Обхватът на новата хиперзвукова ракета на САЩ 2775 километра. Кошмар за Китай

Pan.bg 16 май 2021 | 10:15 views (481) commentaries(0)
img
ПАН.БГ„Ще се превърне в кошмар за Китай“: В САЩ разкриха обхвата на разработената хиперзвукова ракета LRHW


Американската хиперзвукова ракета (LRHW), разработена в интерес на американската армия, ще може да поразява цели на разстояние 2775 километра. Това съобщава Breaking Defense с позоваване на изявление на говорител на Пентагона.


Изданието пише, че Пентагонът за пръв път разкри обхвата на използване на най-новата наземна хиперзвукова ракета със среден обсег на действие с далекобойно хиперзвуково оръжие (LRHW). В същото време военните не изключват, че в действителност обхватът може да бъде дори по-голям. Също така се посочва, че хиперзвуковата ракета Конвенционален бърз удар (CPS), разработвана за подводницата от клас Вирджиния, ще има приблизително същия обсег.

Преди това експертите предполагаха, че обхватът на унищожаване на новото оръжие ще бъде 3-4 хиляди километра.

Планира се както наземният LRHW, така и военноморският CPS в Азиатско-Тихоокеанския регион, където първоначално е планирано да бъдат разположени, да се превърнат в „кошмар“ за Китай. В същото време Пентагонът не изключва, че освен разполагането на ракети на територията на Япония и Южна Корея, наземни инсталации могат да бъдат разположени и в Тайван, но това все още са само предположения на американците.

Хиперзвуковото оръжие с голям обсег (LRHW) е универсална балистична ракета със среден обсег на твърдо гориво, предназначена за наземно разполагане. Ракетата е снабдена с универсално управляема маневрена плъзгащо се хиперзвукова бойна глава Common Hypersonic Glide Body (C-HGB). Ракетите с блокове са поставени на двуконтейнерна инсталация, теглена от влекач Oshkosh M983A4 (8x8). Първата ракетна батерия трябва да влезе в експлоатация в американската армия през 2023 година.

Използвани снимки:
Lockheed martin

източник

ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка