Франция бясна, САЩ им взеха сделка с Австралия за 12 подводници и 50 млрд. долара

Pan.bg 18 сеп 2021 | 07:19 views (596) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Френският външен министър ядосан на Австралия, след нарушаване на договора за 12 подводници за Австралия

Париж изисква обяснение

Ръководителят на комисията по външни работи и отбрана на френския сенат Кристиан Камбон заяви, че отказът на австралийските власти да сътрудничат на френската Naval Group при изграждането на подводници, след победата на френската фирма в търг, е шокираща ситуация. Политикът каза, че последиците от прекратяването на договора трябва да бъдат внимателно проучени.

Служителят обясни, че Париж трябва да преразгледа отношенията си с "някои съюзници", които според Камбон проявяват поведение, което далеч не е приятелско. Представителят на Сената смята, че не може да става дума за някаква "лоялна конкуренция".

По -рано Канбера реши да се откаже от договора за изграждане на подводници с Naval Group от Франция. Споразумението трябваше да бъде най -скъпото в историята на австралийския флот. Решението беше обявено от премиера Скот Морисън. Австралийските власти взеха съответното решение на фона на сключването на програма за партньорство със САЩ и Великобритания в областта на сигурността и отбраната - тя предвижда и появата на ядрени подводници в австралийския флот, при вече спечелен търг от френската DCNS за подобни подводници .

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан също реагира на ситуацията, като нарече прекъсването на договора удар с нож в гърба. Ръководителят на отдела посочи, че страните са постигнали доверителни отношения, които впоследствие са подкопани. Участниците обсъждат условията на договора повече от две години.

"Всъщност, това наистина е удар в гърба. Аз съм ядосан и огорчен от прекратяването на този договор. Това не е начинът, по който правят съюзниците. Едностранно и грубо решение. Много подобно на това, което направи г-н Тръмп", каза Льо Дриан, коментирайки сделката на Австралия с американците.

Министърът поиска Австралия да изясни ситуацията, съобщава RT.

През 2016 г. австралийското правителство обяви победата на френския корабостроител DCNS в търг за строителството на дванадесет подводници на обща стойност 50 милиарда долара. Това е най -големият отбранителен договор в историята на Австралия.
Източник: РИА Новости


чрез Утро.ру

Егор МАЛКОВ

Снимка: Stephan Gabriel/http://imagebroker.com/#/search//www.globallookpress.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка