ИЗВЪНРЕДНО: Полша спря транзита на газ от Русия през Полша до Германия

Pan.bg 26 май 2020 | 13:10 views (2216) commentaries(0)
img
pan.bg


Според Gascade, доставките на газ в пункта Малнов на полско-германската граница започнаха постепенно да намаляват през уикенда и достигнаха нула - сутринта на 26 май

Транзитът на газ по газопровода "Ямал - Европа" от Русия през Беларус и Полша до Германия във вторник беше сведен до нула. Според резултатите от предишния търг, полската част на тръбата е била резервирана във вторник само за 3,7%. Това се доказва от данните на операторите на европейски газопроводи.

Според Gascade, доставките на газ в пункта Малнов на полско-германската граница започнаха постепенно да намаляват през уикенда и достигнаха нула в 08: 00-09: 00 във вторник. Преди това, в 06: 00-07: 00 сутринта, обемът на доставката беше 272.190 kWh (около 25.8 хиляди кубически метра), което е по-малко от 1% от номиналния обем. В края на понеделник през тръбата бяха доставени 11,231 милиона кВтч (малко повече от 1 милион кубически метра), което е 85 пъти по-ниско от номинацията. Средно от началото на месеца изпомпването варира от 440-750 милиона kW⋅h.

Дългосрочното руско-полско споразумение за транзит на газ от Русия на Запад през полския участък от газопровода "Ямал - Европа" изтече на 17 май. Сега доставките се извършват въз основа на търгове, проведени от оператора на полската газопреносна мрежа - Gaz-System.

Според информацията, публикувана на аукционната платформа на компанията, понеделник вечер на търга, за доставките през деня, капацитета на полската секция на тръбата не беше запазен, а във вторник сутринта беше запазен 3,7% от капацитета. В същото време обемът на доставките на газ от Русия за Германия по Северен поток, съдейки по данните на оператора на газопровода, не е увеличен.

Както по-рано отбелязаха експерти, след края на дългосрочния договор, полският маршрут може да бъде използван за балансиране на доставките на газ за Европа. След като намали изпомпването през "Ямал-Европа" през периода на слабо търсене в региона, Газпром може да зареди Северен поток или украинския маршрут, чиито капацитети вече са платени.

През юни капацитетът на полския участък от газопровода "Ямал-Европа" след търг през май бе запазен с приблизително 93%. По-рано, по подобен начин капацитетът на газопровода беше резервиран за третото тримесечие на 2020 г. Според Ивона Доминяк, говорител на Gaz-System, около 80% от наличния капацитет на газопровода е резервиран на търга. Въпреки че представителят на
оператора отказа да посочи участниците в търга, експертите са съгласни, че "Газпром" е бил и ще бъде единственият участник в такива търгове.

За маршрута
Газопроводът "Ямал-Европа" с мощност около 33 милиарда кубически метра. м газ годишно преминава през територията на Русия, Беларус, Полша и Германия. Понастоящем собственик на полската част на тръбата е EuRoPol GAZ - съвместно предприятие на "Газпром" и полския PGNiG (48% всеки). В същото време операторът на тръбната секция, както и на цялата газопреносна система в Полша, е Gaz-System.

Източник: ТАСС Снимка: cdnvideo.ru

Превод и редакция: pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка