ГОРЕЩО: СТО ПРОЦЕНТА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ВОЕННАТА ЗАПЛАТА!!!

Pan.bg 24 май 2020 | 10:57 views (4868) commentaries(1)
img
Планират 100-процентово увеличение на военните заплати през 2032 г.


Стратегическитя преглед на отбраната залага през 2032 г. основните възнаграждения на военнослужещите да нараснат със 100 процента на база 2020 г. Това стана ясно от думите на заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков на днешното заседание на Комисията по отбрана. Т.е., ако днес редникът получава около 850 лв. след 12 години заплатата му ще бъде около 1700 лв. Известно е, че прегледът трябва да разработи, а парламентът на приеме Дългосрочна програма за развитие на отбранителните способности на страната до 2032 г.

Комисията по отбрана обсъди искането на партия „Воля“ за налагане на мораториум върху проекта за придобиване на основна бойна техника и многофункционален модулен патрулен кораб за военноморските сили. Мотивите на лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки бяха, че моментът не е подходящ за допълнителни военни харчове на фона на нарастваща бедност и епидемия от Covid-19. „Днес гледаме всички медии, всички браншове, всички хора и всички говорят за всичко, само не и за въоръжаване. Аз не съм чул и един бизнесмен, нито един човек, земеделец, лекар, който да говори сега да купуваме самолети“, каза той. С 11 гласа „против“ и един „въздържал се“ комисията не подкрпи проекторешението.

Един от аргументите на вносителите бе свързан и с необходимостта от издигане социалния статут на военнослужещите. По тови повод заместник-министър Величков даде информацията за предстоящото нарастване на военните заплати. Според него осигуряването на ресурси за отбрана и реализирането на основни инвестиционни проекти за Въоръжените сили не бива да остава на втори план във финансовата политика на държавата. Отлагането на тези проекти, прогнозира той, до края на мандата на 44-ото Народно събрание на практика означава, че те ще бъдат прекратени. Още повече, че отлагането с две години ще съвпадне с края на жизнения цикъл на основните ни бойни кораби, допълни г-н Величков.

Отлагането, бе категоричен народният представител вицеадмирал Пламен Манушев ще доведе до там, че наличните ни кораби ще бъдат не само негодни, но и опасни за личния състав. Тази теза защитиха още депутатите от ГЕРБ и Обединените патриоти Владимир Тошев, Милен Михов, Христо Гаджев, Борис Вангелов и др.

Това се случи на първото засдание на Комисията по отбрана след падане на извънредното положение и влизането ни в
извънредната епидемична обстановка. Преди
това на депутатите бе представен командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Велко Велков.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 24 май 2020, 12:01
   
  12
   
  3

  УРАААААААААААААААА,

  разбойку ТИКВАТА УМРЯ!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка