От Великобритания предлагат временно световно правителство

Pan.bg 28 мар 2020 | 18:39 views (1928) commentaries(2)
img pan.bg


Глобалната коронавирусна епидемия - като всяка глобална криза - е не само време на риск, човешка трагедия, стрес и икономическа несигурност, но и време на възможност, което нашите западни партньори биха искали да предприемат незабавно.

Именно в този контекст вероятно си струва да възприемем смелото изявление на бившия премиер на Великобритания Гордън Браун, което беше разпространено в британските медии. В контекста на епидемията и доста тромавото поведение на правителството на Борис Джонсън (който самият, както знаете, се разболя от коронавируса), Гордън Браун, бившият премиер, водеше страната през финансовата криза от 2008-2009 г., стана този, на когото представители на медиите, политическия и икономическия елит в Обединеното кралство го търсят за лидерство и решения. Проблемът е, че малко хора ще харесат решението на уважавания британски политик. Гордън Браун доста сериозно предлага да се въведе глобално правителство на нашата планета, обяснявайки това с необходимостта от борба с глобалната епидемиологична заплаха.

Британският The Guardian пояснява тезите на бившия премиер на нейно величество: „Гордън Браун призова световните лидери да създадат временна форма на глобално управление за преодоляване на двойната медицинска и икономическа криза, причинена от пандемията COVID-19. Бившият премиер (от партията) на Лейбъристката партия, който беше в центъра международните усилия за борба с последиците от срива на банките през 2008 г. заявиха, че има нужда от работна група с участието на световни лидери, здравни експерти и ръководители на международни организации, която ще има изпълнителни правомощия за координация на мерките за реагиране. "

Има подозрение, че идеята за въвеждане на световно правителство като мярка за борба с определена глобална криза не е някакво ново изобретение на конкретен представител на британския елит, а реактуализация на стара идея, която през 2008-2009 г. просто не би могла да бъде напълно завършена, въпреки че имаше желаещи. Ако това подозрение е вярно, тогава става ясно защо бившият премиер на Великобритания излезе на медийната сцена с това „радикално решение на всички проблеми“. Британските журналисти си спомнят един епизод от биографията му, в който самият Гордън Браун почти се превръща в нещо като „министър-председател на планетата“ или поне в най-влиятелния чиновник на целия западен свят: „По време на финансовата криза Браун убеждава други световни лидери да помогнат на банките, а след това проведе в Лондон
среща на Г-20, която предложи спасителен пакет (на банки) в размер на 1,1 трилиона долара. " Видният британски политик вероятно иска да повтори годините 2008-2009 г., да насочи няколко трилиона повече долара, да напълни отново банките с пари от данъкоплатци и да спаси глобализацията, която коронавирусът може да убие или да хвърли далеч назад.

При по-обикновени обстоятелства може да се очаква, че западният политик, който се застъпва за създаването на един вид "световно правителство" (това не е хипербола, а терминът The Guardian - "глобално правителство"), ще промотира американския лидер като лидер на целия свят, но се оказа, че не е напълно така. Според г-н Браун, американският президент в тази схема е просто непреодолима пречка за нейното прилагане. Според The ​​Guardian, "въпреки политиката на Доналд Тръмп (базирана на принципа) "Америка преди всичко ", Браун заяви, че все още е възможно да получи подкрепа за изпълнителен орган с изпълнителни правомощия."

Разбира се, предложението за създаване на някакъв политически и технократичен експертен орган на наднационалната изпълнителна власт ще бъде придружено (и вече придружено) с изявления, че това са временни мерки, необходими по време на борбата с коронавируса. В този случай, идва циничната бюрократична поговорка: Няма нищо по-постоянно от временното! В случая може да работи в най-голяма степен.

Източник: РИА Новости / Иван Данилов
Превод и редакция: Любчо Вълев / pan.бг
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Георги_Ковачев 28 мар 2020, 20:42
   
  8
   
  0

  Изненадан съм, че им отне толкова много време да си го кажат в прав текст.

 2. #2
  Цивилен отстрани 29 мар 2020, 11:13
   
  4
   
  0

  Явно един Брекзит не им стига...

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker