SPEAR3 британска ракета за F-35B - революция в използването на самолета

Pan.bg 17 яну 2021 | 14:29 views (556) commentaries(0)
img
пан.бгБританска мини революция: ракетата F-35 може да промени играта

Остана лидер


Постиженията на западните страни в разработването на авиационни оръжия за пореден път доказват една проста истина: бъдещето принадлежи на миниатюризацията на боеприпасите. Обемните ракети постепенно се превръщат в минало. Те се заменят с оръжия, при които относително ниската маса на бойната глава се компенсира с най-висока точност. Заедно с голям брой такива боеприпаси, това дава възможност да се решат, ако не всички, то много от задачите, пред които е изправена бойната авиация.

Това косвено се потвърждава от неотдавнашния конфликт в Нагорни Карабах, който показа, че изобщо не е необходимо да се използват коригирани бомби с коригирана KAB-1500 с тегло над един тон, за да се спечели. Или, да речем, „гигантските“ ракети Kh-59 „Gadfly“ (които обаче, поради системата за телевизионно командване, сега са откровен анахронизъм. В основната версия, разбира се). С опит и желание дори малките авиационни ракети се превръщат в почти „стратегически“ оръжия, способни да решат резултата от войната.

Повтаряме, че това се разбира най-добре на Запад, който е един вид „създател на тенденции“. Държави като Китай, Индия и Русия все още са в ролята на догонващи, което е съвсем естествено предвид несравнимо по-малките финансови възможности на техния военно-индустриален комплекс. Въпреки че китайците вероятно ще поправят този недостатък скоро.


Вероятно най-добрата демонстрация на бързото развитие на малките боеприпаси днес са относително скромните на пръв поглед новини, които останаха незабелязани от повечето медии.

В началото на януари Министерството на отбраната на Обединеното кралство обяви споразумение с MBDA Corporation за интеграция и серийна доставка на крилати ракети SPEAR3 за изтребители F-35B Lightning II. Броят на ракетите е неизвестен.

Общата сума на договора обаче е 550 милиона паунда (746 милиона щатски долара). Това ни позволява да кажем, че можем да говорим за доста голяма партида. В рамките на 18 месеца от подписването на споразумението ще започнат пълномащабни тестове на SPEAR3, използващи Eurofighter като тестова машина. Началото на серийните доставки е планирано за 2023 г.

Всеки ще го получи

Защо новият продукт е толкова забележителен? Това не е нещо концептуално ново. От техническа гледна точка. Той обаче олицетворява почти всички постижения на европейските оръжейници от последните десетилетия.

SPEAR3 Характеристики:

Дължина: 1,8 метра
Диаметър на корпуса: 180 мм
Тегло: около 100 килограма
Скорост на полета: висока дозвукова
Обхват: 140 километра
Двигател: турбореактивен двигател Hamilton Sundstrand TJ-150
Насочваща система: многоканална насочваща глава, включително радарна система за насочване с милиметрови вълни, инфрачервени и полуактивни лазерни канали, както и инерционна сателитна система за насочване
ползватели: изтребители F-35 и Eurofighter Typhoon.

Възможностите на ракетата теоретично позволяват да се използва с висока ефективност срещу почти всички възможни цели: неподвижни и движещи се, наземни и морски.

Необходимо е веднага да се направи реплика, че продуктът все още не играе ролята на пълна замяна на конвенционалните противокорабни ракети с въздушно изстрелване: бойната глава е твърде малка (за борба с големи кораби).

Тук обаче има и някои "но". Поради малкия си размер, един F-35B може теоретично да поеме до осем такива боеприпаса във вътрешните си отделения: по четири на отделение. Що се отнася до Eurofighter Typhoon, той ще може да поеме до шестнадесет от тези ракети. Повече от сериозен аргумент.


F-35B представлява най-голям интерес. Има поне няколко причини. Първо, вътрешното разположение на SPEAR3 позволява на самолета да поддържа пълния си стелт. На второ място, най-новият британски самолетоносач „Кралица Елизабет“ с базирани на превозвача F-35B се подготвя за първата си бойна мисия, която ще се проведе тази година. Спомнете си, че общо Великобритания получи два такива кораба: те повече няма да строят. Вторият самолетоносач „Принцът на Уелс“ влезе в експлоатация миналата година.


Всеки такъв кораб може да превозва до 40 самолета на борда. Дори като се вземе предвид относително малкият боен радиус на F-35B на фона на "пълноценна" палуба, който е около 930 километра (F-35C има 1200 километра), това е много сериозна въздушна група.

Ще припомним, по различно време разглеждаха различни варианти за самолетоносача. В крайна сметка кралица Елизабет стана роднина-близнак на адмирал Кузнецов TAVKR: тя се различава от класическите самолетоносачи по липсата на катапулти и аерофиниши.На фона на аналози

SPEAR3 далеч не е първият опит на Запада да направи универсално, смъртоносно и в същото време миниатюрно оръжие за унищожение. В широк смисъл това се превърна в разработка на ракетата Brimstone, която беше приета през 2005 г.

За да се разбере доколко технологията е напреднала, достатъчно е да се припомни, че обхватът на първото поколение Brimstone е бил около 20 километра, което е приблизително сравним с максималния обхват на най-новите противотанкови управляеми ракети. Brimstone II има по-висок показател - повече от 60 километра (по данни от отворени източници). Но това все още е безкрайно далеч от възможностите на SPEAR3.

Като цяло новата европейска ракета може спокойно да претендира за титлата на най-напредналата в наши дни. Подобно на конвенционалния си колега - американската миниатюрна високоточна бомба GBU-53 / B StormBreaker, която доскоро изглеждаше почти фантастично оръжие.


Спомнете си, че този боеприпас, с маса, подобна на SPEAR3 (приблизително 90 килограма), има обхват на полета 110 километра. Бомбата може да удря както неподвижни, така и движещи се цели. Вътрешните отделения на F-35 могат да побират до осем от тези бомби.

Съвсем наскоро (през втората половина на 2020 г.) GBU-53 / B StormBreaker достигна първоначалния си етап на оперативна готовност като въоръжение за изтребител-бомбардировач F-15E. В бъдеще други американски самолети също ще могат да го използват в битка.

„GBU-53 / B StormBreaker предоставя практически безпрецедентни възможности за задействане на морски или наземни маневриращи цели на далечни разстояния и при неблагоприятно време,“

- каза по-рано заместник-директор на Центъра за анализ на стратегии и технологии Константин Макиенко.

Трудно е да не се съгласите със специалист.

Предполага се, че SPEAR3 може да даде на бойните самолети на НАТО дори по-високи способности,поради още по-голям обсег и повишена гъвкавост на използване.

Автор:
Иля Легат


източник
военное обозрение
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка