В САЩ припомниха плана за унищожаване на СССР и Китай с ядрени оръжия! България не е била в този план

Pan.bg 21 юни 2020 | 20:41 views (2188) commentaries(8)
img
pan.bg

По време на Студената война САЩ разработиха различни планове за нападения срещу Съветския съюз и Китай. Сред тях беше ядрен удар срещу големите градове. За това с позоваване на документите, получени от Националния архив за сигурност, пише американското списание The National Interest.

Секретният Единен интегриран оперативен план (Single Integrated Operational Plan, SIOP), които попадна на вниманието на наблюдателите, предлагал няколко варианта за развитие на военен конфликт със Съюза и Китай. Той е разработен през 60-те години.

Съгласно единият от вариантите ударът трябвало да бъде нанесен по точки - изключително по ядрени и военни цели. Градовете и цивилните трябвало да са минимално засегнати.

Другият вариант е точно противоположен. Той буквално предлагал изтриване на градове и хора от лицето на земята - цялото жизнеспособно общество трябвало да бъде унищожено. Тогава в САЩ били сигурни, че този сценарий ще помогне за деморализиране на СССР и Китай, ще ги лиши от възможността да влияят на следвоенните процеси в света.

The National Interest подчертава, че в онези дни те са виждали врагове само в лицето на Съветския съюз и Китай. В плановете на американците не е била предвидена атака срещу съюзниците на СССР, като Югославия, Албания, България, Румъния.

Източник: ВЕЧЕРНИЙ КУРЬЕР Снимка: vk-smi.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 8

 1. #1
  Borislavov 22 юни 2020, 10:03
   
  12
   
  1

  Дали България не е била в списъка с целите за ядрени удари?
  Вижте "РЕТРОСАЛОН", бр.109/2015, стр. 36-41.
  Може, ако сте добре с английския език, да попрочетете и на
  //http://nsarchive.gwu.edu/nukevault/ebb538-Cold-War-Nuclear-Target-List-Declassified-First-Ever
  За тези, които нямат време да се ровят, ето малко инфо:
  Това са целите в България, които САЩ е трябвало да "удостоят" с ядрени удари. Освен летищата около София, още над десет обекта са в "черния списък" (по-долу по азбучен ред).
  1. Балчик - летище; 2. Габровница - летище; 3. Горски извор - важен транспортен възел; 4. Каменец - летище; 5. Карлово - завод; 6. Крумово - летище; 7. Ловеч - завод; 8. Пловдив (Граф Игнатиево) - летище; 9. Равнец - летище; 10. София/Божурище - команден пункт; 11. София/Кумарица (Доброславци) - летище; 12. София/Враждебна - летище; 13. Стара Загора - летище; 14. Толбухин - (днес Добрич) - летище; 15. Узунджово - летище; 16 Ямбол (Безмер) - летище

 2. #2
  АБВ 22 юни 2020, 11:29
   
  10
   
  1

  Американците лъжат, като дърти цигани, ама ние знаем, че 15 атомни заряда са били предназначени за територията на България с различна мощност. За тези, които не знаят да им стане ясно, какво са ни мислили. Сега не е много по-различно, че сме едно мюре. Е, сега зарядите сигурно са пъти в пъти по малко, но този път от страна на Русия. Нищо ново, като начин на мислене. Не се знае, докъде то, ще ни докара, ако продължава така да се мисли.... Да се внимава с космоса, че там стане ли гаф независимо, от кой връщане няма и....

 3. #3
  Borei 22 юни 2020, 13:48
   
  9
   
  2

  Е, сега пък 100% е сигурно, американските бази в България са цел за руските ракети! И летищата също, то друго интересно от военна гледна точка, не остана? Не е присъщо на руските военни, да имат за цел цивилни обекти и населението.

  И накрая, който играе курва, до обяд си с тези, а след обяд с враговете им, си го получава от всички :)!!!
  Сащиянците ни използват, но ни нямат също доверие!

 4. #4
  ORCOKILER 22 юни 2020, 17:42
   
  1
   
  7

  орките #1-#3 радвайте се ще пукнете от бляска атомна бомба и ще отидите в орския рай.само преди да се превърнете в сенки запретнети фустаните по-високо

 5. #5
  THUNDER 22 юни 2020, 18:29
   
  8
   
  1

  Отговор на коментар: #1

  И 20г по-късно от тоя списък, 2/3-ти от базите са заличени, а другите са но доизживяване.

  И то без да е водена ядрена война.

 6. #6
  колкото толкова 23 юни 2020, 14:58
   
  1
   
  1

  Отговор на коментар: #4 ти първо се научи да пишеш на български правилно, че ми писна от полуграмотни писачи.

 7. #7
  толкова колкото 23 юни 2020, 18:22
   
  1
   
  0

  Отговор на коментар: #6
  по-здрави на майка ти..
  така правилно ли ?

 8. #8
  гост 24 юни 2020, 08:55
   
  1
   
  2

  Отговор на № 5
  Мухльо, базите не са заличени, а съсипани и унищожени ЦЕЛЕНАСОЧЕНО под натиск на кравари и чалми след 1990! Въоръжението на БА също го съсипаха такива послушковци като теб, които за жълти стотинки лизаха американски и турски задници!

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка