БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ: САМО С 10 ПРОЦЕНТА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НЕ СТАВА!

Pan.bg 17 ное 2019 | 10:48 views (5054) commentaries(0)
img
Каракачанов иска, ГЕРБ и ВМРО не дават
otbrana.com
Най-общо така стои въпросът с проекта на бюджет за отбрана, в частта му за заплатите.Само с 10 процента не става.

Спирдон Спирдонов


Тези, които защитават проектобюджета за отбрана за 2020 г. на първо място и преди всичко ще ви извадят за аргументи стотици милиони, които ще се дават за техника. И за нова, и за стара. Прави са. Платихме самолетите, но имаме да отделяме пари за кораби и бойни машини. Да ги има за всеки случай, макар че договори все още няма. А ако нещо не стане, ще ги прехвърлим в следващия бюджет. Впрочем това вече сме го правили. Има, обаче, светлинка. Генералите вече са умерени оптимисти, което не е малко. Все пак от политиците сме свикнали да получаваме по-скоро обещания, а военните по традиция мълчат, но когато проговорят не е напразно. Може би хубавото започва да се случва и за Сухопътни войски, и за Военноморските сили. Макар че изпуснахме по-хубавото, т.е. трите инвестиционни проекта, за които говорим от години, да стартират заедно.

Второто направление за защита са двата процента. Но тук има малко пропукване. НАТО настоява, а и ние си имаме приет от правителството на Бойко Борисов национален план за нарастване на разходите за отбрана така, че до 2024 г. те да са именно 2 процента от БВП. Става дума за всичките разходи по функция „Отбрана“, не само за парите на военното министерство. Да, ама не било точно така. Средносрочната бюджетна прогноза показва, че за 2021 и 2022 г. е предвидено отстъпление от вече планираното и приетото от Министерския съвет. Едната година спадът е 0,19 процента, а другата 0,17 на сто. Искаме си тези съответно 260 и 247 млн. лв., казват от МО. От финансовото министерство успокояват с корекция през пролетта на следващата година. Но ще чакат резултата от одита, който разреши Народното събрание.Той трябва да покаже доколко коректно е било МО при представяне в НАТО на информация за разходите за отбрана. Т.е. ще се включат ли в разходите около 300-400 млн. лв. за военни пенсии, които днес се водят в НОИ. Тогава може и да наваксаме процентите минус. И ще станем отличници в Алианса. Ще ни поздрави и генералният секретар Йенс
Столтенберг, който вече ни направи забележка за този пропуск, а и Бойко Борисов не забрави да ни я припомни преди няколко дни.

Още нещо иска ведомството, ръководено от министър Красимир Каракачанов, но, очевидно подкрепяйки предложения бюджет, ГЕРБ и ВМРО няма да дадат. Най-общо казано става дума за социалния статус на военнослужещите. Актуализирането на базата за определяне размера на военните заплати в съответствие със съществуващите пазарни условия на труд е необходимо, но средства в бюджета за следващата година не се предвиждат, признава министърът в писмен отговор на въпрос на народния представител ген. Константин Попов. Неговият заместник Анатолий Величков определя това решение на правителството като дефект на проектобюджета. От управляващите, обаче, идват мнения, че това не е толкова важно, с оглед на предвидените 10 процента увеличение на заплатите, което ще стане за трета поредна година. Въпреки това, отбелязва заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, на пазара на труда армията продължава да бъде в неизгодна позиция. Подсказано бе нещо кога може да се реши въпросът със социалния статус на военнослужещите. Очаква се след Стратегическия преглед на отбраната да се преразгледа организационната структура на Въоръжените сили, с което да се освободят средства, за да се насочат към хората в отбраната. От досегашната дискусия по бюджета за 2020 г. излиза, че опозицията в лицето на „БСП за България“, ДПС и Воля са на страната на министъра по този въпрос?!

Базата за определяне на размера на основното месечно възнаграждение за най-ниската длъжност във Въоръжените сили е 380 лв. и тя не е променяна вече десет години. И изостава чувствително от минималната работна заплата. През 2009 г., например, тя е била 376 лв., т.е. 57 на сто по-голяма от минималната работна заплата. В резултат на нейното замразяване през тази година минималната работна заплата е с 47 процента по-висока от базата. Така е не само за системата на Министерството на отбраната, но и за целия сектор на сигурността – МВР, ДАНС, НСО и ДАР. Така че остава само 10-процентно увеличение на военните заплати, т.е. толкова, колкото и на целия държавен сектор, както обеща премиерът Бойко Борисов. То обаче едва ли ще бъде достатъчна мотивация за военнослужещите и за кандидатите за приемане в аримята. От Щаба на отбраната прогнозират, че с тези плахи стъпки некомплектът от личен състав ще бъде преодолян едва след 5-6 години. Такова предложение имаше миналата година по това време. Парламентарната група „БСП за България” поиска между двете четения на закона за държавния бюджет за 2019 г. базата за изчисляване на военните заплати да се вдигне на 510 лв. Не тайна, че това е една от най-коментираните и най - ефективните възможности за повишаване социалния статус на военнослужещите и решаване на проблема от недостиг на личен състав. Управляващите, обаче се задоволиха с ръст на заплатите, който не дава очаквания резултат, макар че и от военното ръководство не криеха желанието си за изравняване на базата с минималната работна заплата за страната. Предстои да видим дали и сега ще има подобно предложение.

Какво би могло да се случи? Ако Народното събрание погледне с добро око към военнослужещите и всички служители в сектора на сигурността, е възможно базата да се вдигне на 610 лв., например, колкото ще бъде минималната работна заплата. Коефициентите зависят от решението на министъра на отбраната. Тогава лейтенантът може да започне офицерската си служба с основно месечно възнаграждение около 1600-1700 лв., а войникът – с 1100-1200 в. Защото колкото и да му се иска на министъра да вдига коефициентите, при 380 лв. база усилията му са обречени.

За съжаление, прогнозата не е добра. Приоритетите не позволявали, твърдят противниците на изпреварващото нарастване на военните заплати. Да, но вече войници ще напускат армията не само по собствено желание. През 2020 г. се уволняват първите 150, които навършват пределна възраст за военна служба. Догодина ще има още толкова. А на техните места? Някой трябва да посрещне предизвикателството. С 10 процента не става.

(Публикувано във в. Дума, 15.11.2019 г.)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка