Двама пилоти, випускници от ВВВУ отличени за националния приз „Студент на годината“

Pan.bg 01 мар 2021 | 09:50 views (463) commentaries(0)
img
ПАН.БГ
Висше военновъздушно училище "Георги Бенковски"/Bulgarian Air Force Academy

Двама пилоти – випускници от ВВВУ „Георги Бенковски“ с отличия за националния приз „Студент на годината“
На 1 март , в Аулата на Софийския университет ще се състои 14-тата церемония по награждаване на „Студент на годината“, организиран от Националното представителство на студентските съвети в България.
Сред 186-те номинации за постижения на студенти, чуждестранен студент в България, студент-доброволец и докторант на годината, 5-мата номинирани курсанти- випускници от ВВВУ „Георги Бенковски“ кандидатстваха в 4 от 14-те направления на престижния конкурс.
До финала в направление „Сигурност и отбрана“ журито допусна курсантите старши сержанти от специализация „Летец-пилот“- Янул Димитров и Александър Недялков.
Ето мотивите на роденият в Добрич пилот Янул Димитров:
„Казвам се к-т ст. серж. Янул Валентинов Димитров, на 22 години съм и се обучавам във ВВВУ “Георги Бенковски“, специализация „Летец –пилот“, четвърти курс. Имам интерес към авиация, космонавтика, физика и математика. Поставил съм си за цел да стана най - добрият летец - изтребител в България.
Последната година във Военновъздушното училище беше много активна. През март месец бях един от четиримата български курсанти, избрани да участват в програмата 2020 John McCain Study of the U.S. Institute for Student Leaders on the Rule of Law and Public Service. Обучението трябваше да се проведе през лятото в Рино, Невада, но заради противоепидемичните мерки беше преместено за юни 2021г.
От септември месец съм член на студентското космическо общество на ВВВУ „Георги Бенковски“, с научен ръководител доц. д-р Веселка Радева. Заедно с екипа от ВВМУ „Никола Вапцаров“ участваме в научноизследователската програма на НАСА International Astronomical Search Collaboration. Засега с колегите сме открили 4 астероида и очакваме съответните сертификати.
Ноември месец участвах в Международната студентска конференция CERC 2020, организирана от Военно-техническа академия „Фердинанд I“, Букурещ. Заглавието на доклада ми беше “Artificial Intelligence and the Future of Dogfight”. В него бях описал подробно на английски език какви приложения би имал изкуственият интелект във военната авиационна техника и дали той би могъл да замести напълно управляемите от човек самолети (изтребители).
Юли месец успях да покрия ниво 3 по английски език на изпит STANAG 6001. През декември месец ще положа същия по немски език за ниво 2.
Активно се занимавам с авиомоделизъм. Проектът, по който работя в
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
момента е радиоуправляем депронов модел на самолет F/A-18 Hornet с дължина 1.4 метра.
Свободното си време прекарвам в свирене на електрическа китара в група, рисуване, сноуборд и мотоциклетизъм.“
Дело на Янул Димитров и Александър Недялков е и най-новият видеоклип на ВВВУ "Георги Бенковски" !
Столичанинът Александър Недялков мотивира участието си в конкурса така:
„Казвам се Александър Антонов Недялков и съм курсант старши сержант във Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски”. Специализацията ми е летец-пилот и смея да твърдя, че измежду съвипускниците ми, съм този с най-добър успех, така както сумарно, така и през всеки един отделен семестър за трите пълни години обучение, което съм провел досега. Смятам, че следната ми активност през периода октомври 2019 – ноември 2020 ме прави достоен кандидат в моето направление:
Еразъм обмен на тема „Младежко предприемачество”, където бях един сред осмината от над 200 студента кандидатствали, провел се на Канарските острови /октомври 2019/;
Избран за среща между командването на училището, Министерството на отбраната, Силите за специални операции, министъра на отбраната и българска фирма за производство на жирокоптери, с цел да тествам съответния тип летателен апарат и да дам професионално мнение за това дали си заслужава евентуалната покупка за училището на такива летателни апарати /април 2020/;
-Бях инструктор по оцеляване на първи курс по време на практическото им обучение по оцеляване в битова среда и ориентиране по пресечена местност. Задълженията ми бяха така както да подсигуря цялостната безопасност по време на провеждането на тренировките и най-вече по време на ориентирането, така и преди това да обуча хората как ефективно да се ориентират по карта /май 2020/;
-Командир на група по тактическо оцеляване: Бях избран като командир да водя една от 3-те групи по 12 човека и да отговарям за цялостното планиране и изпълнение на поставените задачи по време на тридневното обучение. Допълнително отговарях за безопасността на групата и ориентирането и/юни 2020/;
- Наред с 3 - ма други мои колеги бяхме селектирани за международна програма в САЩ, с цел 5 седмично интензивно изучаване на политически науки. За съжаление, поради епидемиологичната обстановка, програмата бе отложена и в момента имам предложение за лятото на 2021, като скоро получихме потвърждение за номинирането ни за следващата година. Съответно за да бъда избран се преборих на няколко нива, в крайна сметка побеждавайки всички курсанти в България от 2-ри курс включително нагоре(наред с останалите 3-ма селектирани)/пролет-лято 2020/;
- Бях инструктор по ориентиране на първи курс по време на практическото им обучение по ориентиране през пресечена местност. Задълженията ми бяха така както да подсигуря цялостната безопасност по време на провеждането на тренировките и най-вече по време на ориентирането, така и преди това да обуча хората как ефективно да се ориентират по карта /септември 2020/
-Към момента от началото на учебната година съм командир на специалността си и съм най-старши след командира на курса ми(който е от по-горен курс), като официално се считам за негов заместник по време на отсъствието му.
- Първи съм не само по академичен успех, но и по комплексното класиране оценяващо военните, лидерски, командирски и много други качества, наред с академичния ми успех, сред целия ми курс и специалност.
Надявам се журито да намери тази кандидатура за достойна и да оцени най-добрата от всички, като пожелавам успех на моите колеги".
Класирането ще разберем навръх Баба Марта !
Здраве на всички номинирани и призьори и…само напред и нагоре !


САЙТ ВВВУ „Георги Бенковски“
споделено от Тони Минкова
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Двама пилоти, випускници от ВВВУ отличени за националния приз „Студент на годината“

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка