ЗАВЕТЪТ НА СТЕФАН ДАНАИЛОВ КЪМ НАС: БЪЛГАРИ, ИМАЙТЕ ПАМЕТ!

Pan.bg 08 дек 2019 | 17:09 views (1936) commentaries(0)
img
Племенницата на Ламбо с покъртителен разказ за последните му дни
http://epicenter.bg/article/Zaveshtanieto-na-Stefan-Danailov--Da-imame-pamet/200166/11/0?fbclid=IwAR39uJm6Dotfjdh6r8juwqPThKD7PYykk8G9OsUIak1CDDUHeuN9Q8FSqNM

Завещанието на Стефан Данаилов: Да имаме памет!

Надявам се вуйчо ми да е с ангелите, да се е видял с другите, да си спретнат софра. И той, и майка ми завещаха памет – преживях изключително време с изключителни хора. Сянката им е доста голяма, но в нея е уютно“, добави Роси Обрешкова.„Той ми завеща памет. Аз имам толкова много натрупани преживявания с него и моята майка. Тяхната сянка е много голяма, но там се живее уютно“, каза тя. „Надявам се вуйчо да е с ангелите горе, да се видят цялата банда и да си направят една прекрасна вечеря“, заяви тази сутрин Росица Обрешкова.„Моето момиче“ и „моята дъщеря“ - така наричаше Стефан Данаилов своята племенница.„Толкова много го обичах, че изобщо не забелязвах дали е труден или тежък, той беше човек, който толкова лесно се обича“, каза Росица Обрешкова в предаването „Преди обед“ по bTV.Тя разказа в какво невероятно състояние е бил актьорът след операцията, която претърпя в Бургас. Когато отишла да го види в реанимацията, той пушел цигара.„Разрешиха ми. Сестро, оня ден разбрах, че умирам. И като ми стана смешно, и така се смях. Сега вече ми е много забавно“, казал той на втрещената си племенница.

Докато е бил в бургаската болница, където му смениха става след падане на терасата в Поморие и счупване на крак, Стефан Данаилов канел сестрите на обяд. Собственикът на съседен ресторант му е бил огромен фен и всеки ден му изпращал страхотни манджи. Ламбо пък викал сестрите да споделят вкуснотиите с него. „Глей, бе, глей колко са готини. Тук е раят, никъде не мърдам.“, шегувал се невероятният Ламбо пред племенницата си Росица Обрешкова, която в посследните месеци е била постоянното присъствие край него.Всичко това разказа сама тя в „Преди обед“, бършейки сълзите си през усмивка.

„Като влизах в стаята му, го заварвах пред огромния телевизор с цигарка в едната ръка и с чиния в другата. Тогава ми каза: „Разбрах, че умирам и ми стана много смешно“. Нямаше вопли, нямаше съжаление за това или онова.“, сподели още режисьорката.После - в реанимацията на Военно-медицинска академия, нещата вече
не са били толкова веселяшки. Д-р Николай Петров и цяла армия са се борили неистово за живота на Ламбо. Те са успели да го стабилизират след много тежкия кръвоизлив в белия дроб.Първото, което е запитал, идвайки на себе си, е било: „Кога са ни представленията?“. „Излъгах го, че сме отменили датата само на едно. След това изгуби говора си".

След това отново се подобрил. И решил да започне ново представление. „Казвах му: „Вуйчо, моля те, недей, ти още не можеш да ходиш“. Той ми каза: „Гледай си работата, аз няма да проходя иначе, ако не се кача на сцена“, сподели Обрешкова.„През 2018-а Аня Пенчева намери пиесата „Актрисата“. Това беше преломен момент за вуйчо. Той вече обикаляше из България, за да представя книгата си „Романът на моя живот“. Беше много щастлив и пожела отново да се качи на сцената. Така за „Актрисата“ се събрахме „Бандата на Ламбо“, както ни наричаше.

Вуйчо говореше на зрителите след всяко представление – а ние се свирахме по ъглите и плачехме, тъй като той се прощаваше със своята публика. Но искаше да свърши още много работи.

С него започнахме „Слуга на двама господари“ на Голдони – искаше студентите му да направят весел, светъл, бляскав спектакъл. Той така разбираше театъра. Имаше страхотно въображение, огромна интуиция за хора и театър. Канеше се да поставя „Идиот“ на Достоевски“, разкри Роси Обрешкова още подробности от последните месеци в живота на Ламбо.Тя си спомни как след първото падане с дъщеря й Стефана, която е кръстена на дядо си Данаилов, се пренесли да живеят при него. Мастера ставал рано сутринта в 4 и вдигал племенницата си да му прави кафе и сандвич. „Беше лесен за обичане“, категорична е Роси Обрешкова.Последните представления на спектакъла „Актрисата“ донесли страхотна радост на Ламбо, той бил много щастлив от аплодисментите на публиката.

Започнал и да репетира за ново представление със студентите от НАТФИЗ, което така и не успял да завърши. Имал планове за още много спектакли...„Той имаше много тежък кръвоизлив в белия дроб с много течност събрана. Той едва дишаше. Те успяха да го стабилизират за едно известно време. Беше в съзнание известно време. Първото нещо, което пита, беше кога са му представленията.

Аз излъгах подло, казах, „Вуйчо, спокойно, само едно сме свалили“. Той нямаше планове да си отива“, сподели още племенницата на Ламбо.След това започнал един необратим процес, при който актьорът първо изгубил говора си."Надявам се вуйчо ми да е с ангелите, да се е видял с другите, да си спретнат софра. И той, и майка ми завещаха памет – преживях изключително време с изключителни хора. Сянката им е доста голяма, но в нея е уютно“, добави Роси Обрешкова.„Искам да благодаря на цялата тази малка армия във ВМА, която се бореше неистово за живота му. Искам да благодаря на ген. Петров, който я ръководеше. Това беше една битка, в която никой от нас не знаеше, че диагнозата е толкова тежка. Ние не знаехме, че той има рак на белия дроб“, разкри режисьорката.

Тя благодари не само на всички лекари в Бургас и ВМА, но и на Аня Пенчева и на продуцента Кирил Кирилов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка