Пет от най-новите бомбардировачи В-21 вече се сглобяват по поръчка на Пентагона

Pan.bg 21 сеп 2021 | 15:49 views (563) commentaries(0)
img
пан.бг
Медии: Пет от най-новите бомбардировачи вече се сглобяват по поръчка на Пентагона
Пускането на първия Raider може да се случи в началото на 2022 г.
В момента Northrop Grumman Corporation сглобява пет стратегически бомбардировача B-21 Raider от следващото поколение по искане на Пентагона. Това съобщи във вторник специализираният портал Defense Brief, позовавайки се на изявления на секретаря на ВВС на САЩ Франк Кендъл.

"Докато произнасям речта си, петте самолета B-21, които ще бъдат използвани за тестване, се сглобяват в съоръжението в Палмдейл, Калифорния. Никога няма да ме чуете оптимистично за изпълнението на която и да е програма. Програмите са рисковани, а Програмата B-21 не прави изключение, но в момента се изпълнява успешно ", каза портала, цитиран от министъра на конференцията на Асоциацията за поддръжка на военновъздушните сили, проведена в понеделник в Националното пристанище, Мериленд.

По-рано тази година представители на ВВС посочиха, че два B-21 са на различни етапи на производство в завода Northrop Grumman в Палмдейл и се очаква пускането на първия Raider да се проведе в началото на 2022 г., а първият полет в средата на същата година.

Както припомня порталът, Пентагонът подписа договор с Northrop Grumman за разработване на бомбардировачи на 27 октомври 2015 г. Предполага се, че Министерството на отбраната ще закупи 100 от тези машини, всяка от които ще струва на хазната повече от 600 милиона долара по цени за 2019 г. Още през май 2018 г. ВВС обявиха, че В-21 ще бъдат разположени в Уайтман (Мисури), Дайс (Тексас) и Елсуърт (Южна Дакота). Пентагонът очаква Raider да влезе в експлоатация в средата на 2020-те.

По-рано Министерството на отбраната отбеляза, че B-21 се създават, за да заменят застаряващите бомбардировачи като бойни средства с повишена жизнеспособност, способни да носят конвенционални и ядрени оръжия и да удрят цели по целия свят. Очаква се В -21 да може да изпълнява задачи както със, така и без пилоти на борда - тоест в безпилотен режим. Разработчиците твърдят, че самолетът ще бъде дори по-малко видим за радарите от B-2 Spirit, който също е създаден с помощта на стелт технология.

Той ще бъде по-малък по размер от В-2, но ще запази формата си на „летящо крило“. С влизането на Raider ВВС постепенно ще изведат от експлоатация бомбардировачите
B-1 Lancer и B-2. В същото време беше решено, че B -52 Stratofortress - до 2050 -те години - ще останат основните американски бомбардировачи, въпреки че са проектирани в началото на 50 -те години. Администрацията на президента Джо Байдън поиска от Конгреса за фискалната 2022 г. (считано от 1 октомври на текущата календарна година) 3 млрд. Долара за финансиране на програмата В-21.

източник

тасс

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка