Ще се разделят ли САЩ на „три Америки“ или какво е „американски ленинизъм“

Pan.bg 18 яну 2021 | 17:44 views (1329) commentaries(0)
img
ПАН.БГ


Ще се разделят ли САЩ на „три Америки“?

Андрей Шитов за това какво е „американски ленинизъм“ и каква може да бъде съдбата на политическото наследство на Доналд Тръмп


Основната историческа задача на всеки президент на САЩ е формирането на собственото му политическо наследство. Обикновено в края на всеки президентски мандат, за това наследство се разгръща борба между потенциалните наследници на лидера.

Но популистът, националист и волунтарист Доналд Тръмп не е обикновен президент. И докато той събра над 74 милиона гласа на последните избори - повече от който и да е от неговите републикански предшественици в американската история - няма кандидати за неговия политически багаж."Никога не казвай никога"?

Разбира се, той би искал сам да се разпорежда с този багаж, тъй като конституцията допуска такава възможност, защото досега той е работил в Белия дом само за един четиригодишен мандат. Но няколко дни преди края на този период демократичната опозиция в долната камара на Конгреса на САЩ направи втори опит за импийчмънт. Този път - за "подбуждане към бунт", който доведе до временното задържане на негови привърженици в Капитолия.

Основният практически смисъл на безпрецедентното начинание за повторен импийчмънт е именно да лиши Тръмп от възможността да се кандидатира отново за изборна длъжност в бъдеще. Освен това може да го лиши от привилегиите, дължими на бившия собственик на Белия дом, и по този начин да усложни защитата му в хода на различни съдебни производства, които го заплашват след напускането на президентския пост.

Между другото, обичайно е да се мисли, че идеята умишлено е обречена на провал, тъй като в американския Сенат, който сега ще опита отново да импийчне държавния глава, няма необходимото мнозинство от гласовете, за това. Но историята за целия сензационен политически възход и падение на Тръмп потвърждава добре известната американска поговорка: „Никога не казвай никога“.


Сега, според Американското обществено радио - NPR, дори лидерът на републиканската фракция в Сената Мич Макконъл „каза на колегите си, че не изключва гласуване за осъждане на президента“. „Преди седмица никой не би могъл да си представи дори възможността за подобна формулировка на въпроса“, заявява NPR и добавя, че републиканският сенатор от Охайо Роб Портман, който ще се бори за преизбиране през 2022 г., също е „отворен за порицание“ на настоящия собственик на Белия дом.

Известно е, че при първия опит за импийчмънт на Тръмп членове на републиканската партия в Камарата на представителите на Конгреса единодушно застанаха в негова защита, а в Сената имаше само един дезертьор - Мит Ромни. Сега само в долната камара десет републиканци гласуваха срещу действащия президент, включително Лиз Чейни, дъщеря на бивш вицепрезидент на САЩ.


"За това се бори за това и избяга"

Друг е въпросът, че тези действия нанасят още по-голяма вреда в цялата американска политическа система. Чрез превръщането на политическото "ядрено оръжие" - " импийчмънт на президента" , в обичайно средство за уреждане на междупартийните резултати, опозицията в САЩ пусна дявола от бутилката.

И сега новоизлюпеният републикански законодател от Грузия, Марджори Тейлър-Грийн, обяви, че буквално в деня след встъпването в длъжност на избрания президент от Демократическата партия Джоузеф Байдън, тя ще предложи импийчмънт срещу него.


Между другото, на последните избори в Конгреса влязоха и други радикални консерватори. Четирима от тях се обединиха в т. Нар. Сила (The Force) - опозиция на известната „Бригада“ (The Squad) на социалдемократите, водена от Александрия Окасио-Кортес. Новата четворка събира хора от бивши социалистически страни, включително първата украинка в Конгреса Виктория Спартс. Като цяло и двете групи са съставени предимно от жени; наблюдателите вече очакват в близко бъдеще един вид политическа "женска битка в калта" между убедени поддръжници на "социалната революция" и еднакво непримирими "контрареволюционери".


Байдън, както всеки нов президент, призовава хората към единство и сплотеност. Но в действителност тези призиви са заглушени от искания за импийчмънт срещу неговия предшественик и него самия. И се оказва, че работата на неговата администрация, волю-неволю, ще трябва да започне с тези демонстрации, а не с нов антикризисен социално-икономически пакет, който да предложи.


„Нова реалност“?

Отрезвяването обаче обикновено идва по-късно. Междувременно демократите и близките им медии се наслаждават на победата си, като същевременно показват явни признаци на „замаяност от успех“.

„Нашата нова реалност: Три Америки“, казва от уеб страниците на влиятелния портал за новини и анализи на Axios ,съоснователят му и съсобственик Джим Вандехай, който преди това е съосновател на друго успешно ново базирано във Вашингтон издание „Политико“ . Според него продемократичната "синя" Америка остава и става по-силна, но прорепубликанската "червена" се разделя на две: на традиционно консервативната и "про-Тръмп".Колко велик и влиятелен ще бъде"про-Тръмп" , анализаторът засега не се ангажира да преценява. Изясняването на този въпрос, по негово мнение, ще се разтегне "с месеци, а може би и с години". Засега според него „няма убедителни доказателства, че Америка на Тръмп е намаляла значително по размер, въпреки лъжите за изборите и мафиотската атака срещу Капитолия“. Но „има убедителни доказателства“, че след отлъчването на Тръмп от Twitter, неговите поддръжници масово мигрират към други социални мрежи (главно в Telegram); Според коментатора, те са "все по-често подтиквани за това".

Това обаче не притеснява Уандехай. С неприкрито удовлетворение той подчертава, че „синя Америка“ се увеличава в почти всяка област, „тъй като е поела контрола над Белия дом и двете камари на Конгреса. И „ доминира над традиционните медии; притежава и контролира доминиращите социални платформи “. Привържениците на „синя Америка“ на ниво служители имат влияние върху най-големите технологични компании и работят за вземане на правилните корпоративни решения. "

Консерваторите, включително бившият председател на Конгреса Нют Гингрич, подигравателно отхвърлят перспективата за разцепление на американските червени. Аз самият също, меко казано, се съмнявам в настъпването на „нова реалност“: Чувал съм достатъчно за такъв нещастен шум по време на предишни смени на властта в Съединените щати.


И като цяло, разбира се, бих спорил с медийния мениджър. Той е свободен да твърди, че добрата половина от Америка „живее“ на цифрови платформи: самият той печели много добри пари от тях. Но за голяма част от сънародниците му животът сега е отровен не от виртуални грижи.

Ето нова публикация от либералния Los Angeles Times: Американските медицински експерти "са ужасени, че приблизително 4000 американци умират всеки ден от COVID-19, а ваксините, които биха могли да ги спасят, остават недостъпни поради многобройни правителствени грешки. Лошо планиране, координация и публични комуникации ". „Много хора са нетърпеливи да получат ваксини и искат да знаят кога и къде могат да го направят“, казва д-р Ерик Тонер, изследовател от Центъра за медицинска безопасност на университета „Джон Хопкинс“. „На земята в по-голямата си част хората не го правят; да разбера". Според телевизия NBC, "Хиляди дози ваксини срещу COVID-19 се изхвърлят като боклук поради директиви във федералния център и щатите."


Или да вземем друг, не по-малко жизненоважен пример. През изминалата седмица 965 000 американци подадоха първоначални заявления за обезщетения за безработица. Това е много повече от очакваното и наистина най-високата цифра от август тази година. Коментаторите - както консервативни, така и либерални - предупреждават в един глас, че икономическото възстановяване "се забавя" на фона на продължаващата пандемия.

Е, преценете сами: каква радост е днес за американците - дори ако те вече са безработни или болни, или се страхуват да не се заразят и да загубят работата си - от факта, че новита власт, , доминира в социалните платформи? Много хора в САЩ, са убедени, че демократите в Конгреса сега не трябва да празнуват победата и да отмъщават на Тръмп, а да се справят с неотложните проблеми на страната и хората."Ленинизъм 4.0"

А в сферата на информацията и пропагандата перспективата за ново интрониране в САЩ на „либерални ценности и идеали“ създава съмнения. Според мен е по-вероятно самите либерали в САЩ скоро да загубят предишната си политическа идентичност. Те все повече се прераждат, попадайки под влиянието на онези съвсем новородени „социални революционери“ от „Бригада“ и техните съмишленици.

Именно този „войнствен авангард“ на демократичната левица зададе тон за радикализация на последните американски политики. От призивите за свалянето на Тръмп в подкрепа на уличните бунтове и погроми, под лозунга „Черните животи имат значение“. Войнстващият авангард упорито и не безуспешно измества целия демократичен мейнстрийм в същата посока.

Т.е. мейнстрийм на партийната идеология (съавторът на популярната книга „Цинични теории“ политологът Джеймс Линдзи нарича това „ленинизъм 4.0“). По време на предизборната кампания бях изумен , когато гледах как хора като Байдън или Пол Кругман (икономически колумнист на Ню Йорк Таймс и Нобелов лауреат), които през целия си живот бяха с умерени центристки позиции, изведнъж започнаха да казват и пишат, че идеите за държавно регулиране са в социалистически дух , но това не е толкова неприемливо.


Съвременник на Ленин, 30-ият президент на САЩ, Калвин Кулидж, с известната фраза (обикновено се възпроизвежда като "Бизнесът на Америка е бизнес!") Приравнява Америка и бизнес. По-късно тези думи бяха повторени от други републикански президенти, включително Роналд Рейгън и Доналд Тръмп. И когато демократите сега се хвалят с влиянието си в бизнес общността, това със сигурност прави впечатление.

Например бях впечатлен от новината, че Hallmark Corporation поиска от сенатора на Мисури Джош Хоули, един от най-пламенните поддръжници на Тръмп в Конгреса, да върне дарения от кампании на своите служители. Сега много американски компании и водещи бизнес асоциации, включително Американската търговска камара, заплашват с отказ за финансова подкрепа на законодатели, които не признават официалните резултати от изборите. Тоест дисидентите, би могло да се каже, са удушени с икономически методи. Веднага ми идва на ум друг афоризъм - парите са майчиното мляко на политиката.

Въпреки че между другото думите на същия Кулидж са цитирани неточно. Всъщност той изрече друга фраза: „Главният бизнес на американския народ е бизнесът“. И това беше казано в брилянтна реч пред Американското общество на редакторите на вестници, за ролята на пресата в демокрацията. Президентът говори за опасността от политическа пропаганда, апелирайки срещу „деспотизма, който преди всичко поставя под свой контрол източниците на обществена информация“.

И сега точно това се случва пред очите ни зад океана. Изглежда, че в Съединените щати просто няма по-свещена крава от свободата на словото. Но и тя е жертвана на либералния „синдром на разстройството на Тръмп“ - терминът е на покойния консервативен идеолог Чарлз Краутхамър.


На кого се обърна Twitter

В крайна сметка това е неразбираемо за съзнанието: частна американска компания, уж в името на общественото благо, лиши настоящия президент на САЩ от правото на свободно изразяване на собствените си мнения! Външният свят беше хвърлен в шок Но имаше и ... аплодисменти на либералния елит.


Всъщност, дори няколко дни преди Twitter да блокира достъпа на собственика на Белия дом до 88 милиона собствени абонати, New York Times повдигна въпроса дали лъжите на Тръмп са разрушили свободата на словото и свещената конституционна защита при Заплахи за демокрацията "в Съединените щати. Мненията на много експерти бяха представени под формата на дискусия, но общото послание беше недвусмислено: според тях е необходимо да се адаптираме към новите реалности.

То беше инициирано от Робърт Пост, адвокат от Йейлския университет, който заяви: „Формирането на мнение излезе извън контрол поради начина на формиране на групи в Интернет и разпространяването свободно на информация.“ „Изправени сме пред ново явление и трябва да помислим как да го регулираме“, добави професорът и бивш декан.

На свой ред Ричард Хайсен от Юридическия факултет на Университета в Калифорния посочи, че редица учени, особено младите, „вярват, че в дигиталната ера балансът на Първата поправка трябва да бъде определен по различен начин“ . „Най-голямата заплаха вече не е цензурата, а умишлената дезинформация, целяща дестабилизиране на демократичните институции и гражданството“, обясни специалистът.

По-нататъшното задочно обсъждане протече в същия дух. А в Америка, особено в синьо, Ню Йорк Таймс винаги е бил смятан за създател на тенденции в интелектуалната мода. Четейки тези и други подобни разкрития, не можах да се отърва от мисълта, че именно те са могли да подтикнат собствениците на Twitter към решението да „забранят“ Тръмп. Което на техния фон изглежда, ако не по-оправдано, то поне по-разбираемо.За кого бие камбаната

За коя Америка бие тази камбана - „синя“, „червена“ или „Тръмп“ - няма да се ангажирам да разграничавам. Според мен и за трите наведнъж. Според неотдавнашна анкета на Gallup, "глобалното лидерство на САЩ" днес се одобрява от 22% от анкетираните в света. В Русия, Франция и Холандия - 18%. В Германия и Иран - 6%.

И тъй като за начало започнах разговор за наследяването, искам да завърша с още един класически цитат, който знаем наизуст от детството си и би било хубаво американците да го научат. Относно потомците, които искат да се обърнат към настоящите лидери. Да го направят с „горчивата подигравка на измамен син към пропаднал баща “.

източник
ТАССШИТОВ Андрей
Наблюдател ТАСС

© AP Photo / Джон Лочър
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка