Генералите срещу Макрон, на Дисциплинарна комисия на френските въоръжени сили

Pan.bg 12 юни 2021 | 19:48 views (577) commentaries(0)
img ПАН.БГГенералите, които се противопоставиха на Макрон, ще се явят пред дисциплинарната комисия на френските въоръжени сили
На останалите висши военни бе изпратено писмо с инструкции, за да потвърдят дали са подписали петицията, публикувана на 21 април от списание Valeurs actuelles

Върховната дисциплинарна комисия на френските въоръжени сили изпрати призовки до шест френски генерали от армейския резерв, които трябва да представят обяснения относно публикуването на критично писмо за ситуацията в страната. Това съобщи в събота френското министерство на отбраната.

Според тази информация призовките, подписани от министъра на въоръжените сили Флорънс Парли, призоваващи заседанието, са изпратени до генералите на 25 май. Според източници тази среща ще се проведе в рамките на „следващите месеци“. Според вестник Le Monde дисциплинарната комисия е извикала онези шестима от две дузини генерали, подписали съобщението, които след това открито защитават политическата си позиция в речи в медиите.

До останалите висши военни е изпратено писмо, в което им се предлага да потвърдят дали са подписали петицията, публикувана на 21 април от списание Valeurs actuelles. Според вестник Le Monde, който узна за съдържанието на писмата, изпратени от министерството, военното ведомство смята, че текстът на посланието на военните „има обвинителен аспект, характеризира се с екстремна позиция и е насочен към провокативни действия. "

Сред извиканите на изслушването е генерал Емануел дьо Рихуф, бивш адютант на Пиер Мороа, който е бил министър-председател на Франция в началото на 80-те години. Друг сред призованите е генерал Кристиан Пикмал, бивш командир на елитната ударна единица „Чуждестранен легион“. Той вече беше изгонен от редиците на висшите офицери от запаса през 2018 г. за участие в демонстрация срещу нелегални мигранти.

Според агенция France-Presse (AFP), Висшата дисциплинарна комисия на френските въоръжени сили включва генерали от три клона на въоръжените сили. Окончателното решение относно неправомерното поведение на висшия военен персонал се взема от президента на Франция Еманюел Макрон като върховен главнокомандващ.Груба критика

В отворено писмо френските пенсионирани военни твърдят, че страната е „в състояние на разпад“. Те призоваха президента Макрон да заеме позиция на патриотизъм. В същото време те изразиха готовност да подкрепят политика, който реши да ориентира курса на страната в правилната посока и „да спаси нацията“.

След две седмици писмото е подписано от 18 офицери и подофицери от активна служба. По-късно обаче всички,
с изключение на един, оттеглиха подписите си. Командването на армията също ще предприеме санкции срещу тези хора.

В началото на май седмичникът Valeurs actuelles публикува втория отворен призив на военните - вече сред армейските активисти. Имената им обаче не бяха дадени от вестника, който въпреки това извърши съответна проверка за участието на тези хора в протестната акция.

Авторите на това съобщение осъдиха реакцията на френските власти на апела на пенсионирани генерали. Ръководството на страната третира генералите "като бунтовници, докато единственият им грях е любовта към страната си", се казва в изявлението. В него се призовава за активни мерки „за оцеляването на страната“. Авторите също така твърдят, че с влошаващата се ситуация във Франция съществува опасност от гражданска война.


източник

ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка