Путин създава военноморска база в Судан: Русия се укрепва в Африка

Pan.bg 19 ное 2020 | 21:01 views (651) commentaries(0)
img ПАН.БГ

Военноморска база в Судан: Русия се укрепва в АфрикаВладимир Путин възложи на Сергей Шойгу от името на Русия да подпише споразумение за създаването на логистичен център за руския флот в Судан. Това ще позволи на Москва да осигури доставки на оръжие за региона и да се бори с морските пирати.

За да се закрепи „на земята“: Русия започна да се установява в Тартус и Хмеймим Руската федерация остава в Сирия за дълго време. Включително за оказване на помощ при установяване на диалог между политически сили, способни да правят компромиси, както и при възстановяването на страната.
Москва наскоро подписа договори с африкански държави за доставка на оръжия на стойност над 2,5 милиарда долара. Включително самия Судан. Тези споразумения, предвид нестабилността в някои страни от региона, се нуждаят от гарантирана сигурност.
Русия ще се завърне напълно в Световния океан. Това означава, че руските моряци ще имат къде да отидат по време на дълги пътувания без специално междудържавно одобрение. Това между другото важи и за военните ядрени крайцери. Самолетите също ще могат да кацат там, ако е необходимо: базата предвижда въздушна писта.
Освен това Русия ще може да внася и изнася през морските пристанища и летища на тази страна всякакво оборудване и оборудване, което е необходимо за експлоатацията на базата и изпълнението на мисии от военни кораби. За това няма да има мита или други такси. Заслужава да се отбележи, че Хартум предоставя безвъзмездно земя за руската база.
Москва ще може да настани в своя обект не повече от 300 души персонал и не повече от четири кораба, включително кораб с атомна силова установка.

На свой ред ръководството на Судан отбеляза преди няколко години, че руската база ще помогне в борбата с пиратството, контрабандата и търговията с роби, като вземе предвид факта, че морските граници на африканската държава редовно се нарушават.
Както отбелязват военните експерти, по-ранните чуждестранни военни бази на СССР в Африка са били разположени по-изгодно. Например в Йемен Аден, Сомалия и Етиопия, което направи възможно контролирането на входа и изхода от Червено море. Днес обаче поради различни причини, включително политически и военни, не е възможно в обозримо бъдеще да се върне към тези стратегически важни и удобни точки на континента.
За важността на този регион свидетелства и фактът, че наскоро Китай се е заел с амбициозни задачи през следващите 30 години да базира въоръжените си сили в чужди територии.
Новата военна стратегия на Пекин е да измести фокуса от „защита на националната територия“ към „защита на националните интереси извън държавните граници“. Преди три години Поднебесната империя пусна в експлоатация първия отвъдморски логистичен пункт за своите военноморски сили в Република Джибути, разположен, подобно на Судан, в Източна Африка.
От Сергей Илин, радио Sputnik


източник

РИА новости

Боен кораб на Северния флот - голям противоподводен кораб (BOD) "Адмирал Чабаненко" - руска информационна агенция, 1920 г., 16.11.2020 г.
© RIA News
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка