе утрешния Празник на авиацията и Военновъздушните сили. Той припомни, че преди 109 години български пилоти откриха нова страница в световната авиационна история. Разбира се, продължи президентът, Военновъздушните сили имат своите предизвикателства, но най-важното е, че хората в тях са мобилизирани, гледат уверено към утрешния ден. Той вярва, че модернизацията ще настъпва все по-силно и ще предоставя все по-добри възможности Военновъздушните сили да развиват онези способности, от които имат нужда.

Заедно с държавния глава бяха министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командирът на ВВС генерал-майор Димитър Петров, директорът на служба „Военна полиция” бригаден генерал Ивайло Сотиров и други представители на Въоръжените сили. Да засвидетелстват уважение към Военновъздушните ни сили дойдоха още представители на президентската администрация, председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков и акредитирани у нас военни аташета.

Държавният глава очаква коректна предизборна кампания за президент и парламент, която започва днес. Той смята, че в нея трябва да водят идеите, не компроматите, и да има ясни позиции. Да има възможност да се спори, всеки кандидат да може да развие своята визия, своите позиции и способности.

Трябва „зелена сделка”, трябва „зелен преход”, но той трябва да бъде разгръщан много внимателно, така че държави като България да не загубят своята конкуренция и да не платят една много висока цена, отговори на въпрос президентът. И продължи: „Ще отстояваме, при всички положения, нашите въглищни централи, защото към момента те дават нашата автономия, нашата независимост, те дават балансиращите мощности в нашата енергийна система, дават онзи микс, от който България към момента има нужда и няма с какво да замени. Това са дългосрочни процеси, знаете, че дълги години не беше взето абсолютно никакво решение. Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица-Изток” не само да се запази, но да се развива като енергийно сърце на България. Заедно с въглищата, при една добра политика и технология за намаляване и улавяне на вредните мисии, трябва да разгръщаме и други нови технологии за добиване на енергия - и зелен водород, и добиване на слънчева енергия.Най-важното е, че там има прекрасни природни условия, за чието съхраняване работят и нашите учени”.

Във връзка с поредното поругаване на български военен паметник в Република Северна Македония , президентът посочи, че това е част от един системен процес на дебългаризация, на унищожаване на нашето историческо наследство там. В момента Министерството на външните заедно с Министерството на отбраната изясняват случая и категорично ще се реагира, каза той. Ние няма да оставим повече нито един такъв случай , заяви още държавният глава.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка