Сръбски медии питат: Заплашват ли българите Сърбия с липса на газ?

Pan.bg 13 дек 2019 | 15:44 views (903) commentaries(0)
img
news.bg


Малко вероятно е доставките на газ за Сърбия и Унгария доставени по газопровода "Турски поток" да бъдат достатъчни, обяснява български енергиен експерт Христо Казанджиев, цитиран от "Спутник" и сръбски медии.

"Доставките по втората линия изглеждат много проблематични. Малко вероятно е доставките на природен газ през Балкански поток да бъдат реализирани в близко бъдеще. Нито в далечното бъдеще", обяснява Казанджиев.


Той говори и за изявлението на руския президент Владимир Путин, че България умишлено забавя изграждането на газопровода "Турски поток" на своята територия.

Казанджиев заяви, че и в този случай е необходимо да се припомни ситуацията, свързана с изграждането на газопровода "Южен поток", защото руският президент правеше подобни изявления, преди Москва да се откаже от "Южен поток".

"Това много ми напомня за сценария, който се случи с проекта" Южен поток ". Не забравяйте, че след подобно изявление проектът беше прекратен. Облаците се натрупват по заплашителен начин", обяснява Казанджиев пред TV+1.

Проектът "Турски поток" включва изграждането на две линии на газопровода с капацитет 15,57 милиарда кубически метра всеки.

Първата линия е предназначено да доставя газ на турските потребители, докато втората е предназначено за доставка на южни и югоизточни европейски страни.

Целият проект трябва да бъде завършен през май 2021 г.

Сръбският президент Вучич, обясни в Сочи, че очаква Русия да съдейства за доставките на газ, от които зависи цялата сръбска промишленост, като посочи, че "газът се превръща в ключов проблем за нас".

Припомняме, българският премиер Бойко Борисов увери, че България ще построи газовата си мрежа в срок в отговор на думите на Путин, че Русия ще търси алтернатива на България за транзита на газ, продължението на "Турски поток".

Борисов каза: "Да дойде, да види как строим. Когато имаме готови мощности - тогава и за руския газ ще бъде най-добрата алтернатива.".

На 6 декември руски депутат заяви, че сме загубили статута си на газов хъб, заради забавяне на изграждането на "Турски поток".

Същият ден енергийният министър Теменужка Петкова увери, че няма забавяне.

България е готова до 2020 г. да обезпечи транзитните доставки на газ в Гърция и Северна Македония по тръбопровода "Турски поток", заяви на 9 декември изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

В края на ноември, Русия покани Унгария да се присъедини към газопровода "Турски поток".

Вчера българският премиер коментира на пресконференция с Йенс Столтенберг, че
изтъква значението и на диалога с Русия. "Именно затова работя толкова активно за съвместния проект за АЕЦ "Белене" и за "Балкански поток" и това го знаят в Белия дом, в НАТО, в ЕС".

Русия: "Турски поток" минава през България, Унгария и Сърбия, не през Гърция
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка