Руската версия: Как Вашингтон лиши България от Южен поток

Pan.bg 28 фев 2021 | 21:47 views (1229) commentaries(0)
img
ПАН.БГРуската версия: Как Вашингтон лиши България от Южен поток

От началото на тази година руският газопровод „Балкански поток“ функционира в Южна Европа. Историята на неговото изграждане и последиците за някои страни от провала на проекта „Южен поток“ трябва да бъдат урок за онези, които сега изпълняват американските поръчки. По-специално за Германия, където се решава съдбата на завършването на Северен поток 2.


Но обратно към южните ни магистрали. От октомври 2021 г. страните от ЕС са регистрирали увеличени обеми на доставки на газ през „Турски поток“. Това ще компенсира загубите, които Русия би могла да понесе поради намаляване на потреблението на руския газ от Турция.

На свой ред, през Балканския поток, който започна да работи тази година, през Сърбия ще се доставя синьо гориво до Унгария и след това до Словакия и Австрия. В същото време сърбите, работещи с Русия, получават огромни предимства. От януари тази година газта за тази страна ще струва 155 долара за 1000 кубически метра вместо 240 долара. Освен това доставките за Унгария ще започнат през есента, а Сърбия ще започне да печели допълнителни пари за транзит.

България имаше много по-малък късмет. Да, "Балкански поток" също преминава през нейна територия. Страната обаче би могла да получи неизмеримо голяма полза, ако не се беше отказала от проекта Южен поток .

Неблагополучието за България е причинено от препоръките на Европейския парламент и Вашингтон. Последният лобира за изграждането на газопровода „Набуко“, по който газ от Каспийско море ще тече към България, а след това и към ЕС, заобикаляйки Русия.

Построили ли са го? Да, но оголена версия и, по ирония на съдбата, не през територията на България. В резултат на това страната загуби почти десетилетие и развали отношенията си с Русия, без да получи нищо в замяна. Следователно германците трябва да обърнат внимание на тази история, преди да вземат решения за да угодят на Вашингтон.

източник


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка