Американски експерт: Защо Китай е по-опасен от Русия

Pan.bg 25 окт 2020 | 00:37 views (857) commentaries(0)
img
пан.бг


Американски експерт каза защо Китай е по-опасен от Русия

Русия не е способна на много повече в сегашното си състояние, за разлика от Китай, който е готов да разгърне голяма война в Азия. Това е мнението на пенсионирания полковник от американската армия Уилям М. Дарли. Статията му е публикувана от уебсайта на Small Wars Journal.


Авторът смята, че от президентските избори в САЩ през ноември до края на тази година "враговете на САЩ" имат възможност да се възползват от вакуума на политическата власт, който ще съществува след гласуването.

Той предполага, че през този период КНР ще получи шанс да започне мащабен конфликт. По-специално се казва, че основната цел за Китай е завладяването на Тайван.

Факт е, че много западни експерти гледат на анексирането на Тайван през призмата на капиталистическите възгледи, които изчисляват разходите за постигане на политически цели въз основа на анализ на разходите и ползите

- пише Дарли, връщайки се към терминологията на Студената война.

Експертът обаче продължава, че това не е вярно по отношение на оценката на мотивите на Китай. Дарли предупреждава, че анексирането на Тайван за китайските комунисти е много повече от рисковано икономическо начинание.

Самият факт, че по границите на Китай съществуват отворена демокрация и капитализъм, които дават на гражданите индивидуални права, както и икономическа свобода, е непоносим за комунистическото правителство.

- отбелязва експертът.

Единственото нещо, подчертава той, което е важно за Китай, независимо от каквито и да било разходи, е възможността за успех в завладяването на острова.

За съжаление, случващото се между Китай и Тайван често се подценява поради опасения относно Русия и евентуалната й офанзива в Европа и Евразия. В светлината на горните обстоятелства обаче кой сценарий е по-вероятен? Нашествието на Русия в Централна Европа? Или китайски до Тайван?

- задава риторичен въпрос авторът.

По негово мнение, ако военните действия започнат близо до Тайван, други страни ще бъдат въвлечени в конфликт с Китай или ще станат негови цели (например Корея, Индия, Япония, Виетнам или Австралия).

През последните няколко години американските военни обърнаха много внимание на предполагаемата заплаха от Русия в областта на конвенционалните оръжия. Като се имат предвид обаче възможностите на Руската федерация, се отбелязва, че тя има икономика с размерите на Италия. Москва не е показала глобална амбиция, а Кремъл е по-загрижен за собственото си „близко
чужбина“.

Напротив, Китай декларира пълното си превъзходство в световен мащаб. Икономиката на КНР може би вече е надминала икономиката на Съединените щати, което я прави способна да води дълга война.

Използвани снимки: http://eng.chinamil.com.cn/


източник

репортер.ру
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка