Европейският парламент прие резолюция за строги санкции срещу Турция

Pan.bg 26 ное 2020 | 19:15 views (798) commentaries(0)
img
пан.бг
Европейският парламент прие резолюция, призоваваща ЕС да наложи строги санкции срещу Турция
Документът също така отбелязва, че отношенията между ЕС и Турция са на "исторически минимум"

Европейският парламент (ЕП) прие резолюция, призоваваща държавите-членки на ЕС да наложат строги санкции срещу Турция заради поведението й в Средиземно море. Гласуването на документа се проведе в четвъртък на пленарната сесия на ЕП в Брюксел.


631 депутати гласуваха за резолюцията, против - 3.

„Евродепутатите призовават Европейския съвет да запази единна позиция относно незаконните действия на Турция и да наложи строги санкции в отговор“, се казва в документа.

Той подчертава, че решението на Турция да „отвори“ бившата курортна зона Фамагуста Вароша в окупираната част на Кипър подкопава перспективите за цялостно решение на кипърския проблем. "Евродепутатите призовават Турция да прехвърли Вароша на законните си жители под временната администрация на ООН (в съответствие с Резолюция 550 (1984) на Съвета за сигурност на ООН) и да се въздържа от всякакви действия, които променят демографския баланс на острова чрез политика на незаконно презаселване", се казва в документа.

Освен това в резолюцията се отбелязва, че отношенията между Европейския съюз и Турция са достигнали „исторически минимум“ поради действията на Анкара в Средиземно море, Либия, Сирия, както и „пряката подкрепа на Азербайджан в конфликта около Нагорни Карабах“. "Тъй като Турция все повече се дистанцира от европейските ценности и стандарти, отношенията между ЕС и Турция са на ниски нива. Нелегалните и едностранни военни действия в Източното Средиземноморие посягат на суверенитета на държавите-членки на ЕС, Гърция и Кипър. Членовете на ЕП също отбелязват пряка подкрепа Турция от Азербайджан в конфликта за Нагорни Карабах, както и нейните действия в Либия и Сирия “, се казва в документа.

Отношенията между ЕС и Турция ще бъдат в центъра на вниманието на държавните и правителствени ръководители на ЕС на срещата на върха от 10 до 11 декември. Както се очаква, като част от дискусията лидерите на ЕС може да решат да наложат санкция на Анкара.


© AP Photo / Вирджиния Майо


източник
тасс
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка