Китай е най-голямото геополитическо предизвикателство за САЩ

Pan.bg 24 фев 2021 | 23:13 views (415) commentaries(0)
img
пан.бгКандидатът за шеф на ЦРУ нарече Китай най-голямото геополитическо предизвикателство за САЩ
Състезанието с републиката ще бъде предизвикателство в продължение на десетилетия, казва Уилям Бърнс
Най-голямото геополитическо предизвикателство за САЩ идва от Китай и конкуренцията с него ще бъде предизвикателство в продължение на десетилетия. Това заяви в сряда кандидатът за ръководител на ЦРУ Уилям Бърнс, говорейки в специалния разузнавателен комитет на Сената на САЩ.

"Днешната среда в света става все по-сложна и конкурентна. Това е свят, в който продължават да съществуват познати заплахи - от тероризъм и разпространение на ядрено оръжие до агресивна Русия, провокативна Северна Корея и враждебен Иран. Но това е и свят на нови предизвикателства, при които промяната на климата и глобалната несигурност в здравеопазването се отразяват тежко на американския народ, където кибер заплахите представляват непрекъснато нарастваща заплаха за нашите общества и в които враждебното, хищническо лидерство на Китай е най-големият геополитически тест “, заяви Бърнс от президента Джо Байдън.

Американският лидер, припомни той, каза, че „победата над Китай в конкуренция ще бъде ключово предизвикателство за американската национална сигурност през следващите десетилетия“.

„Ако кандидатурата ми бъде одобрена, тогава подходът ми към ръководството на ЦРУ ще се формира от четири ключови и взаимосвързани приоритета: Китай, технологии, хора т.е. развитие на човешките ресурси в ЦРУ и партньорства , "- каза Бърнс по време на изслушването. Според него Вашингтон и Пекин ще имат области, в които двустранното сътрудничество е в интерес на двете страни: от изменението на климата до неразпространението на ядреното оръжие. "И разбирам много добре, че Китай на председателя Си Дзинпин не е без собствени проблеми и слабости. Въпреки това броят на областите, в които Китай на Си Дзинпин е страхотен авторитарен противник, нараства - чрез методично укрепване на способността му да крадат интелектуална собственост, да потискат собствения си народ, да сплашват съседите си, да разширяват глобалния си обхват и да увеличават влиянието си в американското общество “, казва Бърнс. „Американските партньорства и съюзи са това, което отличава страната ни от самотните големи сили като Китай и Русия“, каза той.


Институти на Конфуций


Бърнс каза още, че на мястото на ръководството на американските образователни институции той ще закрие институтите на Конфуций, работещи в страната, които участват в популяризирането на китайския език и култура.

Според него
китайските културни и образователни програми в американските образователни институции, включително директно институтите на Конфуций, се използват от Пекин за популяризиране на неговите интереси. „Този ​​конкретен вид операции с чуждестранно влияние са реален риск“, каза той.

Бърнс беше попитан дали ще препоръча на американските образователни институции да затворят институтите на Конфуций в този случай. „Ако бях ръководител на колеж или университет, в който работи Институтът на Конфуций, тогава, разбира се, щях да направя точно това“, отговори кандидатът за поста шеф на ЦРУ.

През август 2020 г., под администрацията на бившия президент на републиканския президент Доналд Тръмп, САЩ обявиха институтите на Конфуций, работещи в САЩ, за „чуждестранни мисии на КНР“. Както беше отбелязано в изявлението на ръководителя на американската дипломация, целта на присвояване на този статут на институтите на Конфуций беше да се даде възможност на американските преподаватели и училищни администратори да вземат информирани решения относно правилата за функционирането на тези центрове. Китайското външно министерство разглежда тези действия на Вашингтон като акт на демонизиране на културното сътрудничество между страните.


© Tom Brenner/Pool via AP
източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка