Кобалтовата бомба - най-опасната бомба на планетата, заплаха за континентите

Pan.bg 06 апр 2020 | 16:38 views (416) commentaries(1)
img
pan.bg

Кобалтовата бомба е разновидност на термоядрена бомба. Изобретателят на кобалтовата бомба е американският учен Лео Силард. В класическата атомна бомба се използва уран-238, а в кобалтова бомба - кобалт-59. След експлозията обвивката се облъчва с неутрони и води до образуването на нуклид на кобалт-60, което причинява силно радиоактивно замърсяване.

Кобалт-60 има сравнително кратък период на полуразпад - само 5 години, но активността на 1 грам кобалт-60 е 18 хиляди пъти по-висока от активността на 1 грам плутоний-239. Въз основа на факта, че 1 грам кобалт-60 е необходим за радиоактивно замърсяване на 1 км² територия, тогава за заразяване на всички живи същества на земната повърхност ще са необходими около 500 хиляди тона от този изотоп.

През есента на 1957 г. във Великобритания са проведени изследвания на кобалт-60. Също в СССР академик Сахаров предложи на Н.С. на Хрушчов да създадат плавателен съд с кобалтова обшивка. Планираше се вътре да се постави мощна атомна бомба. Според плана, ако кораба бъде взривен на източните брегове на Съединените щати, цялата страна ще бъде заразена.

Въпреки, че официално в света не е тествана кобалтовата бомба, това вещество е намерено на пет места на територията на бившия СССР, където са извършени атомни експлозии, включително на полигона в Семипалатинск. Също така, опасният изотоп беше открит на ядрените полигони в САЩ и Франция

Източник: yandex.ru Снимка: militaryarms.ru

Превод и редакция: pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 06 апр 2020, 22:35
   
  3
   
  0

  Абе, след корона вируса, това "желязо" си е направо динозавър :)!!!

  Защо ти е, след като можеш да хвърлиш една епруветка вируси в някой ресторант или кино и ги оставиш да се гърчат... Отишъл си на отпуска при тях и вечерта ти е самолета за в къщи...
  И никой не знае, че агресорът си ти!

  След 13 седмици всички са измряли... Останали са коли, къщи, фабрики, заводи, пълни складове и банки :), паркове, мостове и езера, магистрали и самолети, танкове и ракети :)... Само хората ги няма!

  Чиста война, чиста победа :)!!!!

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker