Defense News: ВВС САЩ възнамеряват да използват добивана в космоса енергия от Слънцето /СНИМКИ/

Pan.bg 26 сеп 2021 | 18:07 views (864) commentaries(0)
img pan.bg

Този проект е наречен Space Solar Power Incremental Demonstrations and Research (SSPIDR).

Американското издание на Defense News, на което се позовава сайтът «ПолитРоссия», пише, че американските военни възнамеряват да събират слънчева енергия в космоса и да я прехвърлят във военните си бази. Журналистите отбелязват, че интересът към използването на слънчевата енергия се е породил поради прекомерната консумация на електроенергия за осигуряване на американските военни бази.

image

„Американската армия не може да строи поле слънчеви панели всеки път, когато отвори база в отдалечени места, а изкопаемите горива могат да бъдат скъпи и трудни за транспортиране. Това, от което се нуждае армията, е източник на енергия, който може да използва от всяка точка на Земята с ограничена инфраструктура“, руските журналисти цитират своите американски колеги от Defense News.

За да се постигне решение на проблема, ВВС на САЩ възнамеряват да акумулират цялата енергия, която слънчевите клетки на американските спътници събират, и след това да я изпратят на Земята.

image

„Наземните служби ще могат да се свързват към този източник на енергия от всяка точка на планетата с помощта на мобилно оборудване, което ще им позволи да захранват цялата предна операционна база или просто да зареждат радиото“, заключават американски изследователи от лабораторията на ВВС.

Този проект е наречен Space Solar Power Incremental Demonstrations and Research (SSPIDR). С тази разработка ще се занимава организацията Air Force Research Laboratory (AFRL) и компанията Northrop Grumman. Съобщава се, че за да се предаде слънчева енергия на Земята, тя ще трябва да бъде изнесена в радиочестотно излъчване. Експертите казват, че основната трудност при изпълнението на този план е значителното намаляване на размера и теглото на апаратурата, която трябва да бъде изпратена в космоса.

image

"За да стане това възможно, AFRL иска да използва сгъваеми слънчеви панели, които могат да бъдат кондензирани в сравнително малък полезен товар за изстрелване и след това да бъдат разположени на място в орбита", се казва в Defense News.

Плановете на разработчиците включват производството на такъв слънчев панел до 2024 г. Извеждането на апаратурата в орбита е планирано за началото на 2025 г.

Източник: voennoedelo.com Снимки: voennoedelo.com

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка