Гешев: Няма връзка между обвиненията на двамата бивши ръководителите на Разузнаването

Pan.bg 23 яну 2020 | 01:33 views (382) commentaries(0)
img
/КРОСС/ Няма връзка между обвиненията срещу бившите ръководители на Разузнаването, стана ясно от думите на главния прокурор Иван Гешев.

Бившият ръководител на Държавна агенция „Разузнаване" и настоящ консул в Мюнхен Драгомир Димитров се сдоби с обвинение заради теч на класифицирана информация, довел до облагодетелстване на конкретна фирма. Делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) ген. Кирчо Киров пък от години обикаля различните съдебни инстанции.

„Мащабът е различен, но има сходни проблеми. Обвиненията са за по-малки суми, да го кажем по този начин", коментира Гешев, който увери, че няма пряка връзка между двата случая.

Той не даде никакви подробности и за фирмата, облагодетествала се от действията на Драгомир Димитров.
Главният прокурор Иван Гешев коментира и разследванията срещу незаконния внос на отпадъци, които постави под специалния надзор на апелативните прокуратури. „На всички ни е ясно, че този куса с вноса на боклук, основно от Италия, е от огромен обществен интерес. Проблемният боклук е от Италия, от страни от ЕС не са констатирани проблеми между документалната страна и реално внесения боклук. Тук се налага по-сериозен контрол върху досъдебните производства, върху тяхната срочност, върху провежданите действия", обясни той.
Гешев припомни, че има сформиран оперативен щаб, където ДАНС и МВР съвместно анализират цялата информация.

„Не заслужаваме да превръщаме България в депо на отпадъците на други държави. Ако всичко беше наред с този сегмент от вноса, нямаше да има такъв голям ръст на годишна база. По статистически данни, според мен, проблемът е започнал от средата на 2017 г. Второ - ако беше толкова „полезно" и „безболезнено", щяха да го депонират и изгарят в Италия, а не в България", смята ръководителят на държавното обвинение.

Според него не всичко по този казус може да бъде решено от прокуратурата, защото тя се занимава само със случаите, при които има престъпления. За всички останали нарушения има безброй контролни органи, припомни Гешев.

Обвинител номер едно изказа и мнението си за това дали предстоящото увеличение на магистратските заплати трябва да бдъе еднакво за всички. „Това е сложен въпрос. Има различни виждания по въпроса. Още не съм ориентиран добре в тематиката, проблемът беше дискусионен. Бил е такъв и миналата година. Ще видим на кой вариант ще се спрем", коментира той и допълни: „Разликата във във възнаграждението трябва да има,
за да има стимул, но трябва да е разумна".

Днес Иван Гешев ръководи за първи път Прокурорската колегия на ВСС като неин председател, а в първото си заседание за тази година тя избра и двамата му нови заместници. Красимира Филипова стана „заместник на главния прокурор" във Върховна касационна прокуратура, а Десислава Пиронева - „заместник на главния прокурор" във Върховна административна прокуратура. Третият ми заместник остава ръководителят на Националната следствена служба Борислав Сарафов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker