ГОРЕЩО: ЕТО ТОЧНИТЕ ЕТАПИ НА ПОДГОТОВКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИЛОТИ ЗА БЪДЕЩИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ F-16! (ОТГОВОР ОТ МО)

Pan.bg 15 яну 2020 | 13:07 views (5458) commentaries(3)
img
Българските ВВС се готвят усилено за новия изтребител F-16

Сп. „Клуб КРИЛЕ“ изпрати запитване до българското МО относно бъдещата подготовка на пилоти и инженерно-технически състав за новия изтребител F-16 Block 70. Специалистите от МО и ВВС отговориха изчерпателно, по-долу публикуваме техните планове. Благодарим им, очаквайте пълния текст в сп.КРИЛЕ брой 1 2020, който ще излезе в края на месец януари.


На този етап (декември 2019 г.) не е определен конкретният брой на пилотите и инженерно-техническия състав (ИТС) от българските ВВС, които ще преминат обучение в САЩ. Той е пряко свързан с концепцията за обслужване и експлоатиране на самолета и ще бъде определен по желание и по преценка на Командването на Военновъздушните сили на България.
Очаква се периодът на обучение да бъде 2021-2023 г. В определени направления обучението ще продължи и на територията на България чрез мобилна група за обучение. Броят на групите, които ще заминат за САЩ, зависи от възможните слотове за обучение, които американската страна ще предостави на България. Командването на Военновъздушните сили разработва различни варианти в зависимост от предоставените от САЩ слотове.
Изборът на пилоти и ИТС ще бъде на конкурсна основа, с ясни и точни критерии и правила за подбор. Командването на Военновъздушните сили е разработило матрици от критерии за оценка както на летателния, така и на инженерно-техническия състав. Всички кандидати от двете категории от ВВС, които отговарят на минималните критерии, ще бъдат оценени и класирани. В последствие комисия ще проведе беседа за подбор на кандидатите по реда на тяхното класиране. При подбора ще бъде оценено и желанието на кандидата за обучение и неговата мотивация.
Нивото на владеене на английски език е един от критериите с висока тежест, заложени в матриците за оценка, но не е единствен. Ще бъдат оценени също опитът, възрастта, професионалната квалификация и образование на кандидата. Има и други критерии в зависимост от това дали кандидатът е от летателния или от инженерно-техническия състав, както и дали е офицер, сержант, войник или цивилен служител. Амбицията на Командването на Военновъздушните сили е да се даде шанс на по-голям брой военнослужещи да участват в подбора и по-голямата конкуренция да доведе до избиране на най-добре подготвените кандидати. Проверката на езиковите способности от американска страна ще бъде по системата
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > ECL, като минималното изискване за инженерно-техническия състав (ИТС) (определени специалности) е 70 точки, а за летателния състав и ИТС (авионика) е 85.
Всички авиационни формирования – авиобазите Долна Митрополия, Безмер, Граф Игнатиево, Крумово и Враждебна, ще участват в избора и ще предоставят свои пилоти и техници за обучение. Целта е да се даде шанс на по-голям брой военнослужещи да участват в подбора. В подбора е включено и военно формирование 54320 – Божурище (район Враждебна), в което служат квалифицирани инженерно-технически специалисти, с предмет на дейност проверка, еталониране и ремонт на контролно-проверовъчна апаратура.
Категорично представители на Lockheed Martin няма да участват в подбора. Изборът на летателен и инженерно-технически състав, подлежащ на обучение в САЩ, е в правомощията само и единствено на българското Командване на Военновъздушните сили. Кандидатите от летателния и от инженерно-техническия състав ще преминават различни етапи на обучение в САЩ, както и оценка на психо-физическата пригодност, езиково ниво и др. Възможно е на определени етапи на обучение някой от кандидатите да отпадне поради непокриване на определени минимални нива при оценяване на усвоените знания за продължаване на програмата за обучение.

Екип на сп. „Клуб КРИЛЕ“
Снимките а илюстративниНавигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


ГОРЕЩО: ЕТО ТОЧНИТЕ ЕТАПИ НА ПОДГОТОВКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИЛОТИ ЗА БЪДЕЩИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ F-16! (ОТГОВОР ОТ МО)

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/5 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  САМО НАПРЕД 16 яну 2020, 11:39
   
  12
   
  2

  ГОРЕЩО: ЕТО ТОЧНИТЕ ЕТАПИ НА ПОДГОТОВКАТА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИЛОТИ ЗА БЪДЕЩИЯ ИЗТРЕБИТЕЛ F-16! (ОТГОВОР ОТ МО)

  !!!!!!! ?????

  И НИЩО ОТ СТАТИЯТА НЕ СТАВА ЯСНО....!?!?!?!

  НЕ СЕ ЛИ ИЗНЕНАДВАТЕ ,ЧЕ НЯМА КОМЕНТАРИ....!?!?!

  ТО И КАКВО ДА КОМЕНТИРАМЕ,
  НА ЗАПОЗНАТИТЕ КАТО МЕН ИМ Е ЯСНО-

  "ОТИДЕ КОНЯ В РЕКАТА...."!

 2. #2
  Обектив 21 яну 2020, 22:50
   
  1
   
  2

  Отиде, отиде и връщане на зад няма! След няколко години съветската техника ще е само блед спомен от безвъзвратно отминало време!

 3. #3
  САМО НАПРЕД 22 яну 2020, 06:50
   
  4
   
  0

  Отговор на коментар: #2

  АКО МОЖЕШЕ ДА СЕ ВЪРНЕМ НАЗАД ЩЕШЕ НАПРАВО ДА СИ Е РАЗВИТИЕ,ЗАЩОТО ОТДАВНА СТИГНАХМЕ ДЪНОТО И ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА КОПАЕМ-Г€РБ€РА$ТКА РАБОТА!

  КОЛКОТО ДО ЗАПАДНАТА ВОЕННА ТЕХНИКА-
  НЕ СМЕ ДОРАСЛИ И ФИНАН$ОВО И Т€ХНИЧ€$КИ-
  ОТ ДЕН НА ДЕН ВВС-ООД СТАВАТ ВСЕ ПО-ГОЛЕМИ ИНДИАНЦИ(ЧАЛГА ПОКОЛЕНИЕ)...!

  А ОТНОСНО "сделката" за КенеF-16 НЕЩАТА МОГАТ ДА ПРИДОБИЯТ ИЗНЕНАДВАЩ ОБРАТ- "здравите" сили И$КАТ Р€ВАНШ ("Р" КАТО РУБЛИ )!:))

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker