Големи интереси се сблъскват в Либия

Pan.bg 25 яну 2020 | 21:14 views (452) commentaries(0)
img
banker.bg


Армията на ген. Хафтар е в подстъпите на Триполи.

Либия се превърна в един от най-големите проблеми на международната политика. Преговори за прекратяване на конфликта в страната се провеждат в Москва и Берлин, а водещите световни сили търсят решение, но без успех. Причините са, че в северноафриканската държава се сблъскват наистина големи интереси.

На 19 януари в Берлин се проведе международна конференция за Либия с участието на Русия, Турция, САЩ, ЕС, Египет и ООН на ниво държавни лидери. В германската столица обаче не се стигна до решение – като изключим, че всички участници поеха ангажимента да се въздържат от намеса в конфликта.

Че едва ли ще има пробив, беше ясно още от резултата на провелата се преди това московска конференция, в края на която не бе приет общ документ. След срещата в Москва с участието на премиера на Правителството на националното съгласие Файез Сарадж и воюващия с него лидер на Либийската национална армия генерал Халифа Хафтар започнаха непреки преговори между тях с посредничеството на Русия и Турция.

Либия е в постоянна нестабилност след свалянето и убийството на Муамар Кадафи през 2011 г. и в момента има

фактическо двувластие.

От една страна, Правителството на националното съгласие е признато от ООН, а от друга – генерал Хафтар контролира по-голямата част от либийската територия и ресурси и е подкрепян от парламента, както и от по-голямата част от местните племената.

Премиерът Сарадж контролира столицата Триполи. Смята се, че е подкрепян от ислямистите от организацията "Братя мюсюлмани", която традиционно е поддържана от Турция и Катар. Държави като Египет и Обединените арабски емирства, където организацията е извън закона, помагат пък на Хафтар.

Причините за турската подкрепа за премиера далеч не са само идеологически. В края на ноември 2019-а между Анкара и Триполи бе подписано споразумение, според което двете страни установяват

обща морска граница

в Средиземно море. Турция се сдоби и с право да сондира либийския континентален шелф, където се смята, че има големи залежи на природен газ. Сключен бе и меморандум за военно сътрудничество като турският президент Реджеп Ердоган обяви, че ще изпрати военни сили в подкрепа на законната власт.

Египет подкрепя противниците на Сарадж, защото се бори срещу влиянието на "Братя мюсюлмани". Сегашният президент Абдел Фатах Сиси дойде на власт през 2013 г., като свали
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
с преврат предишния държавен глава Мохамед Морси, който принадлежеше към организацията. Морси се радваше на симпатиите на турския президент Реджеп Ердоган, а след свалянето му отношенията между Египет и Турция достигнаха най-ниското си ниво.

Но и тук идеологията върви ръка за ръка с икономиката. След откриването на

огромни газови находища

в Източното Средиземноморие Египет, Израел, Кипър, Гърция и Италия се споразумяха за изграждането на тръбопровод, който да извежда добития в техните шелфове газ до Европа. Турция обаче е решила да не позволи това да се случи, без тя да получи своя пай от газовото богатство. Подписването на меморандума за морските граници с правителството в Триполи има една цел – да блокира изграждането на Източносредиземноморския тръбопровод. От своя страна генерал Хафтар обяви споразумението за морските граници за несъстоятелно.

Генерал Халифа Хафтар (отдясно) с негови приближени

Така турският президент сплоти срещу себе си не само Египет и емирствата, но и страни като Малта и Италия, които досега симпатизираха на Сарадж. И въобще въпросът за подкрепата към генерал Хафтар или премиера Сарадж се превърна във въпрос "за" или "против" изграждането на Източносредиземноморския газопровод. А в по-генерален план става дума за възможностите за енергийна диверсификация на Европа.

Тук е интересна

ролята на Русия.

Тя не е от държавите, които биха имали полза от проекта, но от години е сред най-сериозните съюзници на Хафтар. Бившият генерал от армията на Кадафи се е срещал с външния министър Сергей Лавров и с военния министър Сергей Шойгу. Русия печата парите на Хафтар, лекува ранените му войници и дори не отрича, че военни от руската частна въоръжена организация "Вагнер" воюват на негова страна. Според италианската тв РАИ генералът пък е обещал на Русия две военни бази в Либия.

Затова и в преговорите между двете воюващи сили Русия представлява Хафтар, а Турция – премиера Сарадж.

Според някои наблюдатели Путин и Ердоган се стремят да постигнат в Либия това, което постигнаха в Сирия – да си разделят сферите на влияние, като гарантират интересите си и

загърбят западните страни.

Неслучайно в навечерието на срещата в Москва гръцки медии алармираха, че предстои споразумение за подялба на властта в Либия, а неговата "зестра" ще е признаването от Хафтар на меморандума за морските граници – тоест в газовия спор Либия да застане единна на страната на Турция. Генералът обаче не подписа нищо – нито в Москва, нито после в Берлин.

Изглежда, че Халифа Хафтар не желае да се обвързва с руско-турската схема и да загърби възможностите, предлагани от Запада. В края на 80-те години с американска помощ Хафтар първо оглави военната опозиция срещу Кадафи, а после Съединените щати станаха негов дом за 20 години – до революцията от 2011-а. В навечерието на срещата в Москва на 13 януари стана известно, че през лятото на 2019 г. лобисти на Хафтар в Съединените щати са разговаряли с конгресмени и висши представители на администрацията, отговарящи за енергийния сектор. По същото време Министерството на енергетиката на САЩ пусна туит, че "окуражава конкурентен и прозрачен либийски енергиен сектор за всички либийци" и че "либийците трябва да се фокусират върху възпирането на руските усилия за овладяване на либийските енергийни ресурси". Но Съединените щати и президентът Тръмп досега не са заели ясни позиции по либийската криза.


Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Големи интереси се сблъскват в Либия

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker