Радев: Премиерът не излезе от създадения от самия него илюзорен свят

Pan.bg 06 авг 2020 | 15:16 views (848) commentaries(5)
img
Министър-председателят така и не посмя да излезе от създадения от самия него илюзорен свят и вчера отново заяви, че България е била в челото на най-бързо развиващите се европейски страни по статистика. Тази статистика обаче опровергава пропагандата.

Това заяви президентът Румен Радев в Резиденция "Бояна", където откри представянето на първата част на Националния стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава, ръководен от социолога проф. Александър Маринов.

"Българите масово отхвърлят пропагандата и имат право да знаят истинското състояние на страната и да търсят алтернатива на днешната безпътица", каза президентът Румен Радев на представянето на първата част от проекта.
Стратегически съвет към държавния глава Румен Радев

"Първият етап е необходим, за да имаме ясна и детайлна картина за състоянието на държавата. Това е задължителното условие, за да разберем причините, поради които стигнахме дотук, да ги осъзнаем в дълбочина и след това да градим реалистични стратегии и планове за бъдещето", каза президентът.

"Резултатите от работата на Съвета съвпадат с исторически за страната ни момент, когато българите излязоха от апатията и хипнозата на пропагандата. Когато открито и без страх изричат истината за превзетата държава. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията, когато единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава", каза Радев.

"Призивите за оставки и честни избори с машинно и дистанционно гласуване, които ехтят не само у нас, но и в чужбина, са факт", коментира президентът.

"Приветствам решението на Стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти за бъдещето. Да заложи на коренно различен подход – на откритост, системност и последователност", уточни Радев.

Държавният глава посочи, че Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа.

"Първият ще е анализ на ситуацията в страната, втори – идентифициране на причините за това състояние и трети – формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация".

Той посочи още, че стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати максимално повече българи и у нас и в чужбина. "Техните идеи, талант и дързост. Да има гражданска инициатива, контрол и отговорност", поясни Радев.

Данните от Националния стратегически документ бяха представени от червения социолог проф. Александър Маринов.

"Бедността у нас продължава да нараства през последните години. През 2019 г. делът на
хората, които са застрашени от социално изключване, е почти една трета. В тежки материални лишения живее всеки пети българин. Работата, обаче не гарантира измъкване от бедност", заяви социологът.

"По данни на Европейската комисия разходите за здравеопазване в страната ни изостават значително с тези в другите страни в ЕС. Около половината от тези разходи идват от публични източници", каза още той.

"Влошава се качеството на образованието у нас. Според изследване България е на 83-то място в света и на 26 в ЕС по този показател", каза Маринов. И допълни: "Според PISA 47 процента от 15-годишните са функционално неграмотни. Всяко 10-то дете не е обхванато в задължителното начално образование. Сред проблемите в сектора е и застаряването на педагогическия персонал".

"Системата на социално подпомагане е оценена като третата не ефективна в Европейския съюз", посочи още проф. Александър Маринов.

По думите му България е на последно място в ЕС по показателите за корупция и върховенство на законите през 2017 г.

"Това говори за изключителна неефективност", категоричен бе социологът.

Президентът представя проект за Национален стратегически документ.

"Липсата на достатъчно гаранции за независима и ефективна съдебна система създава опасности пред развитието на България като демократична и модерна държава. Някои проблеми от години се задълбочават и решаването им изисква промени в Конституцията", заяви президентът Румен Радев на заседание на Правния съвет към държавния глава, съобщиха от прессекретариата на Радев в сряда.

На срещата са били обсъдени предложенията и становищата, направени досега в хода на инициираните от президента консултации с представители на академичната общност, неправителствени организации и ръководители на институции в съдебната власт.

Засилването на гаранциите за защита на правата на гражданите, конституционният модел на съдебната власт и гарантирането на независимостта на съдебната система са били сред акцентите на заседанието.

Функциите на ВСС, отчетността на прокуратурата и контролът над актовете й също са били обсъдени на срещата.ВЕСТИ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 5

 1. #1
  САМО НАПРЕД 06 авг 2020, 19:31
   
  11
   
  21

  НЯМА НУЖДА Ч€РВ€Н КАУНь ДА НИ УБЕЖДАВА В
  $ЪВ€Т$КА ВЛА$Т!

  СТИГА КОМУНИЗЪМ!

  СТИГА П€Д€РАД€ВЩИНИ!

 2. #2
  САМО НАПРЕД 06 авг 2020, 21:28
   
  9
   
  14

  Попитали Г€йрал П€Д€радев:

  - Вие как кацнахте в Пр€зид€нт$твото?

  - Още се чудя, издигнаха ли ме, спуснаха ли ме...

 3. #3
  САМО НАПРЕД 07 авг 2020, 10:33
   
  6
   
  10

  АНИМАТОРЪТ НА Б$-ПАРИТ€ рум€н МАЙКРОФОНЯ € "ПРАВ"-

  КОМУНЯГИТ€ "Н€ КРАДАТ" , А СИ ВЗ€МАТ(като циганите)-

  ВСИЧКО НАРОДНО И ДЪРЖАВНО ГО ИМАТ ЗА БАЩИНИЯ!

  P.S.

  ПО-ЗДРАВ ЗА "мъжа" на генерал Д€$И :


 4. #4
  САМО НАПРЕД 07 авг 2020, 11:39
   
  6
   
  5

  ДОЛУ Ч€РВ€НАТА МАФИЯ Г€РБ$П ,ДП$ , ВМРО,ОП !!!

 5. #5
  САМО НАПРЕД 07 авг 2020, 19:19
   
  4
   
  4

  ЩЕ ГОРИШ В АДА ДРУГАРЮ П€Д€РАД€В-КЛЕТВОПРЕСТЪПНИК,
  ЩЕ СВЪРШИШ КАТО юда....!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка