Властите в Германия затягат правилата за притежаване на оръжие

Pan.bg 23 фев 2020 | 00:33 views (218) commentaries(0)
img
pik.bg


Правилата за издаване на разрешително за притежаване на оръжие трябва да бъдат затегнати, като в законовите разпоредби да бъде заложен текст, според който хората, имащи оръжие, трябва ежегодно да минават на психотестове. За това настоя германският вътрешен министър Хорст Зеехофер в интервю за „Билд”, цитирано от ТАСС.Предложението на министъра идва след стрелбата в Ханау, извършена от десен екстремист, страдащ от психично заболяване. Въпреки диагнозата си, обаче, убиецът е притежавал оръжие и редовно е ходил да се упражнява по стрелба, допълна изданието.

"Ако разследването потвърди, че разрешителното на нападателя е могло да бъде иззето по-рано, тогава настоящите правила трябва да бъдат променени - заяви Зеехофер. - За издаването на разрешително трябва да се изисква медицинско свидетелство или друго надлежно потвърждение от лекаря, че човекът е здрав и не представлява опасност за обществото".

В момента германското законодателство не изисква редовни медицински прегледи от собствениците на оръжия. Заявление за издаване на разрешително може да подаде всеки германски гражданин, който иска да се занимава със спорт в сферата на стрелбата, да ходи на лов или да колекционира оръжие.

Специална служба проверява всяко искане по отделно, като изисква данни от полицията и контраразузнаването. Ако документите докажат, че заявителят има алкохолна или наркотична зависимост, или психични проблеми, тогава разрешителното се отказва. Психопрегледът, обаче, е задължителен само за лица под 25 години.

Стрелецът от Ханау е получил разрешително за притежаване на оръжие през 2013 година. Преминал е проверка през 2019 г., когато е доказал, че съхранява оръжията си правилно.По закон, обаче, не е подлежал на психотест, тъй като е бил на 40 години.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker