CNN: Китай ще бъде "щастлив" да преговаря за ядрено разоръжаване, ако САЩ намали своите арсенали до китайските

Pan.bg 08 юли 2020 | 22:11 views (571) commentaries(0)
img
pan.bg


Китай заяви, че ще се радва да се присъедини към преговорите за ядрено разоръжаване, които в момента се водят между Русия и САЩ, ако Вашингтон обещае да намали ядрените си възможности до нивото на китайците, съобщава CNN. Сега, според международни експерти, Китай разполага с около 320 единици ядрени оръжия, а САЩ - около 5 хиляди.

Китай ще бъде „щастлив“ да се присъедини към тристранните преговори за ядрено разоръжаване между Русия и САЩ, но при условие че Вашингтон значително намали арсеналите си, за да съответства на нивото на китайците. Това каза високопоставен китайски дипломат, съобщава CNN.

В момента Китай има много по-малко ядрени бойни глави от САЩ или Русия, които имат поне по 5 хиляди. Китай разполага с около 320. Тоест от САЩ се изисква да намали арсеналите си с 4,5 хиляди единици.

Американският президент Доналд Тръмп многократно призовава Китай да участва в договора за ядрено разоръжаване, но Пекин винаги отбелязва, че въоръжението му е сравнително малко. „Мога да ви уверя, че ако САЩ кажат, че са готови да слязат до нивото на Китай в ядреното оръжие, Китай ще се радва да участва в преговорите на следващия ден. Но всъщност знаем, че това няма да се случи ”, цитира изданието думите на китайския дипломат.

Преговорите между Русия и САЩ вече са в ход, но Китай отказва да участва в тях, въпреки твърдението, че е в полза на ядреното разоръжаване. „За Китай няма интерес да се присъедини към така наречените тристранни преговори, имайки предвид огромната пропаст между ядрените арсенали на Китай със САЩ и Руската федерация. За нас тези тристранни преговори са "патица", нищо повече, ако използвате израза на американския президент ", каза китайският политик.

Вашингтон обвини Китай, че се опитва бързо да увеличи потенциал за постигане на паритет със САЩ, но китайските власти отрекоха това. Напротив, те обвиняват САЩ, че се опитват под такова извинение да се освободят от всички поети задължения и да постигнат превъзходство над всеки реален или въображаем противник, пише журналист на CNN.

Източник: russian.rt.com Снимки: cdni.rt.com

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка