Армията на Русия провежда мащабни учения за сериозна война с COVID-19

Pan.bg 29 мар 2020 | 19:01 views (1410) commentaries(0)
img
pan.bg


Снимка: gdb.rferl.org

В Западните и Централните военни окръзи започват специални учения, които да тестват готовността на войските за локализиране на извънредни ситуации, свързани с появата на заплаха от разпространение на вирусни инфекции. Освен това Министерството на отбраната ще създаде специални военни групи за борба с пандемията COVID-19.

В ученията на тренировъчните площадки „Кириловски“, „Погоново“, „Мулино“, „Свердловски“, „Рощински“, „Чебаркульски“ и „Юргински“ участваха части от Воздушно-космически, Стратегическите ракетни войски, радиационната, химическата и биологичната отбранителни войски , инженерни войски и организации за медицинска помощ от централно подчинение.

По време на маневрите ще бъдат разработени на практика задачите, свързани с изпълнението на целия комплекс от карантинни и медицински мерки, както и дезинфекцията на терена и обектите в определените зони.

Инженерните войски на Западния и Централния военен окръг ще извършват укрепителна работа, медицинските специални части ще разработват медицински и евакуационни задачи. звената за медицинска помощ ще провеждат санитарни и противоепидемични мерки както на тренировъчни площадки, така и в пунктовете за постоянно разполагане на формирования и военни части. Логистичната поддръжка ще изпълни задачите по организиране на настаняване и хранене на полето.

Целта на одита е да обучи командни и контролни агенции за провеждане на антиепидемични мерки.

Всички мероприятия ще се провеждат изключително на площадките за обучение на въоръжените сили на Руската федерация без участието на власти и служби на съставните структури на федерацията, както и на териториални органи на други министерства и ведомства.

Например, като част от тези мащабни мероприятия, медицинският отряд със специално предназначение (МОСН) на окръжната болница на Централния военен окръг направи поход с използване на стандартно оборудване до едно от учебните площадки в област Свердловск, където той разположи полева болница въз основа на контейнерни модули с променлив обем, оборудвани с модерно медицинско оборудване и технология.

Военният персонал от полкът по радиационна, химическа и биологична защита (РХБЗ) на 41-ва комбинирана армейска армия (ОА) на Централния военен окръг (ЦВО), разположен в Алтайския край, беше изпратен в Кузбас като част от внезапна проверка на тяхната готовност за борба с вирусни инфекции.

Специалисти от Руската агенция за химическа безопасност направиха поход на 350 километра от постоянен пункт за разгръщане до тренировъчния полигон „Юргински“ в Кемеровска област, за да засилят локализацията на извънредни ситуации, свързани със заплахата от масово заразяване и разпространението на вирусни инфекции.

На
площадката за обучение военните ще разполагат със специални пунктове за обработка на личния състав и оборудване, разузнавателните пунктове на РХБ и ще провеждат мерки за дезинфекция на условно заразени обекти

Групата включва части от формирования и части на 41-ва комбинирана армейска армия на Централния военен окръг, разположени в територията на Алтай, Кемерово и Новосибирск, общо над 500 военни части и над 60 единици специална техника.

Екипажите на военнотранспортната авиация на летището в Саратовска област са изпълнили задачите по подготовка за транспортиране по въздух на подразделения, участващи в мерки за повишаване на степента на готовност на войските за решаване на проблеми с локализиране на извънредни ситуации, свързани с появата на заплаха от зараза и разпространение на вирусни инфекции.

Разработени са стандартите за натоварване на автомобилната и специална техника, както и на персонала на звена за радиационна, химическа и биологична защита. Общо бяха задействани около 10 самолета Ил-76.

Военният персонал на Централния военен окръг на военното летище край Екатеринбург отработи задачите по дезинфекция на самолети.

Дезинфекцията на фюзелажите, кабинните помещения на самолетите Ту-154 и Ан-12 е извършена чрез изчисления на специалните подразделения на звената за радиационна, химическа и биологична защита на Централния военен окръг.

Специалисти по електронна война на Централния военен окръг обхванаха зоната на условния фокус на зараза и военната полева болница, като настроиха радиосмущения, използвайки комплекса „Полюс-21“ по време на изненадваща проверка на войските.

Практически действия бяха проведени на тренировъчна площадка близо до Екатеринбург. Като се намесиха, специалистите от РЭБ създадоха непроницаем купол, който противодейства на сили и средства за насочване и разузнаване, използвайки свързване към глобалната радионавигационна и сателитна система.

Апаратурата «Поле-21» позволява да се поставят до стотици публикации на радиосмущенията в зоната на прикритие. Автоматизираната система на комплекса е адаптирана към различни климатични условия. Готова е да работи в температурния диапазон от минус 40 до плюс 50 градуса.

Мероприятията ще завършат със специални тактически учения на седем тренировъчни площадки на Западния и Централния военен окръг.

Освен това Министерството на отбраната създава специални военни групи за борба с разпространението на коронавирус.

„Изглежда, че радиационните, химическите и биологичните отбранителни сили в контекста на пандемията COVID-19 ще действат само в бойни условия, в пълно съответствие с инструкциите за подготовка и провеждане на операции“, каза за «Газете.Ru» бившият заместник-началник на Главна оперативна дирекция. Генерален щаб на въоръжените сили на Русия генерал-лейтенант Валери Запаренко.

Според командира, в ситуация на заплаха от разпространение на вирусни инфекции сред другите задачи на войските! Подчертава се, специално третиране, дезинфекция на площи, структури и други обекти, идентифициране и оценка на степента и последиците от разпространението на коронавирус. Най-важната задача в този случай, смята генералът, е да се гарантира безопасността на населението.

Източник: Газета.ru
Превод и редакция: Любчо Вълев / pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker