Съд задължи екоминистерството да даде всички данни за вноса на боклуци в България

Pan.bg 14 дек 2019 | 15:20 views (544) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Изпълнителната агенция за околна среда и водите (ИАОС) трябва да предостави достъп до всички формуляри за внос на отпадъци в България, подадени към агенцията през 2017 и 2018 г. Това следва от решение на Административен съд - София-град, който отмени отказа на главния секретар на ведомството да даде данните, съобщи "Капитал".

Решението е окончателно и ИАОС има 14 дни да предостави достъп до информацията. През август 2019 г. "Капитал" иска от министъра на околната среда и водите Нено Димов достъп до всички приложения, съдържащи информация, придружаваща превозите на отпадъци. В тях може да се намерят всички данни за вноса на отпадъци- какви са те, кой ги внася, кой ги превозва, къде ще се оползотворят и т.н.

От екоминистерството, препращат заявлението от "Капитал" на ИАОС, откъдето отказват да предоставят информация, мотивирайки се с твърдението, че въпросната информация не е обществена. Следва обжалване със съдействието на правния екип на "Програма достъп до информация", за да се стигне до сегашния резултат.

Темата с отпадъците и изгарянето им е актуална от няколко месеца, като се разбра за случаи на нерегламентираното им използване в ТЕЦ "Брикел" (Гълъбово) и "Топлофикация - Перник", като и двете дружества се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. Тази седмица пък италианската полиция спря цял влак, пълен с боклук, с получател в България.

В края на септември министърът на околната среда и водите Нено Димов обяви в телевизионно интервю, че горенето на отпадъци е утвърдена европейска практика и даже България изостава от нея като изгаря едва 3% от отпадъците при средно 28% за Европейския съюз. Той допълни, че България трябва да достигне до поне 25% изгаряне на отпадъци.

София има проект за изграждане на инсталация за горене на отпадъци в един от тецовете в столицата, но строежът му е атакуван от екоорганизации и граждански сдружения.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка