Лидерите на Западните Балкани: „Мини-Шенген“ не е „нова Югославия“ (Обзор)

Pan.bg 11 ное 2019 | 04:19 views (491) commentaries(0)
img
focus-news.net


Агенция "Фокус"
Лидерите на Западните Балкани: „Мини-Шенген“ не е „нова Югославия“ (Обзор)
Охрид. Инициативата, известна като “мини-Шенген“, не е идея за създаване на „нова Югославия“, а за създаване на по-различни Балкани от тези, които познаваме, беше заявено от Охрид, където лидерите на Западните Балкани договориха приоритетите за реализация на тази инициатива, информира македонският телевизионен канал, излъчващ на албански “Алсат М“
Македонският премиер, който беше домакин на срещата, подчерта, че регионът се променя към по-добро място за живеене и иска да стане по-значителен фактор на европейския континент.
„Наистина се надявам, че всички участници в този процес ще приемат този план за действие и тази инициатива, защото тя носи добро за целия Балкански регион , но повишава значимостта ни пред страните от Западна Европа, където искаме да се присъединим. Повтарям, че всичко, което правим, е за първи път инициатива от самите нас, която може само да добави стойност към това, което европейските институции са постигнали с всички нас, да подобрим живота и перспективите на тази част на европейския континент,“ каза Зоран Заев, министър-председател на Македония.
"Направихме нещо голямо и много хора не разбират какво правим, защото виждам, че Рама е под натиск. По време на предизборната ми кампания политическите ми опоненти ме обвиниха в изграждането на магистрала Куршумия - Ниш - Прокупле – Прищина, че правя път към Велика Албания. Може би някой ще се опита да го провали, може би ние ще се провалим, но това със сигурност ще бъде бъдещето. Тук няма никаква Югославия, има само по-добър живот за нашите граждани. Среда на нормалност, а не атмосфера на сблъсък. До края на тази година ще можем да влизаме в Албания с лична карта, както и албанците в Сърбия “, заяви Александър Вучич, президент на Сърбия.
Албанският премиер Еди Рама заяви, че идеята не е да се разделят Западните Балкани, а да се обедини региона. Той изрази съжаление, че Косово не присъства в Охрид.
„Това е инициатива, която има за цел да активизира процеса. Характерното за нея, че идва като вътрешно желание, а не като външна поръчка. По време на посещението си в Сърбия се отбих в Прешево, където обещах на гражданите на Прешево, че техните дипломи ще бъдат признати и ще могат да работят в Черна
гора и Албания. Как още да се подобри този въпрос? Не трябва да се връщаме към старите неща, а да работим с нов дух. Всеки, който мисли, че може да разчита на патриотизъм за кратък срок, наистина греши. Хубаво е да сме заедно и да сме на една маса“, каза Еди Рама, премиер на Албания.
Босна и Херцеговина и Черна гора, въпреки че присъстваха в Охрид, все още остава да решат дали да се присъединят към инициативата.
"Босна и Херцеговина не участва в подготовката на тази инициатива и аз информирах колегите си, че ние в Босна и Херцеговина нямаме консенсус по тази инициатива и нямаме категорична позиция по нея и че е необходимо институции като Съвета на министрите и председателството да бъдат официално запознати с тази инициатива и нейните очаквани ефекти. Получихме уверения от нашите колеги, че тази инициатива не представлява опит за заместване на европейската интеграция на региона ", заяви Денис Звиздич, председател на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина.
„В Черна гора всяка инициатива се разглежда от два аспекта. Ускорява ли пътя ни към ЕС, ускорява ли европейската интеграция, защото Черна гора няма алтернатива на европейската интеграция. И от друга страна, всяка инициатива трябва да бъде оценена за ползите, които ще донесе на нашите граждани и икономиката на Черна гора. Тази инициатива ще има същата съдба “, каза Драгица Секулич, министър на икономиката на Черна гора.
Инициативата предвижда премахване на всички пречки пред свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали. На граничните пунктове освен съвместен митнически контрол ще има съвместно сътрудничество по фитосанитарен контрол, а гражданите в трите държави ще пътуват само с лични карти от 2020 г. Ще бъде осигурен отворен пазар и достъп до бизнес инициативи в целия регион. Беше казано, че това ще осигури на Македония, Сърбия и Албания общи спестявания от 229 млн. евро и че крайната цел е да се даде възможност за икономически прогрес в региона и пълната му демократична трансформация.
„Лидерите на Западните Балкани от Охрид заявиха, че въпреки тази инициатива тяхната крайна цел остава интеграцията и членството на региона в ЕС. Следващата среща ще се проведе в Драч, Албания на 21 декември."

Превод и редакция: Юлиян Марков
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка