Преместват американската военновъздушна база в Окинава /Япония/

Pan.bg 24 яну 2021 | 05:35 views (484) commentaries(0)
img
пан.бг


Шефът на Пентагона обсъди с японския министър на отбраната преместването на американската военновъздушна база в Окинава
Ръководителите на министерствата на отбраната обсъдиха и двустранно сътрудничество в областта на сигурността, севернокорейския проблем и ситуацията около островите Американският министър на отбраната Лойд Остин в събота в телефонен разговор с японския си колега Нобуо Киши обсъди преместването на американската авиобаза на остров Окинава. Това се посочва в разпространено писмено изявление на ръководителя на пресслужбата на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби.

"Министрите Остин и Кийси обсъдиха редица въпроси, свързани със сигурността в индо-тихоокеанския регион, и обменяха мнения относно поддържането на гореща връзка между [САЩ и Япония] въпреки предизвикателствата на COVID-19. Те също така обсъдиха необходимостта от продължаване на американските инициативи за прегрупиране на военните, включително текущи усилия за изграждане на съоръжение в Хеноко, което да замести базата на Футенма “, каза Кирби.

Според японската агенция Киодо ръководителите на министерствата на отбраната на двете страни са обсъждали двустранно сътрудничество в областта на сигурността, севернокорейския проблем и ситуацията около островите Сенкаку (Диаою). По-специално министрите потвърдиха, че японско-американският договор за сигурност се прилага за тези острови в Източнокитайско море, за което Пекин твърди.

На остров Окинава е съсредоточена 75% от площта на американските военни съоръжения в Япония, което предизвиква недоволство сред местното население. Нейният символ е авиобазата Футенма, която се намира в гъсто населения район Гинован. Още през 1996 г. Токио и Вашингтон се споразумяха да премахнат това съоръжение от там. През 1999 г. беше решено да се премести на север от Окинава (в района на Хеноко), като частично се постави на насипните острови.

През 2013 г., след продължителни преговори, властите в Окинава се съгласиха да започнат тази работа. През 2015 г. обаче тогавашният управител на префектура Такеши Онага отмени това решение. Той поиска да премахне американската база извън Окинава. Губернаторът загуби поредица от дела, но упорито забрани започването на работа по прехвърлянето на базата. В разгара на тази битка Онага умря, а лидерът на опозицията Дани Тамаки, който беше избран да го замести, също обяви, че ще поиска изтеглянето на американското съоръжение от Окинава. Поредица от съдебни производства обаче приключиха в полза на централното правителство и работата по преместването на базата от град Гинован в района на Хеноко беше
възобновена.
източник

тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка