Австралия, Индия, САЩ и Япония: Може ли QUAD да стане азиатско НАТО?

Pan.bg 30 ное 2020 | 13:22 views (619) commentaries(0)
img Приятели на квадрат. Може ли QUAD да стане азиатско НАТО?
Индийският външен министър Субраманям Джайшанкар, японският външен министър Тошимицу Мотеги, австралийският външен министър Марис Пейн и държавният секретар наПАН.БГ
През ноември в Индийския океан се проведоха военноморски маневри на четири съюзнически държави - Австралия, Индия, САЩ и Япония. В ученията на Малабар участваха кораби, подводници, хеликоптери, самолети и друго оборудване. Например американските изтребители F-18 получиха рядка възможност да тренират заедно с индийските МиГ-29К руско производство. Това не е първото съвместно учение на така наречените страни QUAD (Quadrilateral Security Dialogue) - четириъгълен диалог за сигурността в индо-тихоокеанския регион. Въпреки че QUAD няма нито един секретариат, той често е неофициално наричан "азиатското НАТО". Ползотворно ли е това сътрудничество, срещу кого е насочено и дали може да се превърне в пълноправен отбранителен съюз.


Индия и Съединените щати започнаха да провеждат маневри на Малабар през 1992 г. След първите четиристранни учения през 2007 г. Япония и Австралия преустановиха участието си в операции поради протести от Пекин. Страните избраха да не развалят отношенията си с важен търговски партньор и временно спряха диалога QUAD. Японските сили обаче отново се върнаха към сътрудничество през 2015 г.

През 2020 г. за първи път от 13 години квартетът отново проведе цялостно учение. Това се дължи на участието на Австралия. Както The Economic Times съобщи през юли, Индия реши да изпрати покана до австралийската страна на фона на граничната си конфронтация с Китай в Източен Ладак. По-рано тази година Ню Делхи и Канбера също подписаха споразумение за взаимна логистична подкрепа и издигнаха двустранните отношения до всеобхватно стратегическо партньорство.

"Страните искат да демонстрират единство в осигуряването на морска сигурност за свободния и отворен индо-тихоокеански регион и да ограничат нарастващата морска активност на Китай", - каза преди началото на маневрите японския телевизионят канал NHK.


Официалните цели на учението Малабар : Да се работи за осигуряване на „свободен и отворен индо-тихоокеански регион“. В същото време е трудно да не обърнем внимание на факта, че почти всички членове на QUAD имат нелеки отношения с Пекин. Вашингтон, представляван от Доналд Тръмп, обяви КНР за главния американски съперник. Това доведе до търговски войни и технологична надпревара. САЩ открито се застъпиха за военна помощ за Тайван и подкрепиха протестиращите в Хонконг. Не е съвсем ясно каква политика ще води бъдещият ръководител на Белия дом Джо Байдън в китайска посока. Възможното назначение на Мишел Флорной в Пентагона и други прогнози намекват, че връзката едва ли ще бъде спокойна.

Останалите участници в QUAD с Китай също не се справят добре. Пекин и Токио продължават териториалните спорове в Източнокитайско море, отношенията между Индия и Китай са силно помрачени от граничния конфликт през лятото на 2020 г., при който Ню Делхи загуби най-малко 20 военни и вероятно стотици километри територия.

Що се отнася до Австралия, Пекин наскоро забрани вноса на австралийско говеждо, ечемик и други стоки. Предполага се, че това може да се дължи на исканията на Канбера да привлече Китай под отговорност за пандемията от коронавирус. Страната очаква въвеждането на нови китайски търговски ограничения.

Натрупаните от квартета твърдения срещу Kитай го тласнаха към съвместно „приятелство“ срещу КНР, което се превърна в добра причина да изпрати на страната недвусмислен сигнал.Реакцията на Пекин

В самия Пекин практически няма коментар за последните маневри.

"Надяваме се, че военните операции на съответните страни ще допринесат за регионалния мир и стабилност, а не обратното", заяви говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин по време на пресконференция в Пекин.

Но официалната китайска преса реагира много по-ярко на ученията Малабар, наричайки ги опасни за регионалната стабилност.

Както The Global Times писа, учението "Азиатско НАТО" е част от усилията за ограничаване на растежа на Китай. Според главния редактор на изданието Ху Сидзин, администрацията на Байдън трябва да се откаже от „индо-тихоокеанското взаимодействие“, което според него предполага конфронтация с Китай, и да се върне към стратегията „Азия и Тихия океан“.

Перспективи за азиатско НАТО

След последното съвместно упражнение QUAD през 2007 г., балансът на силите в света се промени драстично. Пекин се превръща в голяма регионална и глобална сила, което несъмнено притеснява Вашингтон и неговите съюзници. В същото време дори за някои участници в QUAD взаимодействието с Китай остава един от приоритетите. Само преди две седмици Токио и Канбера се присъединиха към ръководеното от Китай икономическо партньорство RCEP, споразумение за свободна търговия, което включва 14 държави.


Според експерти решението на Япония и Австралия да подпишат този документ говори за желанието им да работят с Китай, въпреки едновременното желание да ограничат нарастващото му влияние.

Според Грегъри Полинг, директор на Азиатската инициатива за морска прозрачност (проект на Центъра за стратегически и международни изследвания), придвижването на САЩ към ясна антикитайска позиция в четворката може да отчужди Индия, държава, традиционно горда със своя необвързан статут.

Именно в Индия помощник-държавният секретар на САЩ Стивън Биган, който посети Ню Делхи, намекна за създаването на азиатско НАТО през октомври. По-специално той каза, че дори съюзът на НАТО започва със скромни очаквания през 1949 г., но след това нараства до голяма организация. Идеята за създаване на военни блокове едва ли е необходима на други страни от региона. Например Индонезия, която е известна и със своята необвързана позиция, преди това е отказала искането на САЩ за зареждане на американски разузнавателен самолет P-8 Poseidon на своя територия, предаде Ройтерс.

От това следва, че азиатските страни се страхуват не толкова от китайската хегемония, колкото от конфронтация между суперсили, в която те ще трябва да вземат страна. Към днешна дата QUAD демонстрира само военна сила, но засега не може да предложи никаква икономическа програма, която е много по-важна за Азиатско-Тихоокеанския регион. Съдейки по RCEP, Китай се справя по-добре в тази област.
Бъдещето на QUAD

Според Al Jazeera, през 2018 г. страните от QUAD проведоха дискусии относно създаването на икономическа алтернатива, която може да се конкурира с търговските инициативи на Пекин. Досега тези усилия не са увенчани с нищо. Може би в бъдеще QUAD ще може да предложи различен дневен ред. Едностранният подход за ограничаване на Китай в най-лошите традиции на Студената война е малко вероятно да донесе на съюзниците желания резултат.

Фактът, че за създаването на азиатско НАТО всъщност още не може да се говори, се доказва и от разнообразните стратегически интереси в рамките на четворката.

"За Съединените щати това, което се случва в Южнокитайско и Източнокитайско море, е жизненоважно. Същото се отнася и за Япония. А за Австралия това е Западната част на Тихия океан. За Индия QUAD е предимно Индийския океан и Южнокитайското море Това е просто второстепенна сцена ", отбелязва Полинг.

Най-вероятно в близко бъдеще четирите държави ще използват ученията като дипломатическа, а не военна карта. Просто казано, за да могат да изпращат сигнали до Китай от време на време. Във всеки случай, докато не се намери по-ефективен начин за това.

Дмитрий Беляевизточник
ТАСС
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка