ЛОНДОН: В киберпространството Русия и Китай застрашават демокрацията

Pan.bg 12 май 2021 | 07:44 views (418) commentaries(0)
img
ПАН.БГБританският външен министър смята, че действията на Руската федерация и КНР в киберпространството застрашават демокрацията
Доминик Рааб заяви, че Лондон е за създаването на "широка коалиция от държави, които да разработят международни правила, които са в полза на всички".
Британският външен министър Доминик Рааб смята, че действията на Русия и Китай в киберпространството имат за цел да подкопаят основите на демократичните общества. С такова изявление, според британското външно министерство, той ще говори в сряда на конференция на Националния център за киберсигурност (NCSC) на Обединеното кралство.


"Враждебни участници и престъпни групи от авторитарни държави искат да подкопаят основите на нашето общество и демокрация. Нека го кажем направо: страни като Русия са длъжни да преследват престъпници, които действат от тяхна територия, а не да ги покриват", цитира британското външно министерство извадки от речта на Рааб ... В същото време разпространеният текст излага версия, според която „авторитарните режими“, включително КНДР, Иран, Русия и Китай, „използват цифрови технологии за саботиране и кражба на данни“.

„Необходимо е да се изясни как се прилагат правилата в киберпространството и да се защитим срещу авторитарни режими, които не спазват принципите, за да постигнат своите злонамерени цели“, каза Рааб в речта си. В изявлението се казва още, че Лондон е за създаването на „широка коалиция от държави, които да разработят международни правила, които са в полза на всички“. "Нашата цел трябва да бъде да създадем свободно, отворено, мирно и сигурно киберпространство, което е от полза за всички държави и хора. Трябва да сключим споразумение за това как да реагираме на онези държави, които извършват злонамерени кибератаки", се казва в текста.

Очаква се Рааб да формулира значението на защитата на националното киберпространство чрез образователния сектор. "През март, когато се подготвяхме да отворим отново класните стаи в училищата и университетите, около 80 училища бяха изправени пред кибератаки, които забавиха връщането на децата. Ето защо помагаме на организациите в Обединеното кралство да се защитят ", - се казва в изявлението.


През април NCSC в правителствения комуникационен център на Великобритания аргументира, че руската служба за външно разузнаване вероятно стои зад хакерството на софтуера на американската компания SolarWinds. Тогава Рааб направи изявление, че действията на Русия са злонамерени, обещавайки, че винаги ще се опитва публично да ги посочи.
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви по-рано, че Москва не е замесена в хакерски атаки срещу американски правителствени агенции и компании. Според него „всякакви обвинения в участие на Русия са абсолютно неоснователни и по-вероятно са продължение на сляпа русофобия, към която се прибягва при всеки инцидент“.


© EPA-EFE / ANDY RAIN / POOL

източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка