Индия и Русия създадат ракета за унищожаване на самолети AWACS

Pan.bg 14 сеп 2020 | 07:25 views (837) commentaries(0)
img Русия и Индия да създадат ракета за унищожаване на самолети AWACS


През 2024 г. ще бъде създадена крилата ракета "Брамос" за унищожаване на въздушни цели като самолети за радиооткриване и насочване AWACS, съобщи директорът на съвместното руско-индийско съвместно предприятие "БРАМОС" Александър Максичев пред РИА Новости.

"Проектът на крилата ракета" Брахмос "въздух-въздух за унищожаване на въздушни цели като самолети AWACS е одобрен, завършването на работата по първото изстрелване е планирано за 2024 г.", каза той.
Според Максичев основната разлика на тази ракета е, че тя ще бъде използвана за унищожаване на големи и важни въздушни цели. Сега ракетите Brahmos са предназначени да унищожават сухопътни и морски цели.
"По този начин разширяваме обхвата на целите за ракетите Brahmos, след няколко години тя ще бъде способна да унищожава въздушните цели. Тоест платформата ще остане същата само с известна модернизация, но ще има различни цели - унищожаването на радар, тоест контрастна (въздушна) цел “, каза съдиректорът на Brahmos.
Създаденото през 1998 г. руско-индийско съвместно предприятие "Брахмос" (НПО "Машиностроения" и Организацията за отбранителни изследвания и развитие на Индия) е специализирано в създаването на свръхзвукови ракети с различни бази: корабни, подводни, брегови и въздушни.
AWACS (Aviation Radio Detection and Guidance Complex) е електронна система за разузнаване и управление, която е инсталирана на самолети и хеликоптери и е предназначена за откриване на вражески цели (във въздуха, на земята, във водата) на голямо разстояние, насочване на оръжия или прихващане към тях и също координиране на действията на съюзническите сили и свързаните с тях задачи.


източник

РИА НовостиСамолет на американските военновъздушни сили AWACS Boeing E-3 Sentry - руска информационна агенция, 1920 г., 14.09.2020 г.
© Снимка: Уикипедия / Денис
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*