22 септември 1908 година - България е независима

Pan.bg 22 сеп 2020 | 07:43 views (618) commentaries(2)
img
ПАН.БГ
Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в Търново.С този акт българската държава отхвърля политическата и финансовата си зависимост от Османската империя, наложена ѝ от големите европейски държави с Берлинския договор, а българският княз приема титлата „цар“.

Отхвърлянето на османското върховенство от България е последвано от анексирането на османските провинции Босна и Херцеговина от Австро-Унгария и предизвиква една от многобройните кризи в международните отношения в навечерието на Първата световна война.[2] Независимото Царство България е признато от Великите сили през пролетта на 1909 година.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава нейните възможности в международните отношения. Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.
Търновската църква „Свети Четиридесет мъченици“, в която е обявена Независимостта на България

Благоприятни условия за това настъпват през лятото на 1908 г. Тогава в Османската империя избухва Младотурската революция, вниманието на Великите сили е насочено към френско-германския спор за Мароко, Австро-Унгария се готви да анексира Босна и Херцеговина, а по железопътните линии Мустафа паша – Белово и Търново – Сеймен – Ямбол избухва стачка. Правителството на Александър Малинов използва момента и в началото на септември конфискува линиите, собственост на компанията на Източните железници. Това, както и инцидент от края на август, при който българският официален представител в Цариград – Иван Гешов – е демонстративно пренебрегнат от османските власти при честванията на рождения ден на султан Абдул Хамид II, води до влошаване на българо-османските отношения. Под натиск да върне конфискуваните жп линии, на 16 септември правителството на Малинов се отказва от опитите за предварително разбирателство със султана и решава да отхвърли едностранно сюзеренитета му, без да съгласува намеренията си с Великите сили – гаранти на Берлинския договор. В предходните седмици Русия се опитва да сдържа българските намерения, докато издейства съгласието на Австро-Унгария за ревизия на договора с отстъпки за себе
си (отваряне на Проливите за руската флота). От своя страна, Австро-Унгария настоява за връщане на Източните железници, преди да отстъпи по въпроса за българската независимост.[3]
Обявяване на независимостта

В нощта срещу 22 септември министър-председателят посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум“ край Русе. Оттам цялото българско правителство и князът поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там Малинов написва манифеста за независимостта, под който се подписват Фердинанд и министрите[4].
Цар Фердинанд I, премиерът Александър Малинов и други официални лица при обявяването на независимостта на България

Независимостта на България е обявена тържествено на 22 септември 1908 г. в църквата „Св. 40 мъченици“. Княз Фердинанд I приема титлата цар на българите. На следващия ден Австро-Унгария анексира Босна и Херцеговина.
Признаване на независимостта

На заплахите с война от страна на Османската империя България отговаря с военна мобилизация и същевременно декларира готовност за мирно уреждане. Тъй като Берлинският договор е двойно нарушен (от София и от Виена), а Великите сили не са готови за мащабна война, усилията се насочват към дипломатическо признаване на българската независимост.

Българо-османските противоречия са уредени с помощта на Русия. През април 1909 г. са подписани българо-руски, руско-турски и българо-турски протокол. Според тези споразумения Русия опрощава османските задължения, останали от войната от 1877 – 1878 г., в замяна Османската империя се отказва от всякакви финансови претенции към доскорошното трибутарно княжество България, а българската страна се задължава да изплати 82 милиона франка на Русия в срок от 75 години. През същия месец империята признава независимостта на България, последвана и от Великите сили.

С провъзгласяването на независимостта на България се издига международният авторитет на страната и тя се превръща в равноправна на другите държави. Княз Фердинанд приема титлата „цар на България“.

Създадени са предпоставки за освобождаване на последните останали под османска власт български земи в Тракия и Македония.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  САМО НАПРЕД 22 сеп 2020, 10:40
   
  11
   
  8

  Ч€$ТИТА Н€ЗАВИ$ИМО$Т НА
  ПАРТИЯТА И ПРАВИТ€Л$ТВОТО,
  НА Т€ХНИТ€ ОЛИГАР$И ,КАЛИНКИ,КУРВ€ТА И АПЗта!

  НИЕ ПРОСТОСМЪРТНИТЕ ВОЕННИ (и вУенни)
  ЩЕ ПОСРЕЩНЕМ НАЦИОНАЛНИЯ ПРАЗНИК ОТНОВО НА ЧЕРВЕНО - БЕЗ ЗАПЛАТИ.....!

  $П€ЦИАЛНИ БЛАГОДАРНО$ТИ НА ВИЦ€ПР€МИ€РА и мини$тър на ОтБРАНАТА- ШК€МБ€ -"войводата",
  БЛАГОДАРИМ ти АГ€НТ Иван !!!

  ИНАЧЕ " ВСИЧКО Е ТОЧНО",ЧУВСТВАМЕ СЕ НАПЪЛНО "НЕЗАВИСИМИ" КАТО ВЪРХОВНИЯТ ФАТМАК-рум€н -МАЙКРОФОНЯ,
  ОТ НАС НИЩО НЕ ЗАВИСИ,
  ЗАЩОТО СМЕ "НЕЗАВИСИМИ" ОТ МВФ,
  от €$, от нато ($ащ), от генерал Решетников,че чак и от турският $ултан €рдоган....!

  P.S.

  уБИЧАМ т€ Д€$И,а "мъжът" ти € ДОЛ€Н ЛЯВ П€ДАЛ!

  ПО-ЗДРАВ :
 2. #2
  САМО НАПРЕД 22 сеп 2020, 20:21
   
  10
   
  5

  МНОГО СЪМ РАЗОЧАРОВАН!!!

  КЪДЕ СТЕ АПЗта и Г€РБ€РА$ТКИ М€К€Р€ТА,
  КЪД€ $Т€ Ч€РВ€НИ КАЛИНКИ...!?!?!?!?

  ГЛА$УВАЙТ€ С Ч€РВ€НО В$ИЧКИ
  КОМУНИ$ТИЧ€$КИ МРЪ$НИЧКИ !!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка