Опитите на Судан да изнудва Русия за военноморската база се обръщат срещу него

Pan.bg 24 сеп 2021 | 11:33 views (1233) commentaries(0)
img
пан.бг

Опитите на Судан да изнудва Русия може да се обърнат срещу него


За първи път след Съветския съюз Русия се опитва да се утвърди военно на африканския континент. По -рано Москва възнамеряваше да създаде военноморска база в Судан, но сега Руската федерация може да загуби възможността да я използва при предварително обсъжданите условия. Хартум, като изнудва Москва с нови искания, рискува да развали отношенията както с Русия, така и със съседна Етиопия.


Идеята за руското военно присъствие в Африка узря още през 2020 г., когато Кремъл инициира споразумение за отдаване под наем на база в Порт Судан на брега на Червено море. Според панарабския вестник The Arab Weekly споразумението предвижда наемането на съоръжението за 25 години в замяна на военно-техническо сътрудничество с Русия. Суданските власти обаче искат да включат в споразумението клауза за предоставянето на икономическа помощ от Русия на Судан, както и за срока на лизинг на базата за 5 години с възможност за удължаване до 25 години.

Вероятно Хартум е решил да преразгледа условията на споразумението с Москва поради натиска от Вашингтон, който обеща финансови инжекции в Судан в случай, че последният откаже връзките си с Руската федерация. Така Судан се опитва да изнудва Русия, но какво може да се окаже това за него?

Москва може да се опита косвено да окаже натиск върху суданците и да ги принуди да направят компромис. Съседната Етиопия би могла да играе коз в последния сценарий

- отбелязва The Arab Weekly.

В случая говорим за Големия язовир на Възраждането на Етиопия, както и водноелектрическа централа на Синия Нил, както и за плодородните земи на етиопските селяни, за които Судан претендира правата си. Хартум преди това се противопостави на пускането на язовира, тъй като това може да доведе до загуба на реколтата в суданските полета. Русия, от друга страна, има исторически тесни връзки с Етиопия, а преди две години в Сочи Владимир Путин говори за възможността за участие на Русия в решаването на този проблем.

Така Москва може да помогне за разрешаването на ситуацията, която ще даде на Хартум много повече от всякаква икономическа помощ. Отказът на суданците да правят компромиси с руснаците ще има много неприятни последици за първите - те няма да имат нито база, нито решение
на водно -териториалния спор с етиопците.


източник

репортер.ру
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка