ГОРЕЩО: ОЩЕ 3 ИЛИ ПОВЕЧЕ ГОДИНИ СЛУЖБА ЗА ВОЕННИТЕ, КОИТО НЕ СА УПРАЖНИЛИ ПРАВОТО СИ НА ПЕНСИЯ!

Pan.bg 12 дек 2019 | 08:42 views (2831) commentaries(3)
img
Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА

Офицерите с военно звание „майор/капитан III ранг” и по-високо, които не са упражнили правото си на пенсия, да могат да служат още три години. Това става ясно от предложения на експерти от Министерството на отбраната за промени в Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС).
Те са констатирали известно напрежение във взаимоотношенията между военнослужещи с упражнено право на пенсия и такива, отказали да се пенсионират, но заемащи еднакви длъжности. Във военното ведомство смятат, че в обозримо бъдеще тази негативна тенденция би могла да окаже отрицателно влияние върху мотивацията за служба. Например през 2018 г. бяха освободени от военна служба 60 офицери с военно звание „майор/капитан III ранг” и по-високо поради навършване на пределна възраст, а през 2019 г. предстои да бъдат освободени още около 90 офицери.
В същото време голяма част от военнослужещите, въпреки че имат право на пенсия, считат за неморално да го упражняват. Така те спестяват значителни финансови средства на държавата. Води ги основният мотив, че няма друга армия в НАТО и ЕС, в която пенсионирани военнослужещи да продължават да служат.
За минимизиране на отрицателните предпоставки в изградения специфичен климат на Въоръжените сили са необходими спешни нормативни промени за повишаване на мотивацията на военнослужещите, които не са упражнили правото си на пенсия, категорични са експерти от МО. Идеята вече се обсъжда на по-високо ниво. Повишаването с три години на пределната възраст за офицерите с военно звание „майор/капитан III ранг“ и по-високо, които са отказали пенсия, ще им осигури възможност за по-добра кариерна реализация.
Така ще бъдат намалени и преките разходи за отбрана, тъй като съгласно приетите определения в НАТО за разходи за отбрана се считат и средствата за изплащане на пенсиите на военнослужещите и цивилните служители.
Проучванията показват, че по-голямата част от военнослужещите ще предпочетат да служат, вместо да се пенсионират. Това ще доведе до намаляване на разходите за пенсии на НОИ и съответно на разходите за отбрана за 2019 г. и следващите години.
От МО напомниха, че с влезлите в сила през 2015 г. промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от 01.01.2016 г. е въведена като допълнително условие за придобиване на право на пенсия от военнослужещите възраст 52 години и 10 месеца, а за
лицата от летателния състав, парашутистите, екипажите на подводните
съдове и водолазния състав – 42 години и 10 месеца. Тази възраст се увеличава за всяка следваща календарна година с по 2 месеца до достигане на 55-годишна възраст (съответно до 45-годишна възраст), с което се намалява натискът на ранното пенсиониране.
С промените в КСО тогава беше дадена възможност военнослужещите да упражнят правото си на пенсиониране и да останат на военна служба. Целта беше да се задържат повече военнослужещи на военна служба и да се осигури стабилност на Въоръжените сили.
Същевременно с изменения и допълнения в ЗОВС бе увеличена пределната възраст на сержанти/старшини, офицерски кандидати, младши офицери и офицери с военно звание „майор/капитан III ранг” и „подполковник/капитан II ранг” на 55 години. Това бяха стъпки към намаляване на формиралия се през последните години некомплект във Въоръжените сили.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Niakoisi 12 дек 2019, 10:14
   
  24
   
  1

  Вдигайте пределната възраст за притежаваното военно звание, но не пипайте за пореден път условията за пенсиониране! Това заветно пенсиониране го чакаме вече толкова години и все догонваме и все няма стигане. То беше от 20 г. на 25, после на 25, после възраст, после ни окрадохте осигуровките до 2000 г. и ако още нещо измислите пак да ни прецакате, май нещата вървят към дело в Страсбург срещу МО. Съденето ще е до дупка не само за материални щети, но и за пропуснати ползи и морални щети. Това не може вечно да се търпи.

 2. #2
  Niakoisi 12 дек 2019, 10:15
   
  17
   
  1

  Да се поправя! Видях си грешката. Вдигнахте от 25 на 27 г.

 3. #3
  САМО НАПРЕД 12 дек 2019, 17:36
   
  12
   
  5

  ГОЛЕМИ ДЯВОЛИ СА РОДНИТЕ иКСПЕРТИ,
  ХЕМ ЕВТИНКО,ХЕМ ВЪЛКЪТ СИТ И АГНЕТО ЦЯЛО!:))

  АКО УМРЕ АПЗ,
  НИКОЙ НЯМА ДА РЕВЕ!

  АКО Е ОТ ВВС,
  ОЩЕ ПО-ДОБРЕ!:))

  АКО СА ПЪК ДВЕ АПЗета,
  ЕЙ ТИ ПОВОД ЗА БАНКЕТА!:))

  ОТ ПРЕЯЖДАНЕ УМИРАТ,
  НЯКОИ ПЪК СЕ НАСИРАТ!

  ТУЙ Е ДНЕСКА нато БА:
  РОДНИНА,АПЗ,ЖЕНА..!

  УРАААААА ,АПЗ УМРЯ!:))

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка