БСП КЪМ КАРАКАЧАНОВ: И МИНИСТЪР ГОРАНОВ ИСКА ДА ЗАМРАЗИ МОДЕРНИЗАЦИЯТА НА АРМИЯТА, И ТОЙ ЛИ Е "НЕКАДЪРЕН ПОЛИТИК"?!

Pan.bg 06 апр 2020 | 18:47 views (1233) commentaries(1)
img
Атанас Зафиров към Каракачанов: Волът като рие, на гърба си хвърля
Позиция на члена на ИБ на БСП Атанас ЗафировДнес министърът на отбраната Красимир Каракачанов, чрез социалните мрежи, отправи изключително грозни и възмутителни квалификации по адрес на БСП и политиката на партията в областта на отбраната, оприличавайки я неясно по какъв критерий, на „бира-скара”.
Хоремагчийският жаргон, разбира се, е трайна характеристика на това управление, но е добре да припомним на г-н министъра хубавата българска поговорка : „Волът като рие, на гърба си хвърля”, защото само преди три седмици министър Горанов обяви публично намерението на кабинета за замразяване на милиардните военни проекти в областта на отбраната, с правилни аргументи за „тънкия баланс между възможностите на фиска и основната му функция да поддържа функционирането на държавата”.

Едва ли тогава Горанов е очаквал, че колегата му министър, на практика, ще го причисли към определението „некадърни политици”.Българската социалистическа партия винаги е спазвала високи морални еталони в своите политики в сектор „Отбрана“. Водещо начало в тях винаги е бил националният интерес и добруването на България.С подобни недостойни сравнения Каракачанов обижда не само членовете на БСП, а и десетките хиляди симпатизанти и професионалисти, на чиято експертиза винаги сме разчитали в процеса на формирането на тези политики.Не е тайна, че в последните години, сектор „Отбрана“ е трайно и устойчиво недофинансиран. Откъде тръгна този процес – правилно Каракачанов посочва Симеон Дянков за един от първопроходците на разрухата в българската армия и въоръжени сили. Кой обаче и тогава, и сега беше начело на държавата и защо в гневната филипика на министъра липсва основният виновник – Бойко Борисов. Началникът на Каракачанов, Горанов, Дянков и всички съпричастни.Дали пък причината за този изблик не се крие в постоянните скандали в т.нар.”малка коалиция”, проточилите се ремонти на военна техника, имотните скандали, неяснотите около състоянието на държавния резерв и видимата немощ на държавата да овладее задаващата се спекула и икономическа криза.Една от най-често споменаваните ценности – патриотизмът, неизменно се е свързвал с въоръжените сили и защитата на Родината. Затова и твърде голям ресурс се отделя за въоръжаване и военна техника.Оказва се обаче, че вирусът не може да бъде нито отстрелян, нито взривен. „Бойците“ сега са лекари,
медицински сестри, учени, хората в полицията и въоръжените сили, малкият бизнес и работниците. Все представители на онези части от нашето общество, твърде дълго пренебрегвани и недооценявани.Оказва се, огромни средства са отделяни от обществения ресурс за различни дейности и проекти, но не и за подготовка на страната за действия в условия като тези. И опитите като днешни да се търси конфронтация и противопоставяне на отделни категории хора и служители са дълбоко некоректни и даже опасни.Ето защо, смятам за правилна изразената позиция от председателя на БСП Корнелия Нинова - да се отложи за по-късен етап осъществяването на проектите „Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада“ и „Придобиване на многофункционален модулен патрулен кораб за ВМС“ и да се потърсят възможности за реализацията им с цялостно или преобладаващо участие на националната военна промишленост.

Тези и други проекти за превъоръжаване и модернизиране на въоръжените сили да се разглеждат като елемент на една преосмислена икономическа политика на страната, която да съответства на новите реалности и тенденции.Другото е грозен популизъм и зариване на главата в пясъка чрез нови и нови държавни заеми, които ще обрекат на недоимък цели поколения.05.04.2020

гр. София
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  САМО НАПРЕД 06 апр 2020, 19:08
   
  16
   
  7

  И той,И ЦЯЛОТО НАСЛЕДСТВО НА БКП и КДС:

  (Б$П,ДП$,Г€РБ...) $Т€ НЕКАДЪРНИ!

  ОСТАВКА! ОСТАВКА! ОСТАВКА!

  АПЗтата ВЪН НА МОМЕНТА!

  ДО КОГА БОЛЕН ЗДРАВО АПЗ ЩЕ НОСИ!?!??!??!?

  СТИГА КОМУНИЗЪМ И ПЕДЕРАДЕВЩИНИ!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker