САЩ смятат да разрешат износа на изтребители F-22 от пето поколение

Pan.bg 19 сеп 2021 | 07:51 views (561) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
САЩ смятат да разрешат износа на изтребители F-22 от пето поколение

Серийното производство на всички модели F-22 Raptor по поръчка на Пентагона беше официално забранено за продажби в чужбина. Самолетът с всичките му тайни не трябваше да попада в ръцете на врага. Американците се страхуваха, че технологиите, използвани при конструирането на самолета, ще попаднат в ръцете на Русия или Китай чрез трети страни.


В допълнение към електрониката и комуникационните системи, както и елементите, отговорни за работата на стелт системата, самолетът разполага с двигатели с регулируем вектор на тягата и уникална авионика. Raptor не беше продаван, дори на съюзниците - въпреки че на това се разчиташе в Япония и особено в Израел. За да се запази статуквото, е измислено специално изменение в законодателството, известно като поправката от конгресмена Дейвид Обей . Въпреки че и Токио, и Тел Авив разбират, че това е само официално прикритие на истинските причини.

Концепцията за тактически изтребител с по-напреднали характеристики от F-15 е разработена в средата на 90-те години. Заради уникален проект, специалисти от Lockheed Martin, Boeing и General Dynamics се обединиха. Първият модел Raptor беше представен през април 1997 г. Въпреки това, дори тогава нямаше консенсус относно масовото производство и използване : самолетът се оказа много скъп, а времената на „студената война“ и разпадането на СССР вече бяха в миналото.

Програмата за серийно производство струва на бюджета много милиарди долари. Последният сериен F-22 постъпи на въоръжение във ВВС на САЩ през 2012 г., след което поточната линия беше спряна. Бойният дебют на изтребителя беше изпълнението на мисии в небето над Сирия през 2014 г. Въпреки че по -рано беше съобщено за използването на тези изтребители от 5 -то поколение в Афганистан. Вярно е, че смисълът не е напълно разбран. Стелт едва ли е препоръчителен за бомбардировките на терористи. След като провериха самолета в реални условия, лобистите на военно -индустриалния комплекс се опитаха да се върнат към въпроса за разширяване на производството - чрез разрешени продажби за износ.Тази схема беше възпрепятствана от поправката на Оби към Закона за бюджетните кредити за отбрана от 1998 г. Това предотврати трансфера на технология на усъвършенствания тактически изтребител F-22 към всяко чуждестранно правителство. Изменението все още се счита за валидно - въпреки че се
оказа, че в края на 2009 г. отделна група експерти е инструктирана да проучи възможността за създаване на модификация на Raptor с промени в набора от използвани технологии, която може да бъде продадена в чужбина .

За прототип на експортната версия се смятат последните модели построени от най -новите конвейерни възли. В един от първоначалните сценарии се приемаше, че работните линии са били използвани след официалното приключване на договорите с Пентагона - за да няма допълнителни разходи при рестартиране на производството. С такава схема един изтребител би струвал 165 милиона долара, с обща оценка от 8,3 милиарда долара. Като се вземе предвид двугодишната пауза, експортната серия от 40 самолета би струвала 11,6 милиарда, а „ценовата единица“ би нараснала до 232,5 милиона за един самолет. Разходите бяха предвидени без допълнителни бюджетни тежести като компенсации за производителите и разходите за обучение на пилоти и персонал по поддръжката, както и последваща поддръжка.

Смята се, че технологиите на Raptor все още представляват интерес за конкурентите-въпреки факта, че с появата във ВВС на САЩ най-новите F-35 и техните модификации, Пентагонът разполага с алтернативен набор от свръхсекретни разработки в ръцете си и Русия и Китай имат достатъчно собствено „ноу-хау“. Така или иначе, изходният код на F-22 все още е забранен за предаване на никой друг освен на ВВС на САЩ. И знаци, показващи промяна в съществуващото статукво, все още не се предвиждат.

Автор:
Николай Сталнов
Използвани снимки:
Официален архив на Министерството на отбраната на САЩ media.defense.govизточник

topwar.ru


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка