"Ройтерс": България и Хърватия ще бъдат приети в чакалнята за еврото всеки момент

Pan.bg 09 юли 2020 | 22:35 views (516) commentaries(0)
img Лидерите на еврозоната са готови да подкрепят България и Хърватия за Валутно-курсовия механизъм II (ERMII), известен като чакалнята за еврото, твърдят четири източника на "Ройтерс".

За днес следобед е насрочена редовната среща на Еврогрупата (държавите от еврозоната). Една от точките в дневния ред е разглеждането на Конвергентния доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), който оценява готовността на държавите от ЕС извън единната валута да приемат еврото. По тази точка се очаква да се обсъдят и двете официални кандидатури за ERMII – на България и Хърватия.

Утре пък ще се проведе заседание на ЕКОФИН, в който участват финансовите министри на ЕС.

Решение по въпроса за ERMII най-вероятно няма да бъде обявено днес, защото преди гласуването на кандидатурите за чакалнята трябва да има официално решение на управата на ЕЦБ, че България и Хърватия влизат в Банковия съюз на ЕС. Освен това, по информация на "Ройтерс", в следващите часове остава да се доуточнят дребни детайли около решенията. Заради тях е възможно отлагане на решението и след уикенда, но според агенцията проблемите няма да осуетят положителната развръзка.

Според два от източниците на информационната агенция изходът ще бъде обявен след затваряне на пазарите, вероятно в петък вечерта или през уикенда, за да да се предотвратят пазарни спекулации. Ако двете държави бъдат допуснати до ERMII, ще бъдат обявени и валутните курсове на лева и куната към еврото, с които те влизат в механизма. За разлика от лева, куната не е с фиксиран курс.

Престоят на валутите в ERMII е най-малко две години, като след това е необходима още една за същинската подготовка за еврозоната, което според "Ройтерс" прави 2023 г. най-ранната дата за въвеждане на единната валута.


mediapool.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка