ГЕНЕРАЛ ТОТОМИРОВ ГОВОРИ: ЩЕ СЕ ВЪРНЕ ЛИ НАБОРНАТА ВОЕННА СЛУЖБА?

Pan.bg 10 ное 2020 | 18:58 views (2555) commentaries(5)
img
Ще се върне ли наборната военна служба?
Генерал-полковник от запаса Цветан Тотомиров*

image

Въпрос, който напоследък все по често се поставя, но с различни цели...Въпрос, за който много се говори и за по-лесно – нищо не се прави.

Както по много други въпроси, така и по този обществото ни е разделено. Има много ЗА и много ПРОТИВ за възстановяването на наборната военна служба.

Въпреки изминалите вече 20 години от 21 век, не знам за кой ли път, светът показа, че не е променен – военните конфликти не спират, войни непрекъснато се водят, недоволсвото расте. Имаше и призиви за употреба на ядрено оръжие. Човешката природа остава непроменена. Човекът е голям творец и създател, но и голям разрушител на всичко това, което е създал.

Трябва да си признаем, че и сега светът се намира в нова световна война.

За разлика от досегашните войни, тази война започна и се води с ново непознато до сега биологично оръжие – „COVID-19“. Учените многократно предупреждаваха, че 21 век ще ни поднесе „неочаквани изненади“, за които трябва да бъдем подготвени.

Нo както винаги се оказахме неподготвени.

Тази мисия, която я имаше някогашната казарма по подготовката на населението, остана празна и никой не си направи труда да я заеме.

Това недвусмислено показа и проведено преди няколко години социологическо изследване на Gallup International в различни държави на Земята. Един от многото въпроси беше и „каква част от населението, ще е готово да се бие с оръжие в ръка за своята Родина при необходимост“. На този въпрос при нас положително са отговорили само 25% - най-ниският процент от заобикалящите ни държави, даже от някои в пъти по-нисък.

„Тези проценти“ трябва да ни накарат да се замислим. Те показват две неща - че през последните години в част от нашия народ отсъства онзи военнен дух, показан от нашите предци през 20 век и че населението не е подготвено с оръжие в ръка да защити своята Родина. Трябва ли това да тревожи и нашите политици и да ги накара, да се запитат „накъде отиваме?“.

Ще се съглася с всеки, че сега трябва да сме по-спокойни, защото сме членове на НАТО, но ще може ли за всичко да разчитаме на НАТО.

Сега с предложените промени в Закона за резерва на Въоръжените сили е предвидена нова служба –

„срочна служба в доброволния резерв“.

Може да се смята, че това е нова стъпка към връщането на наборната служба.

Но трудно е за всеки офицер, който е обучавал наборни войници да си престави, че само за 6 месеца е възможно да се премине начална и специална военна подготовка и да се изпълняват задачи в разчетите и екипажите на военните формирования.

Някои ще кажат „че в армията всичко е възможно“.

Да, така е, но ако сме отговорни за военната сигурност на държавата, трябва да оценяваме много прецизно това, което искаме да постигнем. Тези резервисти трябва да бъдат така подготвени, че да могат, ако се наложи, да попълнят разчетите и екипажите.

Още по трудно е да си преставим, че при сегашната и бъдешната модернизация на армията, те могат да бъдат само със завършено основно образование.

Не знам доколко военните професионалисти са видяли тези текстове в закона и какви прогнози са направили след тяхното приемане. И най-вече, какви ще бъдат ползите за Българската армия.

Да допуснем, че след приемането на закона в този вид има много кандидати (младежи и девойки), особено сред тези, който имат завършено основно образование. Когато има безработица, това е нещо нормално. В някои региони в страната, даже може да се стигне до повишено търсене на дипломи за завършено основно образование.

Бройката на резервистите ще бъде бързо попълнена. Това ще бъде някакъв успех, но за кого? Ще променили ли съотношението между тези, които са ЗА и ПРОТИВ въвеждането на наборната служба, или няма да има никакъв ефект?!

За връщането на ноборната воена служба, поне в близко бъдеще няма переспектива, нито има нагласа и подготовка за това.

Висшият команден състав изказа своето мнение, че ще са необходими много финансови средства и че наборният войник ще струва по-скъпо от професионалния. Може би това са прави, след като толкова много войскови райони бяха подарени или продадени, а други така безотговорно стопанисвани, че бяха разрушени до основи. А динамиката в подготовката на наборния войник винаги е била и ще си остане много по- голяма и разбира се и по-скъпа.

По този въпрос, освен непрекъснатите изявления на министъра на отбраната, да сте чули за някаква концепция за бъдещната наборна военна служба. Ще има ли някакви изменения или ще бъде, както някогашната, което е доста неприемливо. Експертите на МО мълчат, а може би не са получили такава задача.

Понякога си мисля, че колкото и партиите да имат свои различни политики, съществуват области от националната сигурност, където биха могли да се обединят, ако не в подробности, то поне по съществените въпроси и общите задачи за постигане.

Природните сили, политическите партии, научните открития и новите технологии определят нашето бъдеще. Човешките възможности до такава степен са развити, че при правилен избор могат да влият на бъдещето. Ние хората, ако имаме необходимата подготовка ще сме в състояние да предскажем последиците и да променим хода на века: „неочаквана изненада“.

Затова винаги трябва да се търси и да се намира необходимия баланс между това, което искаме и това, което можем да постигнем.

*Авторът е бивш началник на Генералния щаб на Българската армия. Позицията е публикувана във Фейсбук.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  XR4R 10 ное 2020, 20:23
   
  19
   
  28

  Генерал-полковника още си живее в СИВ и ВД.
  Прави са хората които казват, че тая армия ще се оправи когато умре и последния шапкар който помни Щит 82...

 2. #2
  KOREKTOR 1 12 ное 2020, 15:53
   
  12
   
  9

  ЗА #1 XR4R

  ЕЙ , ЛАЙНО ВОНЯЩО ВКИСНАТО,

  УКРОПУТКО ТЪПА БЕЗРОДНА,
  КРЕТЕН ДЕБИЛЕН КУХОГЛАВ,

  ЗАПОЗНАТ СИ ЕДИНСТВЕНО СЪС СИРЕНЯСАЛИЯ ДЪРТ ВОНЯЩ ХУЙ НА ДЪРТИЯ МАНАФ ЕРДО ДЕТО ОРЕ В ЛАЙНЯНИЯ ТИ АНАЛЕН ОТВОР.

  С ТОВА СИ ЗАПОЗНАТ БОКЛУК ДОЛЕН БЕЗРОДЕН.

  АЙ ЕБИ СИ МАЙКАТА БЕ УКРАИНЕЦ БЕЗРОДНИКО СЪС СТОТИЦИТЕ НИКНЕЙМОВЕ !!!


  ВСИЧКО ЩЕ СЕ ОПРАВИ КОГАТО БОКЛУЦИТЕ БЕЗРОДНИКАТО ТЕБЕ ПРОДАЖНИ ИМ БЪДЕ

  ТЕГЛЕН КУРШУМЪТ .

  СХВАЩАШ ЛИ ГОВЕДО ДЕБИЛНО БЕЗРОДНО , ТЪПАНАР БЕЗМОЗЪЧЕН ?

 3. #3
  полковник 14 ное 2020, 00:34
   
  5
   
  10

  Комунистически лайнар

 4. #4
  Ghost_ 19 ное 2020, 19:00
   
  4
   
  3

  Другарят Генерал все още ли не може да проумее защо само 25% от населението е готово да воюва за Родината?

  Ами защото, Другарю Генерал, мнозинството от населението не вижда Читава държава на Територията!
  Защото човек отбранява това, което му е скъпо!
  И тук не се включват Мутренската Политическа класа, Продажните милиционери, Корумпираните съдии и прокурори, Престъпните Новобогаташи и всичката останала сган!
  Защото тук няма Държава, а Територия!

  И проблемът изобщо не е в липсата на подготовка.

 5. #5
  АЗЛК 24 ное 2020, 08:18
   
  2
   
  0

  За да спим спокойно като български граждани,на първо място ни трябва не само адекватна,а наистина мощна противовъздушна отбрана и силна авиация.За това трябва да се мисли най-напред,защото т.нар. военни конфликти се решават от въздуха.Бойните действия в Карабах го доказаха за порден път.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка