Анализ: Военен бюджет на САЩ за 2022 г .: Нов рекорд на всички времена

Pan.bg 21 сеп 2021 | 06:57 views (541) commentaries(0)
img
пан.бг

Военен бюджет на САЩ за 2022 г .: възможен нов рекорд


Строителството и експлоатацията на самолетоносачи съставляват значителна част от бюджета на ВМС


Съединените щати отдавна и твърдо са на първо място в света по разходи за отбрана. Техният военен бюджет, въпреки всички усилия и ограничения, продължава да расте. Настоящата версия на законопроекта за военния бюджет за следващата финансова година предвижда общи разходи за повече от $ 800 млрд. По -голямата част от тези пари, повече от $ 760 млрд.,ще отидат в Пентагона; останалите ще бъдат разпределени между други организации.

Проблем с растежа

Военните разходи на САЩ показват тенденция към нарастване през последните няколко години. И така, през 2020 г. общите разходи възлизат на 721,5 млрд. долара, от които прибл. 690 милиарда са заделени за Министерството на отбраната. Тази година бюджетът на Пентагона беше увеличен до 705,4 млрд. Долара, като над 48 млрд. Долара отидоха за други структури, като общите разходи достигнаха 753,5 млрд. Долара.

Работите по нов военен бюджет за следващата 2020 г.


2022г. започна в началото на текущата календарна година. През май администрацията на президента Джо Байдън внесе първия проект на законопроекта в Конгреса. Според този документ Министерството на отбраната трябва да получи финансиране в размер на 715 млрд. Долара - с 10 млрд. Долара повече, отколкото през 2021 г. ФГ. Прогнозните разходи на други структури бяха намалени до 38 млрд. Долара. Общо разходите за отбрана трябваше да останат на същото ниво - 753 млрд. Долара.

Законопроектът предвижда леко увеличение на разходите за всички основни клонове на въоръжените сили, с изключение на сухопътните войски. Планирано е да се похарчат за армията прибл. 173 млрд. Долара, т.е. С 3,6 милиарда по -малко, отколкото през 2021 г. В същото време бюджетът на ВВС нараства до 156,3 милиарда долара и се увеличава с 2,3% в сравнение с предходния период. Предложено е да се похарчат 164 милиарда долара за флота (с 0,6%повече), за ILC - почти 48 милиарда (плюс 6,2%). Рекорден ръст трябва да покаже бюджета на новосъздадените космически сили. На тях са отпуснати 17,4 млрд. Долара, което е с 13,1% повече от тази година.
Бюджетът предлага някои организационни промени. Най -голям интерес представляваше предложението за преразглеждане на максималния брой личен състав в различни структури на въоръжените сили. В
резултат на такива мерки броят на военнослужещите трябва да бъде намален със 7 хиляди души. В същото време се предлага броят на цивилния персонал да се увеличи с 9 хиляди души.

Авторите на законопроекта предполагат, че подобни мерки няма да имат отрицателно въздействие върху отбранителната способност. Освен това допълнителен цивилен персонал ще поеме задачите по поддръжката и военните ще могат да се съсредоточат върху службата си. В същото време се планира да се получат значителни икономии, тъй като цената на цивилните специалисти е по -ниска от тази на редовния военен персонал.

Рекорд на хоризонта

Майският законопроект не беше силно критикуван и през ранните етапи на разглеждането му не бяха предложени драстични мерки за намаляване на разходите. Напротив, вече на тези етапи имаше предложения за увеличаване на бюджета, главно чрез Пентагона. Съответните изменения бяха внесени от Сенатската комисия по въоръжените сили в средата на юли. Предложено е да се похарчат още 25 млрд. Долара за допълнителна подкрепа за различни проекти и области.

Авторите на поправката твърдят, че това ще помогне за защита на нацията от нови заплахи, както и ще подкрепи въоръжените сили в мирно време и на бойното поле. Предложените разходи трябва да бъдат допълнителен принос за хората, платформите и инфраструктурата - с тяхна помощ правителството ще подкрепя военните и техните семейства, както и отбранителните предприятия и техните служители.


Конгресът ще забрани намаляването щурмови самолети A-10C от флота

По -голямата част от допълнителните средства ще отидат за разширяване на програмите за закупуване на нови видове оръжия и техника - главно за ВВС и ВМС. В същото време се отменя предложението на ВВС за отписване на част от самолетите А-10С и С-130. Поради тези мерки през 2022 г. ФГ. беше планирано да се спестят 2,8 милиарда, но Конгресът смята, че спестяването на технологии е по -важно .

Предвижда се развитието на обещаващи направления. За нови проекти в областта на космическите системи, микроелектрониката и т.н. като цяло се отпуска допълнителен милиард. DARPA ще получи допълнителни $ 500 млн. за ускоряване на различни проекти, а $ 268 млн. ще бъдат отделени за киберсигурност.

Неотдавна Комитетът по въоръжените сили на Камарата на представителите внесе изменения в актуален законопроект. Те предвиждат увеличаване на финансирането за различни програми, в резултат на което бюджетът на Пентагона ще се увеличи с 23,9 млрд. Долара. Изменението вече получи одобрението на Камарата и има всички шансове да бъде включено в окончателната версия на военен бюджет.

Ако всички предложени изменения в бюджета бъдат приети, то през следващата финансова година Министерството на отбраната ще получи повече от 760 млрд. Долара. Заедно с разходите от други ведомства, разходите за отбрана ще надхвърлят 800 млрд. - и това ще бъде рекорд .


Битка за долари

Този път процесът на формиране и утвърждаване на военния бюджет протича спокойно и без скандали. Първата версия на законопроекта, предложена от Белия дом, беше приета от Конгреса доста спокойно. Спорът започна по -късно, след изменения на комисиите за допълнително увеличаване на бюджета. В същото време звучат не само критики, но и конструктивни предложения.

Основната причина за критики е свързана с последните събития. Съединените щати завършиха операцията си в Афганистан, като по този начин освободиха средства, които биха могли да бъдат пренасочени към различни съответни програми. Оказва се обаче, че те не са достатъчни - и е необходимо допълнително увеличение на бюджетите.

Обсъжданията на законопроекта отново повдигат въпроса за целесъобразността на някои обещаващи програми. Конгресмените припомнят, че през последните десетилетия Пентагонът многократно е харчил милиарди долари за проекти, които не са довели до желаните резултати и след това са били затворени. Поради това е необходимо да се разработи механизъм за предотвратяване на подобни събития през 2022 г. и така нататък.

От своя страна защитниците на измененията посочват, че сега основната задача на американската армия е да се противопостави на Китай и Русия. Сблъсъкът с тези сили поставя нови особено сложни задачи, чието решаване не може да бъде просто и евтино. Съответно предложеното увеличение на бюджета е оправдано.


През следващите години ще бъде проектирана нова GBSD ICBM

Не толкова отдавна генерал Джон Хайтен, заместник -председател на JCS, разкри интересна гледна точка по проблема с растежа на бюджета. Той отбеляза, че оптимизирането на бюджетните процеси ще запази разходите на същото ниво и няма да прибягва до годишно увеличение от 3-5 процента. В този случай бюджетът ще остане на 700 милиарда долара без никакви проблеми или ограничения.

В този контекст бяха посочени няколко негативни фактора, водещи до ръст на бюджета. На първо място, това е закупуването на „ненужни платформи за армията“. Освен това, ако военният бюджет не бъде одобрен до началото на финансовата година, стартирането на плащания към изпълнителите може да доведе до допълнителни ненужни разходи.

Очевиден край

Новата 2022 финансова година започва в САЩ на 1 октомври. Това означава, че през следващите няколко дни проектозаконът за военния бюджет ще премине през всички останали изслушвания и етапи на одобрение, след което ще отиде при президента за подпис и ще бъде приет за изпълнение. Може би споровете за някои от неговите членове ще продължат и дори ще доведат до някои незначителни изменения, но фундаментални промени са малко вероятни.

По този начин е ясно, че САЩ отново ще увеличат разходите си за отбрана и най -вероятно отново ще бъде поставен рекорд. Този път военните и законодателите сериозно „щурмуват“ бариерата от 800 млрд. Долара.
Автор:
Рябов Кирил
Използвани снимки:
Министерството на отбраната на САЩизточник

topwar.ru
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка