АРМИЯТА СВАЛЯ ВЛАСТТА!

Pan.bg 21 май 2020 | 21:15 views (4549) commentaries(18)
img
86 години от военния преврат на 19 май 1934 година

АРМИЯТА МОЖЕ ДА ИЗДИГА И СВАЛЯ ОТ ВЛАСТ, НО НЕ МОЖЕ ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВАТА !

Дамян Велчев и Кимон Георгиев-организатори на три
военни преврата и главни козове в политическия пасианс от 9 юни 1923 до 9 септември 1944 година.

доц.д-р Петър Ненковimage

В историята на XX век се набиват на очи трите държавни преврата, извършени от Военния съюз. 9 юни 1923г., 19 май 1934г. и 9 септември 1944 година придават латиноамерикански колорит на политическата атмосфера на котерийни борби и комплоти у нас. С тези факти България се включва в семейството на балканските държави , заемащи първо място в Европа по броя на извършените държавни преврати.

Безспорен интерес представлява съдбата на двама от най-изтъкнатите членове на Военния съюз о.з. полковник Кимон Георгиев и о.з. полковник Дамян Велчев. Въпреки, че се различават по характер , между тях има нещо което ги сродява и това е невероятната им амбиция да бъдат в центъра на политическия живот и пословичната им мания за власт, която прикриват под лозунгите за силна и независима България

Дамян Велчев е роден през 1883г. в Габрово.Едва 15 годишен постъпва във Военното училище като юнкер.Пълен въздържател той за разлика от своите другари не показва никакъв афинитет към алкохола, цигарите и жените . Завършва с отличен успех военното училище и е назначен в погранични войски.Взема дейно участие във войните за национално обединение.Награден е с орден за храброст.Принципен, честен и храбър офицер, той е уважаван от своите подчинени , които са готови и в огъня да влезнат, заради него. Праз Първата световна война, на фронта загива по-малкият му брат, който завършва висше образование в чужбина, но се прибира у нас, за да се запише доброволец в армията. По-големият му брат загубва единия си крак в сраженията .

Дълбоко потресен от кървавата касапница на войната, разочарован до дъното на душата си от несправедливия Ньойски договор от 1919г., той се превръща в убеден републиканец и смята, че главният виновник за двете национални катастрофи на България е Кобургът и дворцовата камарила. Дамян Велчев става един от основателите на Военният съюз през 1919г. възникнал като контрапункт на нихилизма и отчаянието всред офицерския корпус и форма за защита не неговите
социални интереси.

Според него , единствения шанс България да си върне загубените територии е мирното сътрудничество с Великите сили и съседните балкански държави.Затова той вижда в лицето на монархията пречка пред осъществяването на едно балканско споразумение .

Като активен лигар той взема участие в кървавия деветоюнски преврат през 1923г. срещу земеделското правителство.Като награда е назначен за началник на Военното училище.Бързо обаче се разочарова от политическото двуличие и бруталността на професора Александър Цанков, избран за премиер министър , както и от председателя на Военния съюз и министър на войната генерал Иван Вълков.

След като влиза в конфликт с тях е изпратен във Франция на дипломатическа работа.След приключването на мандата му е уволнен от действителна военна служба, с чин полковник и започва усилено да се занимава с изучаването на българската история и историята на Великата френска буржоазна революция. Записва право в Софийския университет и взема уроци по френски език.Известно време работи като банков чиновник, но шило в торба не стои.Отново се впуска в политическия живот. Жени се за красива мома от заможно търговско семейство.

Неговият приятел Кимон Георгиев е роден през 1882г. в Пазарджик, в семейството на скромен държавен чиновник, който рано е починал. След завършването на военното училище, Кимон участва във войните за национално обединение.

При мобилизацията за Балканската война става командир на 2-ра рота в 27-ми Чепински полк в Пазарджик. Заедно с полка воюва в състава на Родопския отряд на генерал Стилиян Ковачев за освобождението на Западните Родопи.В края на 1913 година той е повишен в чин капитан и служи като ротен командир в 38-ми Одрински полк в Кърджали.

При мобилизацията на Българската армия за Първата световна война е назначен за ротен командир в новосформирания 44-ти резервен пехотен полк, а впоследствие е издигнат за командир на неговата 2-ра дружина .В състава на 2-ра пехотна Тракийска дивизия полкът на капитан Кимон Георгиев воюва на Солунския фронт. Той се проявява в боевете при Каяли, където дружината му пленява над 300 английски войници, за което през февруари 1916 г.предсрочно е повишен в чин - майор. В боевете при Завоя на река Черна дружината на майор Георгиев показва масов героизъм при село Брод и устието на река Сакулева и удържа своята позиция, въпреки бесния натиск на противника и барабанната му артилерийска стрелба .

На 19 октомври майор Кимон Георгиев е тежко ранен, в резултат на което губи едното си око. Награден е с орден „За храброст”. След като се възстановява от раняването си, е назначен за инструктор и на 27 февруари 1918 г. е повишен в подполковник. При демобилизацията след войната, на 26 октомври 1918 г. е назначен за началник на Инспекторската секция към Министерството на войната. Крайно разочарован от унизителните клаузи на Ньойския мирен договор от 27 ноември 1919г. той става един от основателите на Тайния Военен съюз .

Взема активно участие в деветоюнския преврат 1923г. срещу правителството на Александър Стамболийски . Не е доволен обаче от политиката на новото правителство . Затова напуска армията и Военния съюз.

По-късно създава и оглавява елитарния политически кръг “Звено”, който макар и малък по състав, ще играе активна роля в политическия живот на страната . Той е стар ерген, известен с прякора си “Гърка” , заради унаследената от майка си гръцка жилка. Той се оженва доста късно за млада и заможна госпожица , но става образцов съпруг и баща.

Двамата запасни полковници и новоизлюпени политици стават първи приятели . Велчев е избран за политически секретар на Военната лига с председател генерал Ватев. Когато генералът е назначен за министър на войната от цар Борис III, той издава заповед всеки офицер от армията да членува в Военната лига.

Това кара Велчев и другарите му да организират паралелен военен съюз, който има много по-голямо влияние от казионния съюз в армията и е с ясно изразен антимонархически характер. Най-близките му сътрудници в съюза са кавалерийски капитани – всички до един международни шампиони по конен спорт.

От двамата приятели, Кимон Георгиев е по-умният и по-образованият политик.Той има дар слово и умее да се представя добре във висшето общество за разлика от малко недодялания, стеснителен и прям по войнишки Дамян Велчев. Затова не случайно народът лепва сполучлив прякор на Кимон Георгиев “Еднооката лисица”.

Дамян Велчев, въпреки, че също е превратаджия и бунтар срещу всяка корумпирана власт, остава докрай антипод на типичния политик. Той е дълбоко морален и честен човек на дълга , неспособен на хитрува и да демагогства и е без ламтеж за постове.В правителството на Андрей Ляпчев,

Кимон Георгиев е назначен за министър на железниците , пощите и телеграфите. В знак на протест срещу лицемерната политика на правителството, изразяваща се в девиза: “Со кротце, со благце и со малко кютек!”, на 3 март 1928 г. той си подава оставката като министър.

Когато на 19 май 1934г. през нощта , армията начело с Военния съюз извършва държавен преврат и съставя правителство, Кимон Георгиев и генерал Златев били оторизирани от съзаклятниците да посетят царя в двореца и да му връчат проектолиста с новия кабинет.За всеки случай написват и проект за абдикация на цар Борис III, ако той не одобри правителството и извършения преврат. Кимон Георгиев слага листа с абдикацията на царя в левия си вътрешен джоб, а проектолиста за новия кабинет в десния вътрешен джоб. Неговите другари се пошегували, като му казали: ”Кимоне внимавай да не объркаш джобовете и да започнеш с левия!”

По време на аудиенцията при царя , Кимон се подхлъзнал на лъснатия до блясък паркет и оставил петно от ботуша си върху красивия тапет.Сред края на аудиенцията, дворцовите слуги се втурнали да го заличат, но суеверният цар им заповядал да го оставят, за да му напомня за нелоялните му офицери от армията.

Кимон Георгиев оглавил правителството на Военния съюз след преврата. Премиерстването му обаче не траяло дълго. След възникнало напрежение, през януари 1935г. той е свален от власт от своите довчерашни другари и неговото място заема генерал Пенчо Златев. Една от първите задачи на новото правителство било да го интернират заедно с професор Александър Цанков на остров Света Анастасия в Бургаския залив.

Неговият съмишленик Дамян Велчев е принуден от правителството да замине за съседна Югославия с жена си. За целта му е издаден безплатно задграничен паспорт, отпуснат му е кредит от 50 хиляди лв., а представител на властта го изпраща на летище Божурище , за да се убеди , че е отлетял за Белград.

По-късно той е повикан “на пожар” от някои членове на ръководството на Военния съюз, за да спаси делото на 19 май . Дамян Велчев нелегално преминава държавната граница , но е арестуван от военното контраразузнаване .

Осъден е на смърт чрез обесване, заедно с други непокорни офицери, заради конспирацията им, с цел сваляне правителството на Андрей Тошев.След отправената молба до монарха за помилване и многобройните протести на западните посланици в София, смъртната му присъда е заменена с доживотен затвор.

През 1943г. и двамата подкрепили протеста на българските общественици, депутати и Светия синод срещу подготвеното депортиране на българските евреи в “лагерите на смъртта” в Германия и Полша.

На 9 септември 1944г. Военният съюз съвместно с ОФ извършва държавен преврат и сваля правителството на Константин Муравиев от власт. Двамата приятели отново излизат на аванс сцената, в светлината на прожекторите.

Първият е назначен за премиер министър, а вторият за министър на войната . Чулият съобщението за преврата по радиото , премиер Константин Муравиев , който за трети път бил свалян от власт, от Кимон Георгиев въздъхнал горчиво и рекъл: “Пак ли тази едноока лисица!?”

Велчев за една нощ сложил генералските лампази и отново си “показал рогата” като повел люта битка с комунистите и натрапените от тях помощник командири във войската .

За да спаси окървавилите се при смазването на антифашистката съпротива, царски офицери от възмездието на Народния съд, той подготвил прочутото 4-то постановление на Министерския съвет, съгласно което те ще бъдат опростени ако заминат на фронта и се включат в бойните действия срещу хитлеристите .Под давление на комунистите, то обаче не било прието от Министерския съвет.

На 24 юни 1945г. генерал Дамян Велчев бил поканен от генералисимус Йосиф Сталин на парада на Победата в Москва.Той обаче преценил, че обществено- политическите събития в България са в разрез с неговия мироглед и особено се подразнил от налагането на класово партийния подход в изграждането на БНА.

За разлика от него , Кимон Георгиев ловко се ориентирал в сложната обстановка и останал дълги години в авангарда на държавното управление. През 1946г. сдава Министерския съвет на завърналият се от СССР Георги Димитров и е назначен за министър на електрификацията. Като такъв стои до 1950г. На стари години записва висше инженерно образование и съща е произведен в чин генерал. До 1962г. е вицепремиер и член на президиума на Народното събрание .

Пет пъти е кавалер на най-високият орден у нас ” Георги Димитров” . Въпреки, че вече не е толкова близък с генерал Дамян Велчев, все пак старата им дружба, преминала през толкова изпитания на времето, си казва своето и той успял да го спаси от нов политически съдебен процес, който щял да бъде фатален за него.

Бившият военен министър е изпратен за пълномощен министър в Берн, Швейцария . След изтичане на мандата му, отказва да се прибере в родината си, в знак на протест срещу политиката , водена от БКП и става невъзвращенец. На 25 януари 1954г. умира в любимата си Франция . Кимон Георгиев го надживява с 15 години .

Двамата професионални превратаджии отдавна ги няма в света на живите, но техният завет остава актуален и днес :”Армията може да сваля и издига на власт , но не и да управлява държавата!”
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 18

 1. #1
  KOREKTOR 1 22 май 2020, 11:23
   
  15
   
  6

  "АРМИЯТА СВАЛЯ ВЛАСТТА!"

  ДА, НО ЗАТОВА Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ИМА ЕДНО НЕОБХОДИМО И ДОСТАТЪЧНО УСЛОВИЕ.

  ДА ИМА АРМИЯ.

  КОЕТО В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ГО НЯМА.

  В БЪЛГАРИЯ АРМИЯ НЯМА.

  ИМА ЕДНА СБИРЩИНА ОТ ТЮФЛЕЦИ НАДНИЧАРИ ПЕЧЕЛБАРИ.

  В ТОВА МОЖЕТЕ ДА СЕ УВЕРИТЕ КАТО ГИ ВИДИТЕ В КОШНИЦИТЕ ИМ ВТОРА УПОТРЕБА СУТРИН КАТО ИДВАТ И ВЕЧЕР КАТО СИ ХОДЯТ ОТ ПРЕСТОЯ ИМ В ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ КАЗАРМИ ПРЕЗ ДЕНЯ УБИВАЙКИ ВРЕМЕТО .

  ВАЖНОТО Е НАДНИКА ДА ВЪРВИ И ВЕЧЕР РАКИЙКАТА СЪС САЛАТКАТА ПРЕД ПЛАНЕТА ТВ И ПОЛУГОЛИТЕ ЧАЛГАДЖИЙКИ.

  ЖИВОТ МАЙКА.

 2. #2
  ББ 22 май 2020, 14:29
   
  9
   
  6

  Отговор на коментар: #1
  Нали са професионална армия сега, но по "демократически". Само слугинаж на външни и вътрешни сили, нали!

 3. #3
  САМО НАПРЕД 22 май 2020, 18:02
   
  8
   
  4

  "армийката" ПОДАВА ГЪЗА! :))

 4. #4
  Само слаба армия сваля държавна в 22 май 2020, 19:19
   
  8
   
  12

  Българската армия е по-силна от когато да било преди към днешна дата. Изповядва вече доказано истински базови ценности. И има на същата база най-добрите съюзници, които може да си помислим. Все по-силна ще става с реализацията на съответните проекти за придобиване на нови способности. Всичко друго е неграмотност. Например първите двама по-горе. А третият повидимо е с дълго нелекувана диария.

 5. #5
  САМО НАПРЕД 22 май 2020, 19:54
   
  8
   
  6

  Отговор на коментар: #4

  ГОЛЯМ ЛАЙНОЯД СЕ ОКАЗА ти "момче",
  САМО ЗА ДИАРИИ ГОВОРИШ,ПО-ТОЧНО МЕЧТАЕШ!

  ЕЙ ТАКИВА КАТО теб СИ ПОДАВАТ ГЪЗА,ЗА $ЛУЖ€БНО ИЗРА$ТВАН€€€€€€€€€,
  нато-ДЖ€НДЪРИ-РОЖБИ НА ПАРТИЯТА!

 6. #6
  ИЗРА$ТВАН€€€€€€€€€ 22 май 2020, 22:58
   
  3
   
  6

  Без коментар.

 7. #7
  САМО НАПРЕД 23 май 2020, 07:50
   
  5
   
  3

  Отговор на коментар: #6

  УЖ СИ ВЪТРЕШЕН ЧОВЕК НА САЙТА,
  А СИ Г€РБ€РЯ$АЛ!?!?!?

  ЕЙ ТОВА ТВОЕТО Е ИЗРА$ТВАН€€€€€-

  ДА $€ ПРОДАД€Ш НА ВЛА$ТИМАЩИТ€ НА ДЕНЯ ДРУГАРИ В СЛУЧАЯ Н€О-КОМУНИ$ТИТ€ Г€РБ-
  АГ€НТ БУДАла и О$ТАНАЛАТА АЛЧНА $ВОЛОЧ!

 8. #8
  KOREKTOR 1 23 май 2020, 07:59
   
  6
   
  5

  ЗА#4
  Само слаба армия сваля държавна в

  ДЕБИЛИНО БЕЗРАЗУМЕН.

  ЩЕ СЪМ ПРЕДЕЛНО КРАТЪК С ТЕБ.

  ТИ СИ КОНКРЕТЕН И НЕУСПОРИМ СЛУЧАЙ НА ЖЕРТВА-ТВОРЕНИЕ НА ГЕРБЕРО-КРАВАРО-АТЛАНТИКО ЦЕННОСТНАТА СИСТЕМА И ПРОПАГАНДА.

  В РЕЗУЛТАТ НА ТОВА СИВОТО ТИ ВЕЩЕВСТВО Е АТРУФИРАЛО И ЧЕРЕПНАТА ТИ КОФА ВЪТРЕ Е ИЗЛЪСКАНА ДО БЛЯСЪК

 9. #9
  Хейтърите по-горе (№№1-8, без №№ 23 май 2020, 22:01
   
  3
   
  3

  Това, че мразите днешната БА означава само едно. Неграмотници сте. Не можете да различите сено от плява. Има такава българска народна мъдрост. Да.

 10. #10
  От № 9 23 май 2020, 22:13
   
  1
   
  2

  Отбелязвам ви го в чест на 24-ти Май! Български празник. Много национален.

 11. #11
  KOREKTOR 1 23 май 2020, 22:36
   
  2
   
  1

  ЗА #9
  Хейтърите по-горе (№№1-8, без №№


  ТЪПАНАРИНО ДЕБИЛЕН КРАВАРОКУРОСМУЧЕЩ,

  НЕ, АЗ НЕ МРАЗЯ ДНЕШНАТА "БА".

  АЗ Я СЪЖАЛЯВАМ И СЪМ ОТЧАЯН ОТ НЕЯ.

  ОТЧАЯН СЪМ, ЗАЩОТО, АКО СЕ НАЛОЖИ ТАЗИ ТВОЯ ТАКА НАРЕЧЕНА "БА" ДАМЕ ЗАЩИТАВА МЕН, МОЕТО СЕМЕЙСТВО И МОЯТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ (НЕ СГАШНАТА ДЪРЖАВА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ), МОЯТА РОДИНА БЪЛГАРИЯ, ТО ТОГАВА МАЙКА НИ ЖАЛНА НА ВСИЧКИ.

  ТИ БЕ НЕКАДЪРНИКО БЕЗМОЗЪЧЕН,

  ТИ БЕ КРЕТЕНИНО ИДИОТСКИ,

  ЗНАЕШ ЛИ КАКВИ БЯХА ОФИЦЕРИТЕ И ВОЙНИЦИТЕ В БНА ПЪРВО ЧИСТО ФИЗИЧЕСКИ, А ПОСЛЕ И ИНТЕЛЕКТУАЛНО , ЗА ДА ГИ СРАВНИШ СЪС СЕГАШНИТЕ НАТОВСКИ ТЮФЛЕЦИ И ШКЕМБЕСТИ ТУЛУПИ.

  И ВТОРО ТЪПАКО СЕРСЕМСКИ КАКВО ОБЩО ИМА СВЕТЛИЯ БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИК 24 МАЙ СЪС СМЕШНАТА ТИ И ЖАЛКА НАТОВСКА ТВОЯ ТАКА НАРЕЧЕНА "БА" , ЧИЙТО СТРОЕВИ СЪСТАВ НЯМА ДА НАПЪЛНИ И СТАДИОНА "БОКО АРЕНА" НА ЛЮБИМИЯ ОТБОР ТВОЯ ВОЖД-СЛЪНЦЕ НЕГОВО БЛАГОВОЛИТЕЛСТВО ТИКВОНИЙ ГЕРБАВИЙ ПЕРВИЙ И ПОСЛЕДНИЙ БОКО ЕДНОКНИЖНИЙ, А ИМЕНО - БИСТРИШКИТЕ ТИГРИ ?

 12. #12
  "KOREKTOR 1" (11), 24 май 2020, 00:12
   
  1
   
  1

  Спокойно само!!! Умолявам те. Ще ти обясня през деня на самия празник, 24-ти Май. Празникът на българската просвета и култура. Сега лягай да спиш сладки сънища! Легни си спокойно. Не си лош човек, но си си малко глуповат. Като всеки средно статистически нашенец.

 13. #13
  Димитър Христов Димитров 24 май 2020, 06:34
   
  0
   
  0

  Не буди ли съмнение факта, че не се споменава нищо за членството в "тайните" структури,

 14. #14
  KOREKTOR 1 24 май 2020, 08:10
   
  1
   
  0

  ЗА #9 и #12

  ТЪПАКО НЕКАДЪРЕН БЕЗРОДЕН,

  ТЪПАНАРИНО ДЕБИЛЕН КРАВАРОКУРОСМУЧЕЩ,

  КАТО РОНИШ ТЕЖКИ КРОКОДИЛСКИ ЛИЦЕМЕРНИ СЪЛЗИ ЗА 24-ти Май, ТО ТОГИЗ ДА ТЕ ЗАПИТАМ НЕЩИЧКО.

  "ТИПИЧНО" БЪЛГАРСКАТА ДУМИЧКА

  "Хейтърите"
  ,

  КОЯТО ПЛЯСКАШ НАЛЯВО И НАДЯАСНО , НАДЛЪЖ И НАШИР, ТЯ СПОРЕД ТВОЙТА КУХА ТИКВА ПРОМИТЕА Е ПРОДУКТ НА СЛАВЯНСКАТА ЕЛИ БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА ЛИ Е ИЛИ НА НЕЧИЯ ДРУГА КРАВАРСКА КУЛТУРА ЧУЖДА НА НАШИТЕ КУЛТУРНИ, ПИСМЕНИ И РЕЛИГИОЗНИ ЦЕННОСТИ.

  Е КОЙ СЕГА ИЗЛЕЗЕ, ЧЕ Е ТЪП И МНОГО, МНОГО ГЛУПАВ ?

 15. #15
  "KOREKTOR 1" (14), 24 май 2020, 13:42
   
  3
   
  1

  В дълбоко безпросветно заблуждение си. Българският език се развива. За разлика от тебе! Започваш да ставаш крайно противен. Сееш омраза и хейтиш по повод и без повод. Мразиш подобно на дива свиня. Аз не съм на принципа "Свиня, но наша свиня." Да се върнем на въпроса за езика ни. Българският език се обогатява с чуждици. Като езикът ни също произвежда чуждици в други езици по широкия свят. Кирил и Методий не са го създали, за да бъде пречка в комуникацията между хората. Точно обратното. Не си запознат.

 16. #16
  KOREKTOR 1 24 май 2020, 18:31
   
  1
   
  1

  ЗА #15

  ЛЕКЕ ТЪПО ПРОДАЖНО БЕЗРОДНО КРАВАРОПОДЛОЖНО,

  ПИТАЙ НЯКОЙ КАК СЕ ПРЕВЕЖДА "ЛАЙНО МИРИЗЛИВО СЪМ" НА КРАВАРСКИ, НАПИШИ СИ ГО НА ЕДНО ХАРТИЕНИО "ТIXO" KATO ЕТИКЕТ, ПА СИ ГО ЗАЛЕПИ НА ЧЕЛОТО НА ТЪПАТА ТИ ПРАЗНА ПРОМИТА КОФА.

  ДА, МРАЗЯ, МРАЗЯ, ТАКИВА ЛАЙНА БЕЗРОДНИ, ПРОДАЖНИ И ЛИЦЕМЕРНИ КАТО ТЕБЕ ТВАР ВОНЯЩА ПРОТИВНА.

  НО КОЙ ЛИ НЕ МРАЗИ ТАКИВА ГОЛИ ПРОТИВНИ ПЛУЖЕЦИ КАТО ТЕБ И ПОДОБНИТЕ ТИ ?

  САМО ДА ПОПИТАМ, НА "СВЕТИ ВАЛЕНТИН" И "ХЕЛУИН", ТЕЗИ ТАКА ХАРАКТЕРНИ НАМ ПРАВОСЛАВНИ ПРАЗНИЦИ НАСИРАШ ЛИ СЕ ОТ КЕФ БЕ ДЕБИЛ ?

  АБЕ ИДИОТ НЕКАДЪРЕН,

  БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИЙ НЕ СА СЪЗДАТЕЛИ НА БЪЛГАРСКЯ ЕЗИК.

  ТОВА ОТ МЕН ДА ГО ЗНАЕШ, ЗАЩОТО АЗ СЪМ ЗАПОЗНАТ, А ТИ СИ ТЪП ДЕБИЛЕН ИЛИТЕРАТ.

  АЙДЕ ЧУПКА ИДИОТ, НЯМА ПОВЕЧЕ ДА СЕ ЗАНИМАВАМ С КРЕТЕН КАТО ТЕБ !!!

 17. #17
  KOREKTOR 1 (16), 25 май 2020, 11:34
   
  1
   
  1

  Постави си задача до следващия 24-ти Май, всеки път като решиш да пишеш нещо в тази платформа, то да не започва и завършва с псувни и/или улични нецензурни думи! А в промеждутъка на мисълта ти, само омраза. Абсолютен хейтър си. Не само ти лично впрочем. Справка: по-горе. Най-малкото е вредно за здравето, наред с другите контрамотиви срещу омразата от всякакъв вид и във всякаква форма. Омразата не е сила. Обратната страна на силата е. Перверзия, изписана на нечие чело. И наваксвай правописа! Азбуката е важна, нищо че отричаш по-горе делото на Кирил и Методий. И пак ти отбелязвам, старай се без псувни и нецензурни изрази! Хората от Алабама са много по-напред с материала от тебе. Само частично слизат на твоето ниво.

 18. #18
  KOREKTOR 1 25 май 2020, 12:48
   
  1
   
  1

  ЗА #17

  ЛЕКЕ ТЪПО ПРОДАЖНО БЕЗРОДНО КРАВАРОПОДЛОЖНО,

  НЕГРАМОТНИКО БЕЗПРОСВЕТЕН,

  ПЪРВО СЕ НАПЪНИ И ИЗУЧИ ДЕЛОТО НА БРАТЯТА КИРИЛ И МЕТОДИЙ, КАКВО СА СЪЗДАЛИ ТЕ И ТОГАВА СЕ ДРЪВЧИ ДЕБИЛЕ БЕЗМОЗЪЧЕН.

  ПРИ ВСИЧКИ СЛУЧАИ НЕ СА СЪЗДАЛИ ЕЗИКЪТ БЪЛГАРСКИ КАКТО ТВЪРДИШ ТИ В #15:

  "Българският език се обогатява с чуждици. Като езикът ни също произвежда чуждици в други езици по широкия свят. Кирил и Методий не са го създали, за да бъде пречка в комуникацията между хората."

  ИЛИТЕРАТЕ НЕГРАМОТЕН, ТИПИЧЕН ПЕДЕРАС ГЕРБЕРСКИ.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker