САЩ увеличават с над десет пъти военния си контингент в Полша

Pan.bg 19 ное 2019 | 19:23 views (1159) commentaries(1)
img
news.bg


САЩ са взели решение значително да увеличат военното си присъствие в Полша. Това обяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от местните медии.

"САЩ, нашият най-силен съюзник, благодарение на усилията на президента Анджей Дуда и министъра на националната отбрана, решиха да увеличат с над десет пъти контингента на американските войски в Полша", разкри той в реч пред Сейма (полския парламент).

През лятото Варшава и Вашингтон подписаха съвместна декларация за военно сътрудничество. Според документа размерът на американския военен контингент трябваше да нарасне с 1000 души от сегашните 4 500 души.

Страните също така съгласуваха мястото на разположението на военнослужещите и техниката на територията на страната, а град Познан беше избран за място на щаба.

Във Варшава заявиха, че по този начин командването на американските войски на източния фланг на НАТО ще се премести в Полша.

През септември председателят на управляващата партия "Право и справедливост" Ярослав Качински заяви, че изначално на територията на Полша не е било планирало постоянно присъствие на американците в рамките на алианса. По думите му обаче геополитическата ситуация през последните години е довела до "промяна в позицията на нашите западни съюзници, в частност на САЩ".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 19 ное 2019, 21:52
   
  9
   
  2

  А това не е ли заплаха за Русия?

  Плюс това САЩ са на 10 000 км от Полша, а си позволяват да докарат на границата с Русия такъв контингент?
  А когато Русия докара в Сърбия само временно С-400, щяха да умрат цялото Нато - било "голяма заплаха"? А С-400 е отбранително оръжие!
  И поляците трябва да са наясно, че при една война, още в самото начало ще са първите, които заедно с американците ще бъдат убити!
  Те си го заслужават!

Напиши коментар

Задължителни полета*