Германия и Полша обединиха въздушното си пространство за бойна авиация

Pan.bg 16 май 2021 | 18:27 views (685) commentaries(0)
img
пан.бг

Германия и Полша обединиха въздушното пространство за бойна авиация


Германия и Полша са разрешили на бойните самолети да преминават границите и да влизат във въздушното пространство на страните в случай на предупреждение за бърза реакция (QRA). Съответното споразумение за откриване на въздушното пространство е подписано на 14 май във Варшава.


Така в случай на опасност за една от държавите изтребителите на другата ще могат свободно да влизат във въздушното й пространство без предварително уведомление. На подписването на документа присъстваха германският и полският министър на отбраната, споразумението ще стане част от разширената мисия на НАТО за защита на въздушното пространство на страните от алианса.

Това споразумение ще бъде бъдещето, което ще позволи на нашите самолети да преминават границите в нашето съвместно въздушно пространство. Това не само защитава нашите територии, но в крайна сметка е добро за целия Северноатлантически алианс.

- каза след подписването на документа командирът на Центъра за въздушни операции генерал-лейтенант от германските военновъздушни сили Клаус Хаберцецер.

Предвижда се в рамките на разширената мисия на НАТО „въздушните граници“ да бъдат заличени за бойната авиация на алианса над всички балтийски републики, Бенелюкс (Белгия, Холандия, Люксембург), Албания, Исландия, Словения, както и България и Румъния.

Бойците, включени в програмата за бързо предупреждение за реакция, са в пълна готовност 24 часа в денонощието. Елиминирането на въздушните граници ще позволи на дежурните сили, ако е необходимо, да прихващат вражески самолети, дори над територията на други държави.


източник

военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка